Dunaújváros Hetilap

Hárman vehették át a Dunaújváros Sportjáért díjat

Molnár Emese - 2016. február 18. 14:00

A mai közgyűlés elején átadták a Dunaújváros Sportjáért díjakat. Idén hárman részesültek ebben az elismerésben, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola, Lovász Béla egykori Kohász labdarúgó és Siket Zsolt vitorlázó pilóta.

A Dunaújvárosi SZC Hild József Szakközépiskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola hitvallásának egyik, a fiatalok szempontjából talán a legfontosabb alappillére a sikerélmény. A hétköznapokban, a nevelő-oktató munkában, a szabadidős tevékenységek kapcsán is a legfontosabb feladatként kezeli az iskola ezt a hatalmas motivációs erőt. A tanulmányi és szakmai versenyek mellett talán a legjobban kiaknázható terület ebből a szempontból a sport. Ez nagy feladatot ró mindenkire, vezetőre, szervezőre, pedagógusra egyaránt, hiszen a megfelelő napi kapcsolatrendszer nélkül szinte lehetetlen összehangolni az élsportot és a tanulást. A város sportszervezeteivel ezt eddig példamutatóan végezte az intézmény, ami az eredményességben is tükröződik.

A sikerek sorát a lány labdarúgók indították, két diákolimpiai bajnoki címmel. Őket a röplabda követte, közel 20 esztendős menetelés, összesen 32 bajnoki címmel, két korcsoportban, és a korosztályos válogatottak sorával. Négyen közülük külföldi, nemzetközileg is erős bajnokságban játszanak, de a magyar első osztály nagy része is az iskola volt diákjaival építkezik. A Dunaferr NB I-es felnőtt csapata kivétel nélkül hildes diákokból áll, számtalan korosztályos válogatottal, szép sikerekkel. A 2014-es középiskolás világbajnokságon az iskola csapata az előkelő 10. helyezést érte el és már most kivívta a szereplés jogát a 2016-os belgrádi világjátékokra.

Nem feledkezhetünk meg a fiú labdarúgásról sem, hiszen ők is nyertek már diákolimpiát, Csehi Tamás és Báló Tamás vezérletével. A tornászok is rengeteg éremmel gazdagították a város és az iskola hírnevét, de a speciális korcsolyázó olimpikonok is számtalan nemzetközi eredménnyel büszkélkedhetnek.

Dunaújváros sportjának fejlődéséért tett érdemei, kimagasló tehetséggondozása elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért díjat a Dunaújvárosi SZC Hild József Szakközépiskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola részére adományozta.

Lovász Béla 1927. május 08-án Komáromban született egy vasutas család hatodik legkisebb gyermekeként. Már gyermekkorától a mindene volt a futball. A helyi, komáromi futballcsapatban kezdte pályafutását. Már ott együtt játszott Czibor Zoltánnal, az aranycsapat balszélsőjével és annak szintén kiváló tehetségű testvéreivel.

1949 és ’55. között a Csepeli Vasas labdarúgója volt. Az első osztályban 1950. március 04-én mutatkozott be. Összesen 123 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerepelt és 61 gólt szerzett. 1950 áprilisában negyedik bajnoki mérkőzésen már háromszor talált a kapuba. 1951-ben és ’52-ben ismét együtt játszott a Lovász, Czibor balszárny. Az 1952-es és ’53-as szezonban is a csapat gólkirálya lett, utóbbi évben 25 bajnoki meccsen 18 gólt lőtt. Válogatott csapattársaival, többek között Tóth II-vel, Keszthelyivel együtt a magyar futball aranykorában a tabella negyedik, ötödik helyén végeztek. 1954-ben – a svájci világbajnokság idején – egy skandináv túrán fölényesen győzték le a térség válogatott csapatait.

1957-ben családjával együtt költözött városunkba. 1963-ig a Kohász labdarúgó csapatának meghatározó játékosa volt. Itteni első mérkőzésén rögtön két gólt szerzett. Ebben az idényben 36 meccsen 30 gólt lőtt, ezzel itt is a csapat gólkirálya lett. Kiváló bal lábas bombaerős lövéseivel a későbbiekben is sok győztes meccs gólszerzőjeként ünnepelték.

36 éves korában hagyta abba az aktív játékot. Ezt követően éveken át a Kohász utánpótlás edzőjeként dolgozott. Sok ifjú játékosnak tanította meg a labdarúgás fortélyait. Tanítványai futball tudása, segítőkészsége és emberi hozzáállása miatt mindmáig elismerik és tisztelik.

Példaértékű sporttevékenységének és elhivatottságának elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért díjat Lovász Béla részére adományozta.

Siket Zsolt 1982. július 16-án született Dunaújvárosban, azóta gyakorlatilag folyamatosan a városban él. A József Attila Általános Iskolában folytatott tanulmányait követően a Bánki Donát Szakközépiskolában végzett. Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki karán folytatta, ahol 2008-ban repülő gépészmérnök végzettséget szerzett.

A sportrepülést jelenlegi klubjánál, a Dunaferr Repülőklubnál kezdte, mint vitorlázórepülő növendék, vitorlázó pilóta szakszolgálati engedélyét pedig 2008 októberében szerezte meg. 2009 óta folyamatosan részt vesz a hazai, 2014-től kezdődően pedig a nemzetközi versenyeken is.

Tehetsége a versenyeken elért kimagasló eredményeiben is megmutatkozik, melyet a szakma is elismer, így a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség küldöttgyűlése a 2015. és a 2016. évre is beválogatta a nemzeti Vitorlázórepülő Válogatott Keretbe.

Tavaly augusztusban Hajdúszoboszlón rendezett 60. Magyar Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokságon és az ezt megelőző évben rendezett ugyanezen a bajnokságon is az első helyezést érte el, és hosszan lehetne sorolni még rangos elismeréseit az elmúlt évekből. Tevékenysége és elhivatottsága valamennyiünk számára példaértékkel bír.

Országos szinten is kimagasló eredményei és elhivatott tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Siket Zsolt részére adományozta, aki külföldön tartózkodott, ezért a nevében édesanyja, Siket Istvánné vette át az elismerést.

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.