Dunaújváros Hetilap

A város szakrális és kulturális tere - Húszéves az evangélikus templom

2016. május 12. (csütörtök) 7:54 - Pálinkás István

Pünkösd szombaton, 10 órakor ünnepli az evangélikus templom fennállásának huszadik évfordulóját. Az istentiszteleten Gáncs Péter elnök püspök szolgál majd, s jelen lesz az MTV vallási műsora is. Az ünnepi megemlékezésen a Neopolis együttes zenél, ez követően pedig szeretetvendégségre hívják a részvevőket.

Az ünnepi megemlékezésen a Neopolis együttes zenél, ez követően pedig szeretetvendégségre hívják a részvevőket. A program 14 órakor Kasó Tibor rövid koncertjével zárul.  

Stermeczki András evangélikus lelkész 1998-ban érkezett Dunaújvárosban. Mint mondta, az ünnepség a hagyományokat követi, hiszen a városban Pünkösdkor szentelték fel az új templomot: 

- Pályázat útján kerültem a városba, 1999 márciusában foglaltam el a lelkészi hivatalt, majd áprilisban lelkésznek választott az egyházközség, s beiktatott. Arra emlékszem élesen, hogy napfogyatkozás volt, rá egy évre pedig bajnok lett a Dunaferr labdarúgócsapata. Hála Istennek az úszás, kézilabda, vízilabda, kajak-kenu tartja magát. Az egyik bibliai igére emlékszem, ami a 23. zsoltár volt, az Úr az én jó pásztorom. Ezt még Kisapostagon mondtam, hiszen összetartozunk társult egyházközség formájában. Négyen jöttünk a családdal, Barnabás még anya pocakjában volt, Botond pedig 2005-ben született meg. Dunaújvárost már akkor nagyon nyitott városnak ismertem meg. Egyházközségünk akkor is missziós gyülekezet volt, hiszen a város történelméből adódóan nem rendelkezett olyan gyökerekkel, hagyománnyal, mint más, több százéves gyülekezet. Egy hatvanöt éves városban már lehet erre a húsz évre is úgy tekinteni, mint a város történelmének részére. A missziós gyülekezeti, lelkészi munkaszolgálat abban ismerhető fel, hogy hetente kell kitalálnunk új dolgokat, s mozgatni azokat. Azért, hogy mind az idősebbeknek, mind a fiataloknak vonzó, érdekes legyen: kulturális klubok, padlásfelújítás, kerékpártúrák, kismama klub, s minden évben hittantábor szervezünk (Mátrától Zemplénig, Bakonytól a Mecsekig), kétévente a konfirmandusokat Németországba, Bajor partnergyülekezetünkhöz. A mai napig komoly és könnyedebb zenei összejöveteleket, kiállításokat tartunk.

Az ökumenia fontosságáról is beszélt a lelkész.

-A kereszténység szempontjából vízválasztó időket élünk. Ha az ökumenét nem éljük meg a gyakorlati, éles hétköznapjainkban, akkor hamar csak egy pici szelete marad a kereszténységnek. Városunkban a tavalyi évtől ez egy megélt üggyé lett, hiszen mind a római katolikusok, mind a görög-katolikusok, református és baptista testvérekkel is nagyon jó a kapcsolat. Ezért tervezzük, hogy újra indítjuk a nyári gyakorlatainkat, az egyetemes ökumenikus imahéten összegyűjtött perselypénzt összegyűjtve későtavaszi kerti partit rendezzünk együttesen ismét. Legyen több közös alkalmunk hitoktatókként, kulturálisan. Lássuk meg a jót, amiért lehet élni.

Pünkösd a mindenkori keresztény egyházak újjáteremtéséről szólva, Reisch György evangélikus lelkész, mint templomépítő sem kételkedik a megújulásban:

-A kilencvenes évek közepén még minden nagyon képlékeny volt. Előttem tény volt akkor, amit a városlakó polgárok is érezhettek, hogy a templom ne csak szakrális hely legyen, hanem kulturális, közösségformáló, a város életében aktívan benne élő hely. Lelkiekben tehát szerettünk volna többet hozzáadni, amit a civil társadalom épített.

Különös, bár többekkel előfordul, hogy a sporton keresztül jutnak el Istenhez, ahogyan Reisch Györggyel is történt. Nem lelkész és nem is a szülei révén találta meg pályáját, hanem a birkózás által. Élete első versenyén, Baján lett aranyérmes és úgy érezte, erre nem jogosult, mondván, versenytársai régebb óta birkóztak, eredményesebben, mégis mindenkit legyőzött. Reisch György disszidensként került haza, útja során megfordult Brazíliában, Németországban.

-1963-ban történt, s azóta belőlem a Jó Isten van, segít is, mindenütt ott van az orvostól a segédmunkásig. A Szent Lélek által tud az életben gyakorlattá válni, mert ez a legnagyobb misztérium. Eljutottam hozzá, majd érettségi után teológiára mentem. A Honvédból elzavartak, mert teológiára mentem, de a Ganz-Mávag, Kocsis Feri olimpiai bajnok birkózóval befogadtak. Sportállást követően disszidáltam, külföldön pedig megérett bennem Isten szolgálata, hogy végül hazataláljak, szolgálni.

A rovat további hírei: Közélet

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

2020. július 09. (csütörtök)

Több fajsúlyos kérdésről is egyeztetett a 8. körzet bejárásán Pintér Tamás polgármester és Székely Károly képviselő a napokban.
 

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

2020. július 08. (szerda)

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének a város kenyere kezdeményezés nyomán az elmúlt három hónapban. Ünnepélyes átadás és az új kedvezményezett bejelentése a hajtás után.