Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nyáron a Liget lesz a jazzélet központja

2016. április 25. (hétfő) 14:31 - Pálinkás István

Törzsvendégekkel, alkalmi látogatókkal vált igazi színfoltjává a Művész Jazz Klub városunknak. Valamint az országnak is, hiszen a hírnevet a fellépők névsora szolgáltatta az első évben, és a közönséghűség, ami egyaránt szól a nívónak és az értékteremtésnek.

Mádai Balázs ötletgazda még annak ellenére sem kívánja megtörni a sikerszériát, hogy tudja, a színház aulájának akusztikája nem éppen a legjobb: nagyon nehéz behangosítani, a tér oszlopokkal szaggatott és födémáttörése van. Ennek ellenére néhányszor nem tekinthettek el a benne való koncertrendezéstől, mert a fellépők létszáma is megkívánta.

Bízva a jó időben idén négy koncert várható a Ligetben, a teraszon. Elsőként július 8-án Balázs József kvintettje lép fel, aki már többször volt itt például az East Gipsy Banddel.  Most saját csapattal érkezik, Zana Zoltán (szaxofon), Czvikovszky Gábor (trombita), Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), Balázs Elemér (dob) társaságában. Július 15-én Komjáti Áron borzolja meg érzékeinket, akit az egyik legizgalmasabb és roppant virtuóz gitárosként jegyeznek a fiatalok között.

 

A tavaly negyedszázados jubileumát ünneplő Trio Midnight július 22-én lép fel nálunk. Őket már nem csak hírből ismerjük, hiszen tagonként megfordultak a Művészben. Tény, hogy már tavaly szerették volna őket a világverő formációban megszólaltatni, hiszen mindenféle komment felesleges Balázs Elemér (dob), Egri János (bőgő), Oláh Kálmán (zongorán) hármasához.

A Liget programban július 29-én utolsóként, de egyáltalán nem utolsósorban érkezik három, már életében legendává vált muzsikus, Babos Gyula, László Attila, Tátrai Tibor gitártrió. A jazz, a blues és klasszikus zenei tradíciókban is otthonosan és áldásos kreativitással működő virtuózok jelenléte garancia a maradandó estére.

Ezen kívül, május 13-án Serei Dániel érkezik a jazzklubba, aki a fiatalabb korosztályt képviseli. Május 20-án Tóth Viktor (alt szaxofonos) saját zenekarával lép fel. Június 3-án a Balogh Gyula kvartett tér vissza – meglepetésvendéggel.

Horváth Plutó József saját zenekarával június 17-én koncertezik.

A rovat további hírei: Kultúra

Acélművészeti misszió

Acélművészeti misszió

2019. június 18. (kedd)

Két kiállítás nyílt meg múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. Bár különböző vonalon indult el a tárlat művészeinek munkája, mégis összeértek, a kapcsot az acélipari alapanyag jelentette.

A fű zöldje és a víz kék színe

A fű zöldje és a víz kék színe

2019. június 18. (kedd)

A nyári szezon első kiállításai is megnyílt a Munkásművelődési Központban, méghozzá Nemesnyik Éva tájképeinek köszönhetően.

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

2019. június 16. (vasárnap)

Ütős nappal ért véget a tizenegyedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Voltak hullámvölgyek, kicsit talán túl sok volt a múltidézés, de jó kis buli várta idén is a fiatalokat.

A család után a mosoly lesz a középpontban

A család után a mosoly lesz a középpontban

2019. június 15. (szombat)

Hivatalosan is lezárult a Családok évada a Bartók színházban, ezzel egy időben Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly évadát. A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.

Múltidézés, ahogy a csövön kifért

Múltidézés, ahogy a csövön kifért

2019. június 15. (szombat)

A DUDIK harmadik napja egyértelműen az előző évtizedek legnagyobb slágereiről szólt, de a közönség mintha nem vett volna tudomást a pénteki koncepcióról.

Forgó, két szálon

Forgó, két szálon

2019. június 14. (péntek)

Forgó címmel nyílt kiállítás Zsedrovits Enikő munkáiból a Bartók színház aulájában.

Ugrálás, sikítás, tánc és zene

Ugrálás, sikítás, tánc és zene

2019. június 14. (péntek)

Ott folytattuk, ahol első nap abbahagytuk, csak mindenből egy kicsit több volt, szóval még nagyobb tömeg, még jobb hangulat uralkodott a DUDIK második napján.