Dunaújváros Hetilap

Adóváltozások - Olcsóbb alapélelmiszerek, jócskán dráguló cigaretta?

doszerk - 2016. május 3. 18:01

A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjeszti a kormány a parlament elé a tavaszi adócsomaggal, amely mintegy 30 törvényt módosít mintegy 260 paragrafusban - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Az áfa- és szja-változásokkal alapvetően a családoknak szeretne segíteni a kormány - hangsúlyozta. Tállai András elmondta, a törvénycsomag szerint csökkenni fog több termék és szolgáltatás áfakulcsa, amivel 55 milliárd forint bevételről mond le az állami költségvetés.

A baromfihús áfakulcsának 5 százalékra csökkentése 19 milliárd, az éttermi szolgáltatásokénak 2017-től 18, majd 2018-tól 5 százalékra mérséklődése, benne a helyben készített alkoholmentes italokéval 8,5 milliárd, a friss tej áfájának a kiskereskedelmi forgalomban is 5 százalékra való mérséklése 4,5 milliárd, a tojás áfájának 5 százalékra csökkentése 10,5 milliárd forint, az internetszolgáltatások áfájának 18 százalékra csökkentése pedig 12,5 milliárd forint bevételkiesést jelent - ismertette az államtitkár.

A kétgyermekesek családi adókedvezménye az szja törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik, ez 350 ezer családot érint, és a módosítással 15 milliárd forint marad a gyermeket nevelő családoknál.

A két gyermeket nevelőknél évente 80-85 ezer forintot hagy az állam az áfacsökkentés és az szja kedvezmények növelése révén, egy nyugdíjas házaspárnál pedig ez 15-20 ezer forintot jelent.

Drágább tankolás?

A jövedéki adóról szóló törvényjavaslat a világpiaci ár változásához kötné az üzemanyag jövedéki adójának mértékét, a többletbevételt pedig az utak - elsősorban alsórendű utak - felújítására költenék. A dohány jövedéki adója az uniós előírások miatt fog emelkedni, 2017 végére 29 százalékos emelkedést kell elérni - ismertette az államtitkár.

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelésére alternatívát terjesztenek a parlament elé. A Brent típusú olaj hordónkénti árához kötnék a jövedéki adó mértékét. Ha 40, illetve a másik variációban 50 dollár alá kerülne az olaj hordónkénti ára, a gázolaj esetében 10, a benzin esetében pedig 5 forinttal emelkedne a jövedéki adó. Jelenleg 45 dollár körül van a Brent hordónkénti ára. Az emelés a költségvetésnek - ha egész évre hatással van - mintegy 20 milliárd forint többletbevételt jelentene, amit elsősorban alsórendű utak felújítására fordítana a kormány.

Füstbe menő

A dohánytermékekre 2017-től - az alkoholhoz hasonlóan - adójegy helyett zárjegy kerül és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek köré. A dohánytermékek esetében a jövedéki adó 29 százalékos emelésének első lépése 2016. szeptember 1-jéig meg fog történni a javaslat szerint.

A vállalkozások adózási feltételei kedvezően változnak, elsősorban a kkv szektor helyzetét szeretné javítani a kormány, jobban ösztönözni a fejlesztéseket, beruházásokat - fejtette ki az államtitkár. A társasági adó terén megszűnik például a kkv-k beruházási adókedvezményének korlátja, ami 30 millió forint volt.

A munkaerő mobilitásának ösztönzése érdekében a munkába járás adómentes költségtérítésének határa jövőre a kilométerekénti 9 forintról 15 forintra emelkedik, a munkásszállás felújítása esetén adókedvezményt lehet igénybe venni, az üzemeltetésével kapcsolatos költségeket kétszeresen lehet elszámolni, a lakhatási támogatás pedig 60 kilométeres térségben adómentessé válik. A változásokat alapvetően a munkáltatók kezdeményezték - mondta az államtitkár.

Kedvezően változnak a kutatás-fejlesztés (k+f) elszámolásának feltételei is, azok a vállalkozások, amelyek nem tudták igénybe venni a kedvezményt, a jövőben a szociális hozzájárulási adóból vonhatják le az elmaradt társasági adókedvezményt ezen adó 50 százalékáig.

Adótartozás esetén

A magánszemélyeknek kedvező változás, hogy adótartozás esetén 200 ezer forintig automatikusan hathavi részletfizetést kaphatnak, ehhez csak egy kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz. A családi adókedvezménnyel kapcsolatos egyszerűsítések is lesznek.

Az adócsomag a gazdaság fehérítését szolgáló módosítási javaslatokat is tartalmaz, a tételes áfa adatszolgáltatás jelenlegi 1 millió forintos határa 100 ezer forintra csökken.

Az ekáer rendszert zártabbá kívánják tenni, hogy minél hamarabb kiszűrjék az adócsalókat. A javaslat emellett megteremti az online számlázási rendszer kiterjesztésének, és a kezelő személyzet nélküli italautomaták bekötésének feltételeit a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A törvényjavaslat a végrehajtás hatékonyabbá tételére is megfogalmaz javaslatokat, tartalmazza továbbá a NAV életpályamodelljének július 1-jei bevezetésével kapcsolatos jogszabály módosításokat.

A jövedéki adótörvény javaslatot hosszas egyeztetés előzte meg az érintettekkel - mondta Tállai András, aki szerint Európában is példaértékű jogszabály tervezet született, amely a jövedéki termékeket előállítók és forgalmazók érdekeit is szolgálja, és vállalkozóbarát szemléletű. Egyrészt rövidebb és áttekinthetőbb lett a törvény - terjedelme 150-ről 65 oldalra csökkent -, másrészt teljes egészében megtörtént az elektronizáció, így 2018-tól a jövedéki adóalanyok esetében a NAV is elkészítheti az adóbevallást - ismertette.

A javaslat egyszerűsítéseket is tartalmaz, több mint hétezer borászat 95 százaléka a jövőben jelentős adminisztrációs kötelezettségtől fog mentesülni, a 47-féle adóraktár helyett egy lesz.

-MTI-
Fotók: MTI

A rovat további hírei: Közélet

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

2024. szep. 27.

677 centiméter magasan tetőzött a dunai árvíz Dunaújvárosban vasárnap. Néhány nappal később pedig már meg nem mondta volna az ember, hogy mi is történt a Duna-parton. Sokan dolgoztak azon, hogy a lehető legkisebb károkkal járjon a drasztikus vízszintnövekedés.

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.