Dunaújváros Hetilap

Közgyűlés - Nem oszlatta fel magát a képviselőtestület

Molnár Emese - 2016. február 18. 16:30

A város polgáraival és a közgyűléssel szemben ésszerűtlen és tisztességtelen lenne feloszlatni a közgyűlést-mondta Cserna Gábor polgármester,miután Pintér Tamás jobbikos képviselő a testület feloszlatását indítványozta annak kapcsán,hogy Gál Roland képviselő emberölés gyanúja miatt előzetes letartóztatásban van.

Az országos sajtó részéről is jelen voltak a csütörtöki közgyűlésen. A témával kapcsolatban mindegyik ellenzéki képviselő kifejtette álláspontját, Pintér Tamás jobbikos képviselő a képviselőtestület feloszlatását is kezdeményezte. Cserna Gábor polgármester a szokásos havi tájékoztatója végén így nyilatkozott erről:

- Ez a javaslat ésszerűtlen és tisztességtelen. Gál Roland esetleges cselekedetét az igazságszolgáltatásnak kell megítélnie, és ha bűnös, neki kell vállalnia a felelősséget. Ahogy tette korábban Deme Gábor, aki a csepeli gyilkosságok miatt börtönben ül - csak hogy említsünk egy más esetet a másik politikai oldalról is. Nem értek egyet a politikai felelősséggel. Nem foghatjuk mindenkinek a kezét, nem tudtuk, hogy ilyen esetleges cselekedete volt, van Gál Rolandnak. Ha én, a párt helyi elnöke tudok az ügyről, nem teszek javaslatot a képviselő jelölt személyére. Honnan tudtam volna, hogy három évvel ezelőtt, május 1-jén esetleg milyen cselekedetet hajtott végre Gál Roland. Mi emberek születésünk pillanatától fogva tartozunk valakikhez, ezt úgy hívják, hogy közösség. Életünk minden szakában egy közösségnek vagyunk a tagjai. Az első, a legfontosabb és legszűkebb a családunk. Gál Rolandnak is van családja. Aztán jön az iskola, a munkahely, a rokonok, a barátok, a szomszédok. A rokonok, barátok, szomszédok nem bűnösek és nem felelősek Gál Roland esetleges cselekedetéért. Annak a közösségnek, a Fidesz dunaújvárosi szervezetének, amelynek tagja volt, meg kellett tennie a megfelelő lépéseket. Azonnal meg is tettük. Amikor a Tolna Megyei Rendőrfőkapitányság kiadott egy közleményt, hogy bűncselekmény alapos gyanújával két személyt letartóztattak, minden abba az irányba mutatott, hogy a G.R. monogram Gál Roland is lehet. Ezért a Fidesz helyi elnöksége indítványozta azonnali hatállyal a párt országos elnökségénél Gál Roland Fidesz tagsági jogviszonyának felfüggesztését. Az ártatlanság vélelme miatt nem a kizárást, hanem a felfüggesztést.  Politikai felelősség egy estleges cselekedet miatt bennünket nem terhelhet. Egy ilyen döntés, mint a közgyűlés feloszlatása, ésszerűtlen és tisztességtelen lenne Dunaújváros valamennyi polgára irányába. Dunaújváros polgárai nem bűnösek, Dunaújváros nem bűnös. Nekünk ebben a helyzetben is kötelességünk és feladatunk van. Jönnek a TOP források, városunk 8 milliárd forintos fejlesztési támogatás előtt áll. Eredmények állnak mögöttünk, és feladatok állnak előttünk. Mi magunk ezt a munkát folytatjuk. Dunaújváros polgárai, akik velünk együtt nem bűnösek Gál Roland esetleges cselekedeteiért, felhatalmaztak erre.

Pintér Tamás kezdeményezéséről, hogy egyetértenek-e a testület feloszlatásával, egyesével szavaztak a képviselők. A jobbikos képviselő egyedül maradt, hiszen egyedül ő mondott igent, a Fidesz képviselői és a DK-s képviselő nemmel szavaztak, a PM és az MSZP képviselői nem szavaztak. Azaz a túlnyomó többség a megkezdett munka folytatása mellett döntött.

Egyhangúlag úgy döntött a közgyűlés, hogy minden képviselő nyújtson be erkölcsi bizonyítványt.

Besztercei Zsolt, a Demokratikus Koalíció képviselője javaslatot tett, hogy a közgyűlés hívja vissza Gál Rolandot a Szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottsági tagságából, az Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság tagságából és a Közbiztonsági tanácsnoki megbízásából. A DK egy sajtóközleményben fejezte ki felháborodását, hogy a Fidesz helyi szervezetének elnöke, a polgármester és az önkormányzat Fidesz frakciója ezt a visszahívási javaslatot leszavazta.

Tájékoztató az időközben felmerült kérdésekről

A Fidesz Dunaújvárosi Szervezetének elnöksége kezdeményezte Gál Roland, önkormányzati képviselő Fidesz tagsági jogviszonyának, illetve önkormányzati frakcióbeli tagságának felfüggesztését. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a képviselő bizottsági tagságát felfüggeszteni nem lehet, a bizottsági tagsági hely megszüntetésének is megvannak a konkrét törvénybeli előírásai.

Az Ötv. szerint a bizottság elnökét és tagjainak több mint a felét az önkormányzati képviselők közül kell választani. Amennyiben a mai napon ad hoc jelleggel döntött volna a közgyűlés a képviselő bizottsági tagságából történő visszahívásáról, úgy jogszabályt sértett volna, hiszen nem feleltek volna meg a bizottságok a törvény által előírt (képviselő/nem képviselő) arányoknak.

Tekintettel arra, hogy a jobbikos képviselő a feloszlatás indítványával sikertelen volt, így a polgármester úr a hivatalos eljárásrendnek megfelelően kezdeményezte a közgyűlést alkotó pártok frakcióinak egyeztetését, amelyen javaslatot tesznek Gál Roland bizottsági tagsági helyei és közbiztonsági tanácsnoki pozíciójának betöltésére. Így már szabályosan lehet az említett bizottsági helyekről dönteni, amelyről a 2016. 02. 22-ei, hétfői 8 órai rendkívüli közgyűlés dönt.

Mint ahogy azt Cserna Gábor polgármester úr a mai közgyűlési ülésen mondta:

„Egy ilyen döntés, mint a közgyűlés feloszlatása, ésszerűtlen és tisztességtelen lenne Dunaújváros valamennyi polgára irányába. Dunaújváros polgárai nem bűnösek, Dunaújváros nem bűnös. Nekünk ebben a helyzetben is kötelességünk és feladatunk van. Jönnek a TOP források, városunk 8 milliárd forintos fejlesztési támogatás előtt áll. Eredmények állnak mögöttünk, és feladatok állnak előttünk. Mi magunk ezt a munkát folytatjuk.”

-Pálfi-Németh Tünde, önkormányzati sajtószóvivő-

A rovat további hírei: Közélet

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el.