Dunaújváros Hetilap

Amit a Horgász-, Halászlé- és Halfőző versenyről tudni kell

doszerk - 2016. június 24. 9:03

A Szalki-sziget horgászturizmusának nyitórendezvénye lesz a szombati Horgász-, Halászlé- és Halfőző Verseny. Színpadi programok, pecás verseny, főzőverseny, kóstolók, tánc, mulatozás. A rendezvénnyel kapcsolatos összes fontos indormációt egy csokorba gyűjtöttük és hoztunk még egy kis érdekességet is.

Korlátozások, közlekedés

A horgászverseny miatt június 25-én 12 óráig zárva lesz a Szalki-szigeti szabadstrand, tehát délelőtt nem lehet fürödni. Viszont délután, 14 órától ismét fogadja a vendégeket, a fürdőzőket a strand. A horgász- és halászléfőző verseny szervezőinek tájékoztatása alapján, a rendezvény napján a 24-es busz menetrend szerint közlekedik, érvényes jeggyel vagy bérlettel, illetve a 14 év alatti gyermekek ingyen vehetik igénybe ezt a szolgáltatást. A kemping bejáratához vezető Strand utca szombaton 6 és 22 óra között le lesz zárva és egyirányú közlekedés lesz érvényben. A hátsó Strand utcán keresztül lesz megközelíthető a kemping melletti nagy parkoló, a főbejárat a kemping oldalsó bejárata lesz.

 

Volt már halászléfőző-verseny a városban

Szabó Lajos Dunapentelén a Gőzmalom utcában született 1945-ben, s mint valóban helyi értékeket figyelemmel kísérő, Duna menti gyerek, megtanult halászlét készíteni. Kis ideig lakott ugyan Pusztaszabolcson, a Cikolai tavaknál, és egyáltalán nem véletlen, hogy megkedvelte a halat. Figyelemmel kíséri a halászléfőző és horgászversenyt a Szalki-szigeten.

-A nyolcvanas években már akadt itt halászléfőző verseny, a Béke étteremnél, a Bartók előtt. Egy Sobri Jóska becenevű agronómus nyerte meg. Tizenkétszer nyert versenyt, magyar bajnok is volt. A Békénél a kellékeket, fűszereket, állványokat hozták a résztvevők, az öt kiló halat és a helyet biztosították. Emlékeim szerint tizenhat hely volt, sokan voltak, rettentő füstben, mert csak két helyen főztek gázzal. Az igazi bográcsos ételnek úgyis a füst adja meg az ízét. Imádom főzni a halászlét, tagja is vagyok a horgászegyesületnek, megnézem az egész eseményt. Meglátásom szerint szükség van erre a hagyományra, a szüreti bálra éppúgy.

Szabó Lajos esküszik a halászléfőző sikerére, mely horgásztársai körében is beszéd témája. Alapvetően a pontyhalászlé híve, ám az alaplére mindig nagyon ügyel. Sokakkal ellentétben pedig szereti az amúrt és a busát, egy szintén saját ötletű panírban készítve.

-Pálinkás István -

 

A színpadi programokban történt egy kis változás, de egyik produkció sem marad el, csak a sorrend alakult át egy kicsit a következőképpen:

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.