Dunaújváros Hetilap

Tovább épül-szépül a Szalki-sziget

Pálinkás István - 2016. április 26. 12:16

A Szalki-sziget, a szabadstrand és a kemping felújítását, fejlesztését még 2006-ban kezdte el az önkormányzat. Ahogy Cserna Gábor polgármester hangsúlyozta, a cél az volt, hogy visszaadják a városlakóknak ezt a csodás zöldövezeti területet.

Azóta már ingyenesen lehet fürdőzni a szabadstrandon, szépen gondozott környezetben, meg lehet pihenni a kemping jól felszerelt faházaiban, közösségi rendezvényeket lehet tartani a már téliesített gomba-épületben, és nemrég adták át a tíz kis faházból álló szaunaparkot. A kivitelezési munkákban partnerre találtak a DVG Zrt-ben. Az elmúlt évek munkálatairól, elképzelésekről Mádai Balázzsal, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.

A szabadstrand fejlesztési munkálataival először 2009 nyarán foglalkozott a DVG Zrt., több fejlesztési terveket dolgoztak ki az önkormányzat számára. Abban az évben állagmegóvó munkálatokat végeztek, a strandon plázst, homokos részt alakítottak ki és kikotorták az iszapot a mederből. Ez utóbbi nélkül egyébként nem is lehetne fürdőzésre használni a vizet.

Évről-évre mindig újítottak valamit a szabadstrandon, szebb, esztétikusabb lett a környezet, és bővült a kínálat vendéglátóegységgel, kölcsönzővel. Aztán 2014-ben megkezdődhetett a kemping felújítása, elsőként két nagy faház építésével.

- A meglévő két faház helyére építettünk két új gerendaházat, négy apartmannal. Akkor már érződött rá az igény, de tavaly nyáron és már az idén is egyértelműen beváltotta a reményeket. Emellett folyamatosan parkosítottunk, felújítottuk az öltözőket. 2015-ben ismét két apartmant építettünk. Összesen tehát nyolc apartmannal rendelkező négy darab nagy faház van. Ehhez kellett a környezettel, helyszínnel harmonizáló szolgáltatásokat kialakítani azért, hogy valóban egy befogadó, funkcióiban vendégszerető (és megtartó) helyszínné váljon. Tavaly már megújult a közösségi gomba-épület, zsindelyes tetőt alakítottunk ki rajta. Büszkék voltunk, hogy megindult a kempingben is az élet, igényelték az emberek.

A szezonális működtetés indokolta a szaunapark megépítését?

- Teljesen üzemeltetői ötlettől vezérelve terveztük meg ezt a szolgáltatást a kempingbe. Hangsúlyozom, szokás kérdése, hogy ki, mikor veszi igénybe, ám jobbára télen használják ebben a kultúrkörben. Vannak, akik folyamatosan a természeti környezetet kívánják maguk körül egy-egy alkalommal. Mindezt üzemeltetnünk, őriznünk is kell. Tavaly ősszel a gomba-épület üvegezésére, fűthetőségére, majd a szauna-park kialakítására dolgoztunk ki terveket. Ez a plusz szolgáltatás a már meglévőkhöz illeszkedik. A helyszínen korábban található tíz vasbeton épület hasznosítása pedig szinte kézre játszott azért, mert árterületről van szó, és így új épületekre nem kaphattunk volna építési engedélyt. Fel sem merült bennünk az elbontása, a meglévőből pedig egy sikertörténet kezd kerekedni, ez látszik a jelenlegi foglalásokból, egyre népszerűbb.

Közeli terveikben további fejlesztések is szerepelnek a családok és az idegenforgalom szempontjából egyaránt, összhangban az önkormányzat célkitűzéseivel. Egy játszótér kialakítását is célul tűzték ki, mert például már a Duna parti madár lesnél bebizonyosodott, hogy szeretik és használják a látogatók. Éppen úgy, ahogy a tűzrakó helyeket. Emellett ahogy a vezérigazgató elmondta, épített grill, esetleg kemencés formában szeretnék bővíteni a főzési lehetőségeket, szolgáltatásokat a kempingben. A főzéshez-sütéshez egyébként is már minden rendelkezésre áll, hiszen tűzifát, bográcsot, állványt is szerény összegért lehet bérelni.

A dunaújvárosiak is egyre inkább érzik, hogy a kemping az övék is. Egyre nagyobb számban használják a közösségi pihenő területet, ahol családok, vállalkozói csoportok, sportegyesületek találkozhatnak. Szakmai konferenciák rendezhetők tiszta, kulturált, s nem utolsósorban a pihenést és regenerálódást szolgáló helyen.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.