Ilyen volt a pedagógussztrájk a városi iskolákban

Molnár Emese - 2016. április 20. 17:19

Városunk oktatási intézményeit tekintve, leginkább az általános iskolákat mozgatta meg a mai napra meghirdetett pedagógussztrájk. A középiskolák közül csak a Kereskedelmi és a Dunaferr iskolában nem volt tanítás.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerdán reggel 8 órától hirdette meg az egész napos országos pedagógussztrájkot. A bizottság célja az volt, hogy nyomatékosítsa a 25 pontban megfogalmazott követeléseit, egyebek mellett az intézményfenntartó átszervezését, a tanárok óraszámának csökkentését. A munkabeszüntetésben a bizottság előzetes adatai szerint 1185 intézményben közel 25 ezer pedagógus, technikai dolgozó vett részt országosan. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke sikeresnek értékelte az egész napos sztrájkot. Szerinte a mai nap üzenete az összetartozás és a szolidaritás volt. A követeléseikkel összefüggésben azt mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatát a nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. Mint mondta, nem elfogadható azért sem, mert kizárólag a Klik-nél foglalkoztatottakra vonatkozna. Sajtótájékoztatóján azt is mondta, valószínű már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek az oktatási államtitkársággal. Egyelőre új akciót nem szerveznek, nagyon erősen a tárgyalásokra szeretnének koncentrálni.

Szerkesztőségünk utánakérdezett a helyi iskoláknál, hogy volt-e tanítás, vagy csak ügyeletet tartottak-e, illetve, hogy a tantestületből körülbelül mennyien csatlakoztak a sztrájkhoz.

Azon iskolákban, ahol nem volt tanítás a sztrájk miatt, ott biztosítottak ügyeletet a gyerekeknek. Információink szerint, a hiányzás pótlásáról az iskola dönt majd.

A Dunaújvárosi Tankerült adatai alapján, hozzájuk mintegy nyolcszáz pedagógus tartozik (az általános iskolákból és a Széchenyi gimiből), és közülük háromszázan csatlakoztak a sztrájkhoz. A tankerülethez tartozó intézmények közül az Arany, a Petőfi, a Gárdonyi, a Vasvári, a Dózsa iskolában, valamint a Széchenyi gimnáziumban volt sztrájk.

A Móricz iskolában senki sem sztrájkolt, rendes tanítási nap volt. A Petőfi iskola tantestületének több mint kilencven százaléka csatlakozott a sztrájkhoz. Ügyeletet tartottak az iskolában. A Gárdonyi iskolában a tantestület kétharmada, vagyis tizenöt pedagógus sztrájkolt. A Vasvári iskolában is csak ügyeletet tartottak, a tanárok nyolcvan százaléka sztrájkolt, öten pedig nem. A Dózsa iskolás tanárok körülbelül hetven százaléka csatlakozott a sztrájkhoz. Itt összevont tanórákat tartottak a gyerekeknek.

A Széchenyi gimnáziumban a tanárok kétharmada sztrájkolt. Mint megtudtuk, voltak rendes tanórák is aznap. Azokban az osztályokban, ahol a tanár a sztrájk miatt hiányzott, összevont órákat tartottak. Az Arany iskolában harminc pedagógus, a tantestület kétharmada csatlakozott a sztrájkhoz. Horváth Éva, az Arany iskola tanára, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének dunaújvárosi ügyvivője azt mondta, ügyeletet is biztosítottak a gyerekeknek, de kevesen voltak, mert a szülők is szolidaritást vállaltak.

A Bánki iskolától megtudtuk, hogy náluk egész héten nincs tanítás, de ennek oka az, hogy az egyetemen a villamoshálózatot korszerűsítik, emiatt áramkimaradások vannak. Ma egyébként a tanárok értekezletet tartottak.

A Dunaferr iskolában viszont a sztrájk miatt nem volt tanítás, csak alapügyeletet láttak el. A Kereskedelmi iskolában sem volt ma tanítás, a sztrájkban résztvevők pontos létszámáról nem kaptunk felvilágosítást. 

A Hild iskolában volt tanítás, a tanárok körülbelül tíz százaléka nem vette fel ma a munkát. A Rostiban rendes, program szerinti tanítás volt és a sztrájkban senki nem vett részt, sem a tanárok, sem más iskolai dolgozók. A Lorántffy szakközépiskolában is volt tanítás, és a hatvan fős tanári karból kilencen nem vették fel a munkát, rajtuk kívül pedig még egy technikai dolgozó nem állt munkába a mai nap folyamán. A Rudas iskolában sem sztrájkoltak, a mai napon volt tanítás, sőt matematikából kisérettségit írtak a diákok.

Az oktatási államtitkárság közleményében kiemelte, a kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd, a közös munka, és nem a sztrájk szolgálja. A sztrájkot hirdető szervezetek a minisztérium többszöri meghívása ellenére sem voltak hajlandóak részt venni a köznevelési kerekasztal munkájában, holott a kerekasztal már bizonyította, hogy a leghatékonyabb fóruma az egyeztetésnek; számos ügyben rövid idő alatt eredményt ért el.  A közleményben azt is hangsúlyozták, ez a kormány mindig a tanárok oldalán áll, a pedagógusok kapták az elmúlt években a legnagyobb arányú, közel 40 százalékos béremelést, idén és jövőre is tovább nőnek a bérek, a köznevelés jövőre várhatóan közel 100 milliárd forint többletforrást kap. A köznevelési kerekasztalon már javaslat született a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók bérrendezéséről is. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar oktatás színvonala emelkedjen, a pedagógusok érdemi munkát tudjanak végezni, a diákok pedig biztos és hasznos tudás birtokába juthassanak - írták. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül köszönetét fejezte ki azon pedagógusoknak, akik a politika helyett  a gyerekeket és a munkájukat tartották fontosabbnak. Ugyanakkor a minisztérium határozottan visszautasítja, hogy bárkit, bármilyen hátrány érne a sztrájkban való részvétel miatt.

Forrás:DO/MTI

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.