Dunaújváros Hetilap

Júliusban is negatív az infláció

doszerk - 2016. augusztus 9. 13:11

Júliusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak mint egy évvel ezelőtt - jelentette a kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A maginfláció 1,3 százalék volt, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban.

A csökkenést alapvetően az üzemanyagok árának 13,0 százalékos esése magyarázza. Az élelmiszerek 0,2 százalékkal drágultak az idényáras termékek árának 5,7 százalékos emelkedése miatt. A szolgáltatási díjtételek 1,3 százalékos emelkedése erősen fékezte az infláció további esését.

Az előző hónaphoz, júniushoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, amiben szintén jelentős szerepe volt az üzemanyagok 2,2 százalékos árcsökkenésének, de az élelmiszerek is 0,4 százalékkal olcsóbbak lettek.

Éves összehasonlításban harmadik hónapja csökkent az átlagos árszint, az előző hónaphoz mérve négy hónapja először csökkent a fogyasztói árak átlaga.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció április óta először emelkedett, 0,1 százalékponttal 1,3 százalékosra. Az élelmiszerárak éves emelkedését az idényáras termékek, mint a burgonya 31,7, a friss zöldségek 4,2 százalékos drágulása mellett az étolaj  7,1, a cukor árának 25,1 százalékos emelkedése  is okozta. A sertéshús viszont az áfacsökkentés hatására 14,8 százalékkal olcsóbb volt, mint tavaly júliusban, de 3,0 százalékkal csökkent a tojás és 6,2 százalékkal a  tej  ára. A dohányáruk 3,8 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt, a szeszes italok ára átlagosan a tavaly júliusi szinten maradt.

A ruházati termékek ára átlagosan 0,9 százalékkal emelkedett, a tartós fogyasztási  cikkek ára 0,2 százalékkal nőtt, ebből kiemelkedett a használta autók 4,2 százalékos drágulása.

Az átlagos árszínvonal csökkenése ellen erősen hatott a szolgáltatások drágulása, amiben a lakbérek 6,0 százalékos, a háztartási szolgáltatások 3,2, az egyéb célú távolsági utazások 3,9 és a külföldi utazások 2,8 százalékos áremelkedése játszotta a legfontosabb szerepet.

A háztartási energia ára átalagosan 0,1 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől, amiben a palackos gáz 10,6 százalékos  árcsökkenése jelenik meg, míg a vezetékes áram és gáz ára változatlan a tavalyihoz képest.

Az előző hónaphoz képest az élelmiszerek árának 0,4 százalékos átlagos csökkenését az idényáras termékek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - árcsökkenése magyarázza, a többi élelmiszer ára átlagosan 0,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a sertéshús ára 4,0, a húskészítményeké 1,4, a cukor 1,7  drágult egyetlen hónap alatt. A ruházkodási cikkek ára a kiárusítások hatására 2,3 százalékkal csökkent júniushoz viszonyítva. A szolgáltatási díjak 0,6 százalékos havi emelkedését  - a főszezonra tekintettel - az üdülések 5,0, ezen belül is a külföldi nyaralások 10,8 százalékos drágulása okozta.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.