Dunaújváros Hetilap

Drágább lesz a kenyér?

doszerk - 2016. augusztus 21. 12:43

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25–30 százalékkal nőhet a kenyér ára. A fogyasztók pedig már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását.

A fogyasztók már szeptembertől érezhetik a drágulást – a pékszövetség elnöke szerint. A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25–30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a szerdai Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Elmondta: a kereskedőkkel várhatóan augusztus végén kezdődnek erről tárgyalások, a fogyasztók pedig már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását.

Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani. Az idei aratás után, a vártnál rosszabb minőségű gabona miatt a liszt akár 30 százalékkal is drágulhat, a magas euró–forint árfolyam miatt pedig az import alapanyagok ára is megugrott – jelezte.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arra számít, hogy a kereskedőkkel meg tudnak egyezni, mivel áremelés nélkül több száz hazai sütőipari cég működése kerülhet komoly veszélybe.

Jelenleg közel 1100 magyar sütőipari vállalkozás működik az országban, amelyek 23 ezer főt foglalkoztatnak. A vállalkozások száma azonban folyamatosan csökken, a piacot pedig mind jobban koncentrálják a nagy áruházláncok sütödéi, amelyek egyre több terméket állítanak elő – mutatott rá az elnök. Emellett a mintegy 600, hazánkban működő albán sütőipari cég súlya is növekszik a piacon – tette hozzá.

Mindezek kapcsán kereste meg az Észak-Magyarország a Mályiban található Anyám Kenyere Pékség tulajdonosát, Vigh Erzsébetet, aki szerint sok mindenen múlik a kenyér ára.

– Mi nem fogunk most emelni – jelentette ki. – Emeltünk az év elején, amikor behozták például a minimálbér-emelést, hiszen akkor muszáj volt, most pedig megpróbáljuk „benyelni”.

Olcsó a gázolaj, mélyponton vannak a gabonaárak, ráadásul alacsonyabb áfa jöhet – vetettük fel.

– Jó lenne az áfacsökkentés! – mondta. – Nálunk a fehér kenyér kilója 189 forint. Korábban 179-ért adtuk, tíz forint emelést kellett az idén végrehajtani, de utána megcsappant a vevőforgalom. Ha még egyszer meglépném az emelést, még kevesebb lenne a vevő, hiába jó a minőség.

A tulajdonos elárulta, hogy azóta sikerült visszacsalogatnia a vevőket azzal, hogy máshonnan beszerzett kenyeret tud árulni 20 forinttal olcsóbban. Mályiban is van persze mindenféle kenyér: sima rozs, magvas rozs, barna, teljes kiőrlésű. Van rá kereslet.

A mennyiséggel nincs gond

– Nagyon számít a kenyér ára, 10–20 forintra is nagyon érzékenyek az emberek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez a tapasztalat – tette hozzá az Anyám Kenyere Pékség tulajdonosa. – Viszont van egy olyan vevőkör, akiknél nem számít az ár, csakis a minőség, de közel hetven százaléknak csak az ár számít.

Septe József­, a Magyar Pékszövetség elnökének becslése szerint a búza mennyiségével idén sem lesz probléma, a teljes idei termés meghaladhatja az ötmillió tonnát, amiből várhatóan 1,5 millió tonna lesz sütőipari minőségű.

A rovat további hírei: Közélet

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.