Számít a hallgatói sikeresség - Konferencia az egyetemen

Vass Ádám - 2016. március 8. 19:31

Már a kormány is támogatja a Dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Sikerességet Támogató, röviden HASIT-programját.

A Hallgatói Sikerességet Támogató (HASIT) programot 2014-ben indította a Dunaújvárosi Főiskola azzal a céllal, hogy a hallgatói lemorzsolódásokat csökkentsék. Az intézkedések sikeresek voltak, azóta pedig már a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap is támogatja az országossá kiterjesztett programot. A támogatásnak hála részletesebben kidolgozott, több alprogramot is magába foglaló projektté vált. A filozófia fontos eleme lett a szakmentori modell fejlesztése, a hallgatói motiváció erősítése és a hallgatói önkormányzatok erőteljesebb bevonása. Az eredményeket és tapasztalatokat pedig természetesen más felsőoktatási intézmények számára is elérhetővé teszik.

A konferencián dr. Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosa arról is beszélt köszöntőjében, hogy a hallgatói lemorzsolódás komoly gond a felsőoktatásban, de a Dunaújvárosi Egyetem a hasonló kezdeményezésekkel bizonyította, hogy tesz ellene az ehhez hasonló fontos projektek által, és fontosnak tartja ezt a fajta elkötelezettséget. A HASIT-program remek összefoglalója ezeknek a problémáknak, az állam pedig örömmel támogatja az intézményfejlesztési terven keresztül is, hiszen fontos, hogy a kormányzat felkaroljon minden sikeres kezdeményezést a hallgatói létszám csökkenése ellen. Az ehhez hasonló program és a támogatás következtében pedig tovább tud fejlődni az intézmény, és a hallgatók minél színvonalasabb módon szerezhetnek diplomát.

Dr. habil András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora azt mondta, vidéki egyetemként fontos, hogy innovatív változásokat eszközöljenek, és a problémák mellett ne menjenek el, hanem találjanak rá megoldást. A probléma megoldása pedig az önvizsgálattal kezdődik, valamint azzal, miben lehet változtatni. Az elmúlt évek során látványos változásokon esett át az intézmény, mely nem csak elnyerte az alkalmazott tudományok egyetem címet, de a campus is szinte teljesen megújult és modernizálódott. 39 tanterem, előadóterem és 57 laboratórium várja már a hallgatókat kiegyensúlyozott szakmai portfólióval és gyakorlatorientált képzésekkel. A HASIT-programmal pedig örülnek, hogy a kormányzat érdeklődését is felkeltették, amely immár támogatja is a kezdeményezést. András István kiemelte, hogy már a rektori bizottság is külön figyelmet szentel a lemorzsolódás csökkentését elősegítő kezdeményezésekre.

A programról dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, a Dunaújvárosi Egyetem oktatási és általános rektorhelyettese tartott előadást. Mint mondta, a hallgatói sikerességet támogató programok egyre fontosabbak, és az eddigieknél is előrébb került az ez irányú fejlesztések prioritása.

A hallgatói önkormányzatokon keresztül is próbálják felhívni a hallgatók figyelmét a programra, hiszen fontos, hogy megismerjék a különböző segítségeket és szolgáltatásokat, valamint hogy bízzanak a sikerében. Ez a projekt kifejezetten segít, hogy a hallgatók tájékozottabbak, felkészültebbek legyenek, melynek hatásai már most is kirajzolódnak.

A köszöntők után folytatódott a konferencia az "A" épület előadótermében az alprojektek bemutatásával, mellyel párhuzamosan az épület aulájában zajlott a Karriernap és Állásbörze. A kiállítók közt tizenkét cég volt jelen, akik különböző területeket képviseltek. Az érdeklődők találkozhattak a Honvédség, vagy a NAV képviselőivel, de a kitelepülők közt akadt számítástechnikai, vagy gépészeti, műszaki berendezkedésű vállalat is.

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.