Három mentős összekapaszkodik

2016. március 6. (vasárnap) 15:04 - Várkonyi Balázs

Nagy tisztelet övezte őket. Legendák keringtek róluk. Mindenkinek megvolt a maga története, amikor így vagy úgy, de összehozta a sors velük. A mentősökkel. Kevés hivatás van, amit a néplélek magasabbra helyez a rokonszenvtengelyen.

Mi, vásott utcakölkök annak idején csapatostól vágtattunk a közeli mentőállomáshoz, amikor megszólalt a sziréna, és ha szerencsénk volt, láthattuk, ahogy elporoz az öreg Nysa. Máskor, ha csönd volt az állomáson, ha éppen nem kellett a piros zászlót fölcsapva valahova vágtatniuk, s mi beszemtelenkedtünk, öreg mentős barátaink olykor meséltek. Nem tragikus balesetekről, hanem a mindennapi társaikról, a mentőkocsikról, megtudtuk, hogy az UAZ az igazi „nagy harcos”, amely akkor se hátrál meg, ha tengelyig ér az anyagos sár, csak megy előre, rendíthetetlen robotosként. Ahogy az ember-robotosok is. Mentőápolók, orvosok, sofőrök. Mennek. Mert dolguk van.

Bálik bácsi, mi kell ahhoz, hogy az ember mentős legyen? A kis szomszédfiú kérdezte ezt egyszer a sokat látott mentőtiszttől. Elsőként is oskola – felelte az öreg –, de legfőképp emberség. A kisfiú bizonygatta, ő mindenképp mentős lesz. Hát nem lett az. Lett viszont biológiatanár. És természetfotós. Ahhoz is emberségpróbán át vezet az út… Magam nem álmodoztam mentős hivatásról. Egyszerűen csak tiszteltem azt, amit tesznek. Volt, hogy jó közelről tapasztaltam.

Nyolcéves lehettem, amikor a Kálváriánál elvétettem az amúgy nyílegyenes szánkóutat, s telibe találtam a vadkörtefát. Csak az az emlékkép maradt meg, hogy száguld velem egy autó, veszettül szirénázik, valaki fogja a fejem, és közben a kezem is szorítja. Másnap tudtam meg, Márta volt, a terepgyakorlaton lévő orvosjelölt. Amikor később rá gondoltam, azt hiszem, életem első nagy érzelmi hullámzását éltem át. Már otthon voltam, de még javában az ágyat nyomva, amikor kintről dudaszó hangzott, majd egy villanásra mentősziréna is. Anyám kivágtatott, majd nemsokára vissza, nyomában egy megtermett férfi nagy halinacsizmában, kezében kosár, abból befőttesüveg került elő, meg házi rétes, na és a minden gyerek kedvence, egy celofánba burkolt téli fagyi. A 2-es kocsi legénysége küldi – mondta a mentős. Nagyot nyeltem… Sok év után, már felnőttként, egy különös jelenetnek voltam szemtanúja: kisfiú fekszik az aszfalton, pár méterre horpadt orrú személyautó, a fiúcska fölött két egyenruhás, villámgyorsan teszik a dolgukat, egy harmadik meg – tán ő volt a sofőr – fogja a kissrác kezét, és mit hallok: mesél neki. Istenem!

Emlékeimet egy történet hívta elő. Ismerősöm írta: nemrég egy életmentés helyszínén volt. Idős embert „odaátról” kellett visszahozni. Sikerült! És akkor – ezt a jelenetet sosem fogom elfelejteni, így ismerősöm – a három mentős egy pillanatra körbe állt, megfogták egymás vállát, tán egy röpke hálaadás volt ez, épp csak villanásnyi ideig tartott, aztán be az autóba, és elszáguldottak a megmentett férfival. Amit maguk után hagytak az ott lévőknek, emlékeztetőként, az a Bálik bácsi szava lehetett: emberség…

A rovat további hírei: Mesél a múlt

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!

Az acél és a szén városa - angol szemmel

Az acél és a szén városa - angol szemmel

2020. február 05. (szerda)

Szaszkó Istvánnak a Mozgó Világ hasábjain megjelent, Sztálinváros és Komló párhuzamos történetét feldolgozó írt tanulmányát teljes terjedelmében a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon találják az olvasók – az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk az összegzésből, bevallottan kedvcsináló céllal!

A közétkeztetés dolgozói nevében…

A közétkeztetés dolgozói nevében…

2020. január 21. (kedd)

Vastag-e a sör “gallérja”, mennyi hús van a főzelék mellett, tiszta-e a kanál, kés, elég erős-e a fekete kávé; elég gyors-e a kiszolgálás az üzemi étkezdékben, – az emberek ezen keresztül mérik le a közétkez­tetés és a vendéglátóipar dolgozói­nak munkáját. Nincs új a nap alatt: a Sztálinváros című lap 1955-ös cikke a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon.

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

2020. január 20. (hétfő)

A párosan épített panelháztömbök unatkozva támaszkodnak egymásnak, mint akik már semmi újat nem tudnak mondani a másiknak. A nyári délután napsütésében még szürkébbnek látszik hosszú, vaskos testük: olyanok, mint két őr a vártán...

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

2020. január 17. (péntek)

Várostörténeti kalandozás htomi blogján - a poszt az Igaz Szó című lap 1965-ös írását eleveníti fel. Nagyra törő tervek és persze pártállami frázisok - ezzel együtt is kötelező! Dunaújváros mesél!

Mesél a múlt – a cél a közös várostörténeti kalandozás!

Mesél a múlt – a cél a közös várostörténeti kalandozás!

2020. január 15. (szerda)

Hallottak, hallottatok már arról, hogy a Vasgyár legendás vezére, Borovszky Ambrus hintón járta be a gyárat, és alkalmanként  a városba is kihajtatott? Itt a bizonyíték! És itt az idő, hogy közös várostörténeti kalandra csalogassunk minden lokálpatriótát! 

Dr. Senki újra támad: Az ifjú vándor nem pihen (1.)

Dr. Senki újra támad: Az ifjú vándor nem pihen (1.)

2020. január 09. (csütörtök)

"Mintha tegnap lett volna... mármint nem 2019, ahogy január elsején szokták mondani, hanem 1999, amikor a VIVÁ-n Jennifer Lopez- Waiting for tonight c. dala szólt a tévében Kareszék nappalijában a Váci (sugár)úton szilveszterkor, mi meg egyszer csak - óriási petárdazaj közepette - átzúgtunk a 2000-es évbe, és azt hittük, minden más lesz." Nagy visszatérés dr. Senki blogján!