Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A húrok közé csapott az ügyvezető

2016. május 1. (vasárnap) 16:52 - doszerk

Szerteágazó tevékenységet koordinál, miközben önmaga is sokszínű, mozgalmas életet él. Irányít, zenél, bokszol és újabban a hagyományőrző íjászkodással kacérkodik Bánkuti Zsolt. A Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

- Mindig is több mindent csináltam egyszerre. Gyermekkoromban kitartóan sportoltam. Egészen 39 éves koromig futballoztam különféle szinten, kis- és nagypályán egyaránt. Az edzőim még a régi nagy legendák voltak: Schaffer Ignác, Czigler Ernő és a többiek. A játék alapjaival Borbély Tibor ismertetett meg. Aztán később egy porcsérülés miatt szögre kellett akasztanom a focicsukát. Ekkor új hobbi után néztem, így került elő egy másik gyermekkori szerelem, a zenélés. Az interneten kerestem egy gitártanárt magamnak. Így akadtam rá Lovas Jánosra, aki elvállalt és három évig jártam hozzá Csepelre, hetente két alkalommal. Ha nehézkesen is, de elértem arra a szintre, hogy zenekarban játsszam. Az első együttes, amelynek tagja voltam, a 2005-ben alakult The Forties együttes volt.

Ez a banda aztán az énekes tragikus halála miatt feloszlott, azonban a barátságok megmaradtak és a gyakorlás azóta is folyamatos. Aztán 2014 nyarán Fügedi Attila, a mai Zaphir együttes vezetője megkereste Zsoltot, majd szépen lassan összeállt a kép, és a harmadik alapító taggal, Megyes Imrével közösen verbuválták a csapatot. Azóta is Bánkuti Zsolt (gitár), Megyes Imre (basszusgitár), Fügedi Attila (dob), Miokovics Csaba (gitáros), Loszinszki András (billentyűs) és Hári Attila (énekes) összeállításban zenél a Zaphir együttes. Sőt, a közelmúltban megjelent első cd lemezük, amelyre kilenc dal került fel.

- Érdekesség, hogy a zenekar először egy étteremben találkozott, ahol bemutatkoztunk egymásnak, hiszen alig akadt olyan köztünk, aki mindenkit ismert volna. Ekkor döntöttünk az alapvető céljainkról, és itt határoztuk meg a zenei stílusunkat is. A célkitűzésünk szerint saját dalokat írunk a rock-metal műfajon belül. Igyekeztünk egyedi stílust kialakítani, amelyet harapós riffek, ragadós refrének és közérthető szövegek jellemeznek. Nemrég elkészült a lemez címadó dalához - Nem kell háború - az első video is.

Zsolték közel másfél év alatt tizenöt saját zeneszámot szereztek, így összeállt egy másfél órás koncert anyaga. Most ezzel igyekeznek minél több rendezvényszervezőt megkeresni, hogy mielőbb a világot jelentő deszkákra léphessenek, és megismerhesse őket a közönség. A Zaphir különlegessége, hogy mindenki Dunaújvároshoz kötődik. A billentyűs Kulcson, az énekes Baracson lakik, de minden tag a városban dolgozik. Loszinszki András zenei alapokat készít az otthonában, Fügedi Attila a Bánki iskola oktatástechnikusa, Megyes Imre a FAM üzemvezető-helyettese, Hári Attila a DVCSH, Miokovics Csaba pedig a DVG Zrt. alkalmazottja. Zsolt pedig a DHHF Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűekért Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A DHHF Kft-t a helyi roma nemzetiségi önkormányzat alapította az önkormányzat segítségével, támogatásával. Így, közös erővel az elmúlt években egy országosan is példaértékű tömegfoglalkoztatási programot valósítottak meg.

- Tevékenységünk szerteágazó. Feladataink között szerepel, a teljesség igénye nélkül, vagyonvédelem, képzésekkel egybekötött közfoglalkoztatás, a roma származású hallgatók mentorálása, továbbá a pályázatban meghatározott rendezvények szervezése és lebonyolítása. Kiemelt partnereink között van a város önkormányzata, a munkaügyi központ és a DVG Zrt.

Zsolt élete önmagában is különlegesnek nevezhető. A már rég bezárt és szinte elfeledett Mező Imre Általános Iskolába járt, majd a legendás Makarenkóban végzett hengerész és forrasztárként. Ezt egy három év tanulás és az érettségi követte, hogy az ELTE Jogi Intézeténél egy felsőfokú rendészeti iskolával fejezze be tanulmányait.

- Első munkahelyem a Dunai Vasmű volt. Először a hengerműben, majd a rendészeti osztályon tevékenykedtem. Később önálló vállalkozásba kezdtem. Ez az időszak tizenöt évig tartott. Egy acélszerkezeti cégben voltam alkalmazott, majd ügyvezető, később tulajdonos. Ezt követően, 2011-ben, Hosszú János felkérésére vállaltam el a DHHF Nonprofit Kft. ügyvezetői feladatát. 1986 augusztusában megnősültem, és két lányunk született. Anett 25 éves és Németországban dolgozik, Erika 26 éves, a Dunaújvárosi Egyetemen tanul média szakon.

Zsolt, mint említette, megszállott sportrajongó. A futballon kívül azonban jelenleg az életét egy másik szenvedély, a boksz szeretete tölti be. A közelmúltban megalakult Dunaújvárosi Ökölvívó Sportegyesület (DÖSE) alapító tagja és amatőr sportolója.

- Hetente három alkalommal járok le edzeni, nagyon szeretem. Emellett mostanában részt vettem egy íjászedzésen is. A hagyományőrző íjászat magával ragadott, s nem tagadom, célom az, hogy jobban elmélyedjek ennek a sportnak is a szépségében. Őseink hagyományait folytatva, magyar ember lévén, igazi magyar íjat készíttetek magamnak, mégpedig Mónus Józseffel, a mai egyik legnagyobb íjásszal, aki nem mellékesen világbajnok, és ő tartja a távlövészet világrekordját is.

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

2020. május 06. (szerda)

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaújváros önkormányzata és a Cityrocks Hungary (Magyarország legnagyobb rockzenekara) úgy döntött, hogy elhalasztják a július 25-ére tervezett rockzenei flashmobot – a bulicunami jövő májusban várható! Bónusz ajándék: Queen cover karanténvideó, yeaah!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

2020. április 30. (csütörtök)

Közleményben tudatta a Rockmaraton Fesztivál stábja, hogy ma visszavonhatatlanul eldőlt: elmarad az idei bulicunami a Szalki-szigeten; a monstre – ráadásul jubileumi, harmincadik! – rőzserázást tervek szerint 2021 nyarán rendezik. Főnixként támad fel újra, jövőre, ugyanott! Itt a bejelentés, betűhíven.

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

2020. április 28. (kedd)

Ha szeretsz kiállításokra járni, szívesen elmélyülsz a művészet világában, de a négy fal között vesztegelve, a távmunka és a család mellett már nem tudod visszaütni a magaskultúra magas szerváit, akkor lazíts velük – az ICA-D művészetterápiás randalírozására csábítja a művészet szerelmeseit! Vigyázat, játék!