Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók Kamaraszínház: erdélyi vendégjáték

Pálinkás István - 2016. május 11. 13:12

Másodszor vesz részt a Lurkó Fesztiválon a Bartók színház társulata Csíkszeredában, ahol a Kövek a zsebben című film-történettel és a HEPP!!! című cirkuszi bohócjátékkal lépnek fel.

Másodszor vesz részt a Lurkó Fesztiválon a Bartók színház társulata Csíkszeredában. Idén két előadással, a Kövek a zsebben című film-történettel és a HEPP!!! című cirkuszi bohócjátékkal. Ezeket május 22-én mutatják be a Csíki Játékszínben. Abban a színházban, amelynek társulatától háromszor láthattuk városunkban múlt héten Gogol: Revizor című felújított előadását Parászka Miklós rendezésében. A két színház közötti kapcsolat egy tíz évvel ezelőtti szakmai kirándulás által alakult ki, amikor a csíkszeredai színház előtt sétálva felfedezték a dunaújvárosiak, hogy az épület valamiképpen stílus rokona a Bartók épületének. Bekopogtak, s megkezdődött a párbeszéd. Így született meg a csere-előadássorozat is, sok jó epizóddal mindkét helyen.

Parászka Miklós így nyilatkozott lapunknak a darabról.

- Gogol aktualitása annyira evidens, annyira erről a régióról is szól, hogy a nézői reagálások, befogadói megnyilvánulások nagyon hasonlóak, mint Csíkban. Mindenütt vannak helyi érzékenységű témák, ám Gogol ezeket is képes megérinteni. Az ember igazából nem javult ennek a drámai szatírának (szatirikus vígjáték) a megírása óta. A bemutató környékén ezt a darabot bukásként értékelték, az akkori társadalom nem tudta elviselni. Azt, hogy valami ilyen kritikusan szólal meg a színpadon.  A későbbiek során éppen ettől lett karrierje a darabnak, amire előadásunkban próbáltunk odafigyelni.

- Színészei érzékenységéből milyen következtetések vonhatóak le? A fordítás által valóban nyelvében él a felfogás?

- A nyelv az egyik tényezője. A színház egy szintetikus művészet, a nyelv a kifejezője. Annak használata, ápolása, kifejezőerejének pallérozása a színháznak nem lehet nem feladata. Ezzel együtt mindennel összefügg, ami a színpadon megjelenik.
Kozma Attila színművész Anton Antonovics Szkvoznyik-Dmuhanovszkij, polgármestert alakította:  
Most kicsit időcsapdában éreztem magam, hiszen otthon kijátszottuk a bérleteket, s most újra elővettük. Az idő nem telik fölöslegesen, az ember megtanul sokkal elmélyültebben, pontosabban dolgozni. Új hangsúlyok, új színek jelennek meg a történetben, amelyekre korábban nem derült fény.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.