Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Művész Jazz Klub - Jön a Tóth Viktor Tercett

Pálinkás István - 2016. május 18. 8:04

A Tóth Viktor Tercett (Tóth Viktor- szaxofon, Orbán György - nagybőgő, Hodek Dávid - dob) lép fel május 20-án 21 órakor a Művész jazzklubjában. Tóth Viktort Climbing with mountains című albuma a 2007-es,legújabb lemeze, a Szemed Kincse a 2014-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el.

Transylvániában, az Erdélyi Magyarországon vagyok éppen! – tudatta beszélgetésünk elején mosolyogva Tóth Viktor. S hogy miért lehet ez a bejelentkezés a spirituális töltettel rendelkező szaxofonos zenéjének jellemzője is? Erről legilletékesebben zenéjével vallanak majd.

- Borszéken tanítottam most, egy fiatal zenekarral volt workshopunk. Innen Gyimesbe megyek, ahol próbálok néhány népzenével feltöltődni, ismerkedni mindennel. Már hetedik éve itt töltöm a születésnap környéki időmet. Nekem itt a világ teteje, innen megyek majd Dunaújvárosba koncertezni. Láttam, hogy a Művész Jazz Klubban sokan játszottak már, ami nagyon szuper dolog, s most mi is megérkezünk. Bármilyen munkáról legyen szó, a zenémben azt tartom fontosnak, hogy a szabadságról muzsikáljunk. Arról, hogyan tudjuk felszabadítani magunkat ebben az életben. Azt látom, hogy a közönség szereti a dolgainkat, örülök, hogy egyre több ember óhajtja és várja. Az első pillanattól érzik, hogy a zenélésünknek ők is részesei. Nem műsort, produkciót akarunk lenyomni, hanem közös pillanatot keresünk úgy zenészek között, mint a közönséggel.

Minden koncert más, egyedi, és nem akar sosem megismétlődni. Két fajta zenét ismerek, két kategóriában gondolkodom a zenéről: lélek teljes zenében és hazug zenében hiszek. Az utóbbival nem érdemes foglalkozni, szót sem érdemel. Inkább azon zenék felé fordulok, ahol az előadók saját kiteljesedésüket próbálják elérni, olvasható szintre próbálják magukat és a közönséget is emelni. Egy ünnepségről van szó. Az ilyen zenékkel foglalkozom, akár Erdélyben az öregeket hallgatva, akár New Orleansban, New Yorkban. Én egy folyton nyüzsgő emberke vagyok, nem szeretnék semmiféle trónba belehelyezkedni soha. Inkább megőrizni magamban a gyermeki tanuló magatartást, a rácsodálkozó, kereső attitűdöt. Aki eljön a koncertre, ezt fogja tapasztalni. Azt, hogy minél igazabbat hozzunk létre, szabadabbat, játékosabbat, érvényesebbet. Ennél többet nem tud egy zenész csinálni, s ez egy csodálatos dolog.

A rovat további hírei: Kultúra

Értékes római kori kincsek kerültek elő a legutóbbi feltárások során

Értékes római kori kincsek kerültek elő a legutóbbi feltárások során

2024. okt. 20.

Pintér Tamás polgármester és az Intercisa Múzeum munkatársai sajtótájékoztató keretében mutatták be azokat a római kori leleteket, amelyek a Mondbach kúria előtti terület feltárása során láttak napvilágot.

DSTV: könyvek az olvasás szolgálatában

DSTV: könyvek az olvasás szolgálatában

2024. okt. 20.

A könyvek csodavilágába kalauzolja a nézőt a DSTV összeállítása. Nekünk, felnőtteknek jobb esetben már nem okoz gondot elolvasni és értelmezni a szavakat, mondatokat, de a gyerekek esetében más a helyzet. Létezik azonban segítség. Hangkép.
 

"Rohadjon meg az összes" – kötetbemutató az Utószó sorozatában

"Rohadjon meg az összes" – kötetbemutató az Utószó sorozatában

2024. okt. 18.

Pimaszul fiatal író nagyon erős első kötettel: Schillinger Gyöngyvér vendégeskedik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) élő irodalmi antológiájának sorozatában. Kötetbemutató hétfőn, várják a betű barátait.
 

DSTV: étkezési szokások a római korban

DSTV: étkezési szokások a római korban

2024. okt. 18.

A gasztronómia témái kerülnek szó szerint terítékre az Intercisa Múzeum sorozatában, derül ki a DSTV összeállításából. A Múzeumok Őszi Fesztiválja helyi programja keretében a római kori étkezési kultúráról hallhattak előadást az érdeklődők. Hangkép.

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

2024. okt. 16.

Mesés programok sorával, irodalmi délutánnal, játékokkal, akciókkal, vagyis eseményözönnel készült a József Attila Könyvtár – az Országos Könyvtári Napok sorozatát tartották a közelmúltban.

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

2024. okt. 16.

A hírekben rendszeresen olvashatunk arról, hogy az aszályos időszakok komolyan megkeserítik a gazdák életét. Rendszeres locsolás nélkül manapság gyakorlatilag lehetetlen Magyarországon növényeket termeszteni. (X)

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

2024. okt. 15.

Beszédes címmel nyílik a XVI. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) pénteken: az érdeklődők a Vasakarat című bemutatót láthatják péntektől.