Dunaújváros Hetilap

Európa identitása megrendült

Pálinkás István - 2016. július 23. 15:42

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója volt a moderátora a Migráció Európában című beszélgetésnek a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, amiben részt vett Tuzson Bence, a kormány kommunikációért felelős államtitkára is

Az államtitkár megnyugvással vette tudomásul, hogy néhány perccel vitájuk előtt a külhoni magyarság vezetői közös nyilatkozatban ítélték el Brüsszel elhibázott lépéseit.

- Nagyon fontos, hogy minden magyar ugyanazt gondolja erről a kérdésről, mert amióta Magyarország megadta az állampolgárságot minden magyarnak, így felelősséggel tartozik minden állampolgáráért. Amikor alapvető kérdésről van szó, esetükben, hogy kikkel élhetünk Magyarországon, kiket engedünk be, s engednek be azok, akiknek felhatalmazást sem adtunk - mégis maguknak vindikálják a döntés jogát - és el akarják osztani azokat, akik Európába érkeznek, akkor ebben a döntésben meg kell kérdezni a magyar embereket is. Akarják-e vagy nem? Ez a kérdés nemcsak a Magyarországon élő állampolgárokra vonatkozik, hanem minden magyar állampolgárra. Mindannyiunk felelőssége az, hogy milyen Magyarország lesz az elkövetkezendő ötven, vagy száz évben.

A magyar ellenzék részéről jogi hókuszpókuszok tömkelege hangzik el, fogalmi zűrzavarkeltés zajlik, miközben valós terrorcselekményeknek minősített eseményektől hangos Európa. Valóban az identitásunk forog kockán?

- A beszélgetésben ténybeli tévedések hangoztak el a liberálisok részéről. Másról beszélt a liberális képviselő, mint ami egyébként a valóság. Mi azért hiszünk abban, hogy Magyarország úgy jó, ahogy van és nem szeretnénk, ha bármilyen szempontból megváltozna a hazánk, pláne nem biztonsági szempontból.A biztonságot fenn kell tartani, s ez mindannyiunk feladata és kötelessége is.

Az Országházon kívüli vitablokkban szereplők közül Harrach Péter (KDNP) a jó ízlés és kiváló érzékel időzített megszólalásain felül gyakorlatilag mindenkinek üzent:

-Az európai kultúra állapotából kellene kiindulnunk. Európa identitása megrendült, ami még a migránsválság előtt megtörtént. A hagyományos értékrendhez, a keresztény gyökerekhez nem hű ez az európai vezetés – sajnos az európai emberek jelentős részével együtt. A gyökereket elvágták, az értékeket megtagadják, és próbálnak helyette más értékeket megjeleníteni. Megpróbálják az emberi jogokat úgy értelmezni, hogy a felelősséget (a kötelezettségeket!) nem teszik mellé. Ez a helyzet a migránsválsággal kapcsolatban is, hiszen amikor az önvédelem és a segítségre szoruló ember kettős felelőssége terhel minket, akkor a liberálisok csupán a támogatásra gondolnak. Nem a saját szülőföldjükön, hanem a mi határainkon belül kívánják ezt megadni a bevándorlóknak. Hozzánk pedig nem az üldözöttek, hanem a gazdasági menekültek jönnek, akik egy jobb világban reménykednek. A mi véleményünk az – a kettős felelősség azt jelenti – meg kell adni a nehéz helyzetben lévő, háborútól üldözött embereknek a segítséget, de a szülőföldjük határain belül. Egy ilyen globalizálódó világban a katonai, gazdasági, szociális segítségnek is olyan közös lehetőségei vannak, amit ki kellene használni az Uniónak, de az egész nyugati világnak. Sajnos ezzel szemben azt látjuk, hogy amikor a nyugati világ beleszólt ezeknek az országoknak az ügyeibe – lásd Arab Tavasz - akkor felborította az ottani rendszert, s nem tudott helyette egy jót meggyökereztetni. A migrációs válságnak két veszélye van, az egyik az a kezelés, amit a nyugat-európai liberális világ tesz, másrészt az a tömeg, amelyik beáramlik.

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.