Dunaújváros Hetilap

Dunaújváros a térség zászlóshajója

Molnár Emese - 2016. április 14. 14:55

A város és a vidék szimbiózisa jól működik, amelynek zászlóshajója Dunaújváros, a térség ipari és kulturális központja. Ezzel kezdte sajtótájékoztatóját dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, aki az elmúlt időszak parlamenti munkájáról számolt be.

A képviselő a gazdasági és a törvényalkotási bizottságban dolgozik, amelyeken a törvények részletes vitája is zajlik. A bizottsági és a plenáris üléseken idén már negyvenöt alkalommal szólalt fel elsősorban a pénzügyi, a banki szabályozással, a fogyasztók védelmét érintő, valamint a közigazgatás átalakítását célzó törvényjavaslatok kapcsán. Tizenhárom indítványt nyújtott be, többek között az Astra biztosító károsultjait megsegítő törvényre, a magáncsődeljárás kezdeményezési határidejének meghosszabbítására tett sikeres javaslatot az Országgyűlésben.

Dr. Galambos Dénes a vasárnapi boltzárral kapcsolatban is beszélt. Mint mondta, a gazdasági mutatók a vasárnapi boltzárat igazolták, hiszen a kiskereskedelemben nőtt a foglalkoztatottság, a forgalom. De mint mondta, az elmúlt év tapasztalata az volt, hogy megosztotta az emberek véleményét. Ezen a héten visszavonták a vasárnapi boltzárról szóló törvényt (ahogy szerepelt volna a népszavazási kezdeményezésben is), Jelenleg a köztársasági elnök aláírására vár a határozat, amelyre a héten sor kerülhet, utána a boltok eldönthetik, kinyitnak-e vasárnap. Tehát megszűnik a boltzár intézménye, visszaáll minden az egy évvel ezelőtti állapotba. Ez persze vonatkozik a bérpótlék kiegészítésére is. Ám a szakszervezetek magasabb bérpótlékot akarnak, ezért a kormány tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel.

Dr. Galambos Dénes arról is beszélt, hogy Cserna Gábor polgármesterrel folyamatosan kapcsolatban vannak a térség nagyvállalatainak vezetésével. A Hankook bővítése által 950 új munkahely jött létre. Támogatásukról biztosították a Body Fashion Kft-t is, amely a tervek szerint meg tudná őrizni a 350 fős dolgozói létszámát. Keresik azokat a forrásokat (akár banki, akár kormányzati támogatásként), amivel gyártócsarnokot építhetne a vállalat. Folyamatosan kapcsolatban vannak a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel az új befektetések érdekében. Tervben van új ipari telephely kialakítása a városban és a térségben is.

A térséghez tartozó települések több millió forintos pályázati összegekhez jutottak az elmúlt években. Adony, Iváncsa, Pusztaszabolcs közel 1,7 milliárd forintot kapott a szennyvízhálózat és a szennyvíztisztítók rekonstrukciójára. Elkészült a 62-es főút felújítása. Ercsi 300 millió forintot fordíthatott belterületi utak, óvoda és iskola felújítására, továbbá 39 millió forintból elkészült az új foglalkoztatási osztály korszerűsített épületben. Kulcs mintegy félmilliárd forintot kapott a partfalcsúszás rekonstrukciójára, és további 43 millió forintot járdaépítésre. Perkátán 344 millió forintból újult meg a Győri kastély, 202 millió forintból energetikai fejlesztéseket hajtottak végre. Pusztaszabolcson 35 millió forintból katasztrófavédelmi őrs épült, amely tíz megyei település tűzbiztonságát szolgálja. Nagyvenyimen az óvoda és a községháza energetikai korszerűsítése napelemes rendszer felszerelésével 140 millió forintból valósulhatott meg, könyvtár 40 millió forintból épülhetett, a sportöltözőt 19,5 millió forintból fejleszthették.

Az elkövetkezendő időszakban a Területi Operatív Program forrásaira is pályázhatnak a települések. Az első kiírásra, a kerékpárutak fejlesztésére már be is nyújtotta a pályázatot Ercsi, Adony, Rácalmás és Nagyvenyim összesen 394 millió forint értékben.

Cserna Gábor polgármester arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy nagyon operatív a kapcsolat van az országgyűlési képviselővel, majd az elmúlt időszak legfőbb eredményeiről és a közeljövő terveiről is szólt. Januárban hatalmas összefogással indult az év, Pecsét István gyógykezelése és a kórház szülőszobájának felújítása érdekében. 

Több, mint tizenhatezren írták alá városunkban a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtő ívet. Cserna Gábor hozzátette, a Fidesz helyi szervezete felkészült az ezzel kapcsolatos őszi népszavazás lebonyolítására. Februárban elfogadta a közgyűlés a város költségvetését. A polgármester emlékezetett arra, hogy 2013-ban az állam átvállalta az önkormányzatok adósságállományát, azóta pedig stabillá vált a költségvetés.

Felsőoktatási intézményünk egyetemmé vált, februárban pedig Egyetemvárossá nevezte el a közgyűlés a campus területét. A polgármester arról is szólt, hogy idén is két alkalommal tudják támogatni a nyugdíjasokat, legközelebb Pünkösdkor viszi a postás az ötezer forintos támogatást. A közelmúltban átadhatták a kempingben az új szaunaparkot, amelyet egyre többen használnak. Folytatódnak a járdafelújítások 100 millió forint értékben. Dunaújvárosnak már van saját kenyere is: a Széchenyi Pékség ötletét a város felkarolta, az akciót a helyi Tourinform iroda koordinálja. Minden eladott kenyér árából ötven forint jótékonysági célt szolgál.

A Modern Városok Program keretében a miniszterelnök ellátogat minden megyei jogú városba. Dunaújvárosba május végén várható az érkezése, amikor is a városvezetéssel egyeztetnek a fejlesztési lehetőségekről, a többmilliárd forint értékű beruházásokról, támogatási lehetőségekről.

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.