Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Ónodi Zoltán - 2016. augusztus 31. 10:40

Augusztus végén a gyermekes családok felkészülnek az óvoda- és iskolakezdésre, mely sok esetben komoly anyagi terhet ró a családi költségvetésre. Lássuk, melyek azok az eszközök és nagyságrendileg mennyibe kerülnek, amelyek elengedhetetlenek a szeptemberi induláshoz.

Az első és a talán a gyerek számára is a legfontosabb dolog a táska, hiszen ez biztosan minden tanítási napon vele lesz, ebbe kerül bele a mindennapi felszerelés. A táska kiválasztásának kérdése a funkcionalitás és a divat között mozog már évek óta. Már ennél a pontnál megduplázhatjuk a tanszerekre szánt keretösszeget, hiszen az ergonómia mellett fontos szempont, hogy az iskolatáska strapabíró is legyen. Egy átlagos táskát már pár ezer forintért megkaphatunk, a tartósabb, minőségi darabokat tízezer forint fölött kínálják.

Fotó:MTI

A tankönyvek mellett az írószerek és a hozzá szorosan kötődő füzetek teszik ki a táska legfőbb tartalmát. A pár száz forintos tételek hamar kerek összeggel végződhetnek. A különböző trendnek megfelelő drágább füzetek mellett továbbra is megtalálhatjuk az egyszerű, sima borítóval rendelkező, töredék áron kínált vonalas, négyzetrácsos, vagy épp sima füzeteket. A nagy áruházak akciós csomagokkal próbálják levenni a válogatás terhét a szülők válláról. A technika és rajz óra felszerelései külön tételként szerepelnek  a bevásárolólistán, hiszen ezek pontos lajstromát csak a beiratkozás után szokták kézhez kapni a tanulók. A speciálisan szakosodott osztályoknál előfordulhatnak az általánostól eltérő tanári kívánságok (színes tollak, zsírkréta, házi- és szótárfüzet). a nebulóknak írószerek garmadára van szüksége ahhoz, hogy az órai anyagokkal megtölthessék a megvásárolt füzeteket, kitölthessék a munkafüzeteket. Egy- egy ceruza vagy toll megvásárlása mellett a tolltartó beszerzésével is számolni kell, főleg az iskolakezdők körében. Ez ismét nem egyszerű feladat, tekintve, hogy a funkciót kell összhangba hoznunk a gyerek tollaltartóra vonatkozó vágyálmaival.

Legalább 15 ezer forintba kerül az iskolakezdés

Az iskolakezdés legalább 15 ezer forintba kerül a magyar családoknak, a legtöbben már augusztus elején elkezdik a szükséges eszközök beszerzését - derül ki a Regio Játékkereskedelmi Kft. legfrissebb, MTI-hez eljuttatott felméréséből.

Az online kutatás során több mint 1100 hat és tizennégy év közötti gyermekkel rendelkező szülőt kérdeztek meg. A válaszok alapján az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költ el a nyáron, ha új iskolatáskára is szükség van, ez akár duplájára is nőhet.

A legtöbben a 10-15 ezres és a 15 ezer forint feletti táskákat keresik. A kezdeti kiadásokat csökkenti, hogy az alsó tagozatos tanulók ingyen juthatnak hozzá a tankönyvekhez.

Felsőbb osztályokban idén a családok negyede nem cseréli le gyermeke meglévő iskolatáskáját, minden második szülő pedig 5 és 15 ezer forint között áldoz egy újra.

Jön a testnevelésóra és annak kötött ruhaviselete, érdemes érdeklődni vásárlás előtt mik is a pontos követelmények. Fehér poló, rövidnadrág, tornacipő – valahol még a zokni színét is pontosan megadják – amennyiben ezek valamelyike hiányzik, könnyen kaphat igazolatlan órát a kisdiák. A végösszegünk ahogy a többi esetben is nagyban befolyásolhatja, hogy esetleg mit tudunk „megmenteni” a múlt évről, vagy a testvérektől mit örökölhet a legkissebb poronty. Így ha mindenből a legegyszerűbbet választjuk, akkor pár ezer forintból megoldhatjuk, de több tízezer forintra is rúghat a vége, ha mindenből a minőségibb darabot választjuk.

A tankönyvek több lépcsőben kerülnek a diákokhoz. Első turnusban augusztus utolsó napjaiban osztják ki a könyveket, második körben pedig pótolják az elmaradt munkafüzeteket vagy a még átadásra nem került köteteket. Az általános iskola alsó osztályaiban ezeket mind díjtalanul megkapják a nebulók, a felsős évfolyamoknál ez 10-20 ezer forintba kerül. Plusz költséget jelenthet egy-egy szótár megvásárlása, vagy épp a kötelező olvasmányok beszerzése – az iskolai és a városi könyvtáraknál ezek a kötetek egytől egyik megtalálhatóak és kölcsönözhetőek.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.