Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A harminc éve meghalt város

Várkonyi Balázs - 2016. április 26. 15:21

Az 1980-as években a szovjet-ukrajnai Pripjaty igazán modern, mutatós település volt; legalábbis a kor – és a rendszer – lehetőségeihez mérten. Mintavárosnak szánták ugyanis.

Olyan színvonalúnak tervezték, hogy méltó legyen ahhoz, aminek kiszolgálására alapították. Ez a szomszédban megvalósítandó óriásberuházás volt: a szovjet ipar reménybeli csúcsteljesítménye, a Csernobili Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőmű.

Pripjaty születésének dátuma 1970. február 4-e. A ledózerolt kis falu, Szemihodi helyén ekkor indult meg az építkezés. A város az erőmű építőinek, majd működtetőinek otthona lett. 1985 végén már majdnem ötvenezren lakták. Aztán pár hónap múlva, szinte egyik napról a másikra teljesen lakatlan lett. 1986. április 26-án a három kilométerre lévő atomerőműben történt robbanás hozta el végzetét. Harminchat óra múlva minden városlakót evakuáltak. Pripjaty élt 16 évet. Ma ember nem, csak farkas, hiúz, jávorszarvas bolyong a szellemvárosban.

Az erőműnek nevet adó kis mezőváros, Csernobil egy fokkal szerencsésebb volt. Az időjárásnak is köszönhetően a katasztrófa helyszínétől jóval távolabb, tizenöt kilométerre fekvő településre sokkal kevesebb nukleáris szenny jutott. Ennek ellenére hat nap után az ott élőket is ki kellett telepíteni. Több mint 12 ezer ember hagyta el kényszerűen az otthonát. Ma, ellentétben Pripjaty városával, mégis van élet a településen: ott van elszállásolva az a 3500 ember, akik a város sugármentesítésén dolgoznak, de csak kéthetes turnusokban, aztán mennek a zónán kívüli, nem fertőzött területre. És – láss csodát – Csernobilnek ma már ötszáz állandó lakója is van. Ők az idők során a sugárveszélyt is vállalva hazatértek. Visszahúzta őket a szülőföld.

A katasztrófa közvetlenül harminc ember, tűzoltók és az erőműben dolgozók halálát okozta. Négy helikopterpilóta a mentés során halt meg. A további áldozatok, a sugárfertőzésben később meghaltak számát valószínűleg sosem tudjuk meg. A romokon több hónapig százezrek dolgoztak, sokan megfelelő védőöltözet nélkül. Az így szolgálatra kényszerített katonák és munkások közül ezrek hallhattak meg – de sorsuk ismeretlen. A szovjethatalom ugyanis a kórházi dokumentumokat titkosította.

A mai zárt övezet, a tiltott zóna egy részét a remények szerint néhány évtized múlva talán ismét lakhatóvá lehet tenni. A terület majdnem fele viszont örökre néptelen marad…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!