Dunaújváros Hetilap

A bölcsődék napja városunkban

Vass Ádám - 2016. április 22. 12:09

Tegnap volt 164 éve, hogy megnyitott Magyarország első bölcsődéje, 2010 óta április 21. pedig hivatalosan is a bölcsődék napja, melyről városunkban is megemlékeztek.

Városunkban is minden évben ilyenkor gyűlnek össze a bölcsődei dolgozók, hogy szakmai továbbképzést, illetve ünnepséget tartsanak, hiszen 2013 óta a bölcsődei dolgozók napja nevelés nélküli munkanapnak is számít. Idén a Városháza C szárnyában, az emeletei rendezvényteremben gyűltek össze a város bölcsődéiben dolgozók délelőtt kilenc órakor, hogy együtt vegyenek részt egy előadáson, értékeljék az elmúlt évet és kicsit ünnepeljenek is. Elsőként Dr. László Borbála, a Jogi és Szervezési Igazgatóság igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, fejet kell hajtanunk a kisgyermeknevelők előtt, akik helyt állnak ebben a cseppet sem könnyű hivatásban és minden nap ugyanolyan szinten teljesítenek annak ellenére, hogy a mindennapi gondoktól ők sem védettek.

A köszöntő után Békésiné Füvesi Ágnes szociálpolitikus, a Pannon Kincstár kisgyermeknevelő oktatója tartott előadást Problémás gyerekek a csoportban címmel, akinek, egyik gyermeke szintén különleges bánásmódot igényel, hiszen Asperger-szindrómás, így testközelből ismeri a neveléssel járó nehézségeket, tapasztalatait pedig átadhatta a bölcsődei gondozóknak, akik az egyik első mintaadók a gyerekek számára.

Az előadás végeztével Dobráné Szabó Márta a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros igazgatója kezdte meg évértékelőjét, melyet minden évben a bölcsődék napján tartanak, hiszen ilyenkor az intézményhálózat -melyhez öt bölcsőde tartozik- minden dolgozója összegyűlik. A legújabb fontosabb jogszabályok ismertetése után rátért a statisztikákra, melyből kitűnik, hogy a helyi bölcsődék valamennyi igényt ki tudnak elégíteni, januártól júniusig pedig közel teltházzal üzemelnek. Emelkedést mutat a gyerekek száma is, mely elsősorban az új GYED extra bevezetésének is köszönhető, melynek következményeként egyre több az egy év körüli gyermek, az ő ellátásukhoz szükséges eszközöket pedig mára már be is szerezték. Sok más mellett megemlítette még, hogy az ellátók átlagéletkora csökkent az elmúlt évekhez képest, és a Lorántffy szakiskola nevelő szakosaival is új megállapodás született.

A szakmai rész lezárulta után következtek a díjak, vagyis az igazgatói dicséretek, melyet az intézmények három dolgozója vehet át minden évben, és melyet a bölcsődék dolgozóinak javaslatai alapján adnak át. Elsőként Ilyefalviné Török Ildikó, a Hétszínvirág Bölcsőde vezetője kapott elismerést, aki már 1976 óta dolgozik a bölcsődei ellátásban. Őt követte Milákné Asztalos Nikoletta elismerése, aki 2010 óta segíti a Napraforgó Bölcsőde kisgyermeknevelőinek munkáját, akik mindig számíthatnak rá. Végül Szénási Istvánné vehette át oklevelét, aki 1975 óta dolgozik nevelőként és akinek munkáját mindig a következetesség, az önzetlenség és a segítőkészség jellemezte, és akihez mindig bizalommal fordulnak a szülők is, jelenleg a Zengő-Bongó Bölcsődében.

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.