DUE: fontos a fiatal tehetségek gondozása

Vass Ádám - 2016. április 6. 17:18

Szakmai fórumot tartottak ma a Dunaújvárosi Egyetemen, ahol a téma az egyetem egyik kiemelt célkitűzése volt: a tehetséges hallgatók támogatása, bevonása a felsőoktatásba.

A konferencia egy újabb lépcsőfok a hallgatókkal való kapcsolattartásban, melynek elérésében kulcsszerep jut a középiskolai tanároknak is. Szerdán délelőtt az egyetem főépületének tanácstermében gyűlt össze a város több középiskolájának igazgatója és az intézmények tehetséggondozásáért felelős megbízottja, hogy egy szakmai fórum keretein belül hidat képezzenek a felsőoktatás és a középiskolák közt. Melkovics János, a Dunaújvárosi Egyetem Tehetséggondozási Munkacsoportjának vezetője elmondta, az egyetem célja, hogy a tanárokat és a tehetséges fiatalokat bevonja a kutatásokba, fejlesztésekbe, melynek egyik legjobb példája a jelenleg is futó Bánki Projekt.

Dr. habil András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, fontos, hogy megszólítsák a közoktatás szereplőit, hiszen komolyabb érdekeltség nélkül nem befolyásolhatják a jelentkezéseket, és nem tudnak tenni az ellen, hogy folytatódjon a hallgatói lemorzsolódás. Ez a szakmai fórum pedig szoros kapcsolatban áll a hallgatói létszám csökkenését mérséklő kezdeményezéssel, a Hallgatói Sikeresség Támogatása (HASIT) projekttel, mely a középiskolák számára is egyre inkább ismerős, a felsőoktatásban pedig abszolút úttörőnek számít. Mint mondta: nyitni és együttműködni, valamint hatékonyabban végezni minden formában a tehetséggondozást, ez az egyik elsődleges célja az egyetemnek.

Később Melkovics János tartott előadást az egyetem tehetséggondozó programjába való kapcsolódási pontokról és bemutatta az egyetem szakkollégiumi rendszerét. A Bánki Projekt egyetemi tapasztalatairól dr. Horváth Miklós, az egyetem műszaki intézetének igazgatója beszélt, a projekt középiskolai tapasztalatairól pedig Müller Attila, a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese. Majd Dósáné Pap Györgyi, az egyetem TDT titkára mutatta be a részvevőknek az egyetem által kínált kiemelt programokat, mint a Kutatók Éjszakája, a Tehetségnap, a TDK nap, vagy a rendhagyó órák. Az előadások után egy kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét, melyen a felmerülő kérdéseket vitatták meg, majd a program dr. Horváth Miklós intézetigazgató által vezetett campus-túrával és a laborok bemutatásával ért véget.

A rovat további hírei: Oktatás

Erasmus+ – jeles projektzárások a Rudasban

Erasmus+ – jeles projektzárások a Rudasban

2022. okt. 04.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Technikuma 2019-ben és 2020-ban nyert el támogatást Erasmus+ pályázatok keretében külföldi szakmai gyakorlat elvégzésére – a nyári programok záróeseményének hétfőn adott otthont a középiskola.

Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

2022. okt. 01.

A magyar népmese napja, illetve az Európai Diáksport Napja elnevezésű kezdeményezés eseményei miatt kezdődött a szokásosnál hamarabb a Vasvári-hét kavalkádja pénteken – a programok hétfőtől folytatódnak.

DSTV: tanévnyitó az egyetemen

DSTV: tanévnyitó az egyetemen

2022. szep. 10.

Fennállásának 59. tanévét kezdte meg a Dunaújvárosi Egyetem, derül ki a DSTV ünnepi összeállításából. Az intézményben összesen 35 ország diákjai folytatják tanulmányaikat a hőn áhított diploma reményében. Hangkép.
 

DSTV: tanévnyitó a Vasváriban (galériával)

DSTV: tanévnyitó a Vasváriban (galériával)

2022. szep. 05.

Színes műsorral és az első évfolyamosok köszöntésével kezdődött a tanév a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. A sport tagozatos intézmény új vezetéssel és komoly tervekkel készül a következő időszakra. Hangkép és galéria itt!
 

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötték a Móricz diákjait

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötték a Móricz diákjait

2022. szep. 04.

Augusztus utolsó napján rendezte meg hagyományos évnyitó rendezvényét a Móricz Zsigmond Általános Iskola közössége. Az ünnepségen Pintér Tamás polgármester, Szántó Péter önkormányzati képviselő és Horváthné Ottinger Hajnalka intézményvezető köszöntötte a gyerekeket. 

DSTV: tanévkezdés előtt "Csibe napok"

DSTV: tanévkezdés előtt "Csibe napok"

2022. szep. 04.

Több éves hagyomány folytatásáról tudósít a DSTV összeállítása a BIROK Szabó Magda tagintézményéből. A tanévkezdés előtt két napos programra várták a leendő elsősöket, hogy az iskola új nebulói megismerkedhessenek az intézmény hangulatával, közösségével. Hangkép.
 

DSTV: kezdődik a tanév

DSTV: kezdődik a tanév

2022. szep. 01.

Az ősz első napja nem szólhat másról – szép számú gyereksereg kezdi meg az általános iskolai tanulmányait. Készen áll a tanévkezdésre a BIROK Szabó Magda Tagintézményének közössége is, derül ki a DSTV összegzéséből. Hangkép.