Rejtély Pentelén: a visszatérő

2016. július 30. (szombat) 8:19 - Várkonyi Balázs

Nemes barkóczi Rosty Pál 2016. július 27-én – e hét szerdáján – hajnalban ébredt. Korán kelt mindig, de ez a reggel nem a megszokott volt. Minden tagja fájt, na igen, a régi nyavalyám, gondolta. 1870 óta szenvedett a betegségtől.

A szobában minden ismeretlen volt. Töprengett, de nem emlékezett, melyik fogadóban szállhatott meg. Fölöltözött. Kilépett a folyosóra. Ott se, a tágas hallban se látott semmit, ami bármire is emlékeztette volna. Egy pulton furcsa szerkezetek, fölötte felirat: Recepció. No, miféle slendrián francia ez! – mérgelődött magában, és gondolatban kijavította: Réception. A pult mögött a kissé kihívóan öltözött, fedetlen vállú ifjú hölgy kedvesen mosolygott, és átnyújtott néhány friss meg régebbi újságot. Emlékeztető – mondta.

Rosty Pál keresett egy félreeső fotelt, leült. Kézbe vette a legfelső, szokatlan kinézetű lapot. Tekintete a dátumra esett: 2016. Kővé dermedt. Hogy lehet ez? Az utolsó emlékképet 1874. december 7-éről őrizte: a kedves pentelei házáról, szerető családtagjairól, a barátairól, a betegágyáról… de mit keres itt, ebben a 142 évvel későbbi valóságban?

Felötlött benne, hogy ez a nap, július 27-e a „Hét Szent Alvó” emléknapja. Felidézte a III. századi Kis-Ázsiában élt mártírok legendáját: a kereszténységük miatt üldözött hét ifjút egy barlangba befalazták. Mégsem teljesült be a végzetük. Kétszáz év múlva, álmukból ébredve az eretnekek között kezdték hirdetni a feltámadás csodáját. Tán engem is feladatra szólított vissza az Úr? – villant át az agyán, bár nem igen hitte, hogy személyét méltónak tartaná a Teremtő ekkora figyelemre. Idegesen olvasni kezdett.

Szörnyű hírek léptek elő az újságból. „Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban, föl fogjuk robbantani otthonaitokat” – üzente a németeknek egy szíriai muzulmán férfi. És robbantott a békés bajor városban. Rosty Pál elborzadva olvasta a tudósításokat. Merénylet Brüsszelben. Kisgyermeken tett erőszak Bécsben. Robbantás Isztambulban. Tizenéves áldozatok Münchenben. Tömegmészárlás a nizzai Promedane-on. Baltás támadás Würzburgban, újabb üzenettel: „A saját házatokban foglak benneteket lemészárolni!” Az utolsó méregcseppeket jelentő két hír pedig: a 11 éves palesztin kisfiú lefejezése… és az agg francia pap, Hamel atya bestiális meggyilkolása a templomban. Akkor kiáltott fel: elég!

Döntött. Sürgönyöz politikus barátainak, sógorának, Trefort Ágoston miniszternek, régi szabadságharcos huszártiszt bajtársainak, a müncheni, párizsi emigrációból ismert hazafiaknak, felhívva őket a cselekvésre, hisz az idegenek a határainknál vannak – de belényilallt: ugyan, hol vannak már a régi társak… Szemében könnycsepp jelent meg. Kiesett kezéből az újság. Nemes barkóczi Rosty Pál, a hajdani felvilágosult világutazó, a Tudományos Akadémia tagja, a fővárosi közélet tisztelt alakja, választott falujának, Dunapentelének szellemi-erkölcsi irányjelzője örök álomba merült.

A látomás itt megszakad.

A történetet a valóság írja tovább. Amíg Európa nem tanul meg védekezni.

A rovat további hírei: Mesél a múlt

Dunaújváros mesél: "A fiatalok városát építik"

Dunaújváros mesél: "A fiatalok városát építik"

2020. szeptember 13. (vasárnap)

Újabb remek riporttal örvendeztette meg a városépítés hőskora iránt érdeklődőket a DunaújvárosMesélPontHu blog. A fiatalok városát építik címmel a Szabad Ifjúság 1952-es összegzése idézi fel a kezdetek kezdeteit – szokás szerint szemelvényekkel csinálok kedvet, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

"Aztaaaa, tényleg! Ott vagyunk!" Helykereső a Földabroszon!

"Aztaaaa, tényleg! Ott vagyunk!" Helykereső a Földabroszon!

2020. augusztus 26. (szerda)

"Megtalálod Pentelét?" – egyszerű, de nagyszerű kérdéssel rántott ki a szerdából nem sokkal dél után M., azóta elvesztem. Régi térképeket böngészek, unhatatlan. És persze meg is lett, naná, mutatom!

Dunaújváros mesél: "Emberek és városuk"

Dunaújváros mesél: "Emberek és városuk"

2020. augusztus 21. (péntek)

Újabb remek riport előbányászásával elevenítette fel a városépítés hőskorát a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog. Az Esti Hírlap hasábjain megjelent összegzés 1960-ban látott napvilágot, a kezdetek kezdetének tíz éves jubileumára íródott. Szemelvények itt – de az egészet jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: A Déli-városban

Dunaújváros mesél: A Déli-városban

2020. augusztus 14. (péntek)

Ismét egy szépségdíjas találattal örvendeztette meg olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: Kemény Dezső riportja a (valahai) Déli-városról 1960-ban látott napvilágot a Népszava hasábjain. A szemelvények csak kedvcsinálók – az összegzést jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Újabb szép tematikus találattal kényeztette olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: 1951-es riportot közöl az Élet és Tudomány lapjából. A téma a dunaújvárosi kikötő építése – szemelvények következnek itt, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

2020. július 21. (kedd)

Aktuális telitalálattal ünnepelte "Dózsa" újranyitását a DunaújvárosMesélPontHu blog is – a gazdag várostörténeti gyűjtemény egy "hőskor" riporttal eleveníti fel az intézmény történetének kezdeteit. Szemelvények itt – de ajánlom a teljes állományt!

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

2020. július 12. (vasárnap)

Újabb szép találattal, az ISD Dunaferr Zrt. főkapuja melletti kiserdőben megbújó ipartörténeti gyűjteményről szóló írással kényeztette követőit a DunaújvárosMesélPontHu. Most néhány jellemző szemelvény következik – de az egész összeállítást jó szívvel ajánlom!