Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Koszi Janka a Ligetben

Pálinkás István - 2016. július 16. 18:06

A dunaújvárosi születésű Koszi Janka és zenekara lép fel a Petőfi liget színpadán vasárnap 20 órakor. Rossz idő esetén a koncertet a Bartók színháztermében tartják meg.

-A zenesulis éveket nagyon szerettem, sok évig jártam oda hegedülni, zongorázni, szolfézsra, zenekari gyakorlatra. Mindezek mellett persze abban az időszakban voltam kamasz is, ezért természetesen az érdekelt a legjobban, hogy melyik fiúval találkozom majd a folyóson, kivel futok össze a buszon. Szóval, ha visszagondolok, akkor huncut mosoly jelenik meg az arcomon! Zeneileg pedig nagyon hálás vagyok a tanaraimnak. Több tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy nagyon színvonalas oktatás zajlik a suliban, legalábbis az én időmben mindenképpen így volt.

- Mikor erősödött meg benned, hogy csak az ének és a zene lesz az életed?

- Mindig is tudtam, hogy a zene és az éneklés az én utam. Tudtam, hogy ez tesz igazán boldoggá, ehhez értek, ebben a témában kapok rengeteg pozitív visszajelzést, ami még jobban megerősíti ez irányú lépéseimet! Eleinte inkább csak érzések voltak bennem, most pedig már tudatossá is váltam. Imádok boldog lenni és úgy gondolom, hogy ha élhetek így is, akkor luxus lenne nem ezt választani. Tisztában vagyok vele, hogy ha az ember tényleg komolyan szeretne érvényesülni (ami minden szakmában így van) akkor ahhoz konkrét tervek, elképzelések kellenek; ezen dolgozunk most a csapattal. Imádom, amit csinálok! Remélem, sok ember elmondhatja meg ezt magáról!

- Már gyerekkorodban több nyelven (magyar, rác, bolgár) énekelted a népdalokat. A többnyelvűség mennyiben és hogyan segített a sajátod megtalálásában?

- Minden összeadódott, minden, amit eddig csináltam a zenében, és formált, alakított a "mai Jankáig", de úgy érzem, hogy ez egy soha meg nem álló folyamat! Mindig úgy éreztem, hogy a helyemen vagyok, akármit is csináltam és valószínűleg ez 20-30 év múlva is így lesz. Mindenestre igyekszem mindig a "saját nyelvemen" beszélni, az a legfontosabb!

Mint elmondta, voltaképpen semmi különöset nem talál ma már abban, ha bátran állíthatják róla az őt ismerők, muzikális családból származik. Még cseperedőként ugyanis előszeretettel vette tudomásul, hogy szülei mindenféle művészeti irányzat felé nyitottak voltak, sok kiállítás, mozi, színház volt jelen a programokban, nem is beszélve édesapja hatalmas lemezgyűjteményéről. Vagy arról, hogy édesanyja otthon táncol, énekel, verset olvas.

-Ez mind hatott rám és hálás vagyok érte! Nagyon sokat jelentett ez az otthonról hozott alap. Azóta magamra szedtem saját tapasztalatokat is, viszont nagyon hiányzik az utazás. Nagyon kevés helyet láttam élőben, és éppen ezért sok természetfilmet nézek! Tisztában vagyok vele, hogy egy kép, vagy könyv nem pótolhatja azt az élményt, amikor a saját lábadon állsz, bent például a La Sagrada Familia-ban, de ami késik, nem múlik!

Janka nagyon várja már a Liget-fellépést. Tudja, hogy sok baráttal is találkozhat. Végtére is, hazajön!

A rovat további hírei: Kultúra

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.