Dunaújváros Hetilap

Nagy szakértelemmel látott munkához a város új főerdésze

Pálinkás István - 2016. augusztus 29. 8:13

Új főerdésze van városunknak, a DVG Zrt. Erdészeti- és parkfenntartási ágazatának vezetője Mészáros László. A fiatalembernek még abban is megbecsülendő helyzete van, hogy közvetlenül elődjétől, Horváth Tibortól ismeri a dunaújvárosi zöldterületek növényzetét, történetét.

A nyolc éve itt dolgozó, júliusban kinevezett ágazatvezetőnek minden szaván érezhető ez.

- Az egész helyi erdészeti történet ismerős számomra, ami azért is fontos, mert a folytonosság Éberhardt Béla, Nagy István, majd pedig Horváth Tibor munkája során szépen megrajzolható egy elhivatott szakmai úton. Méltó elődök, nagyon szép dolgot vittek véghez a városunkban és Szalki-szigeten is. Természetesen mindig van olyan munka, amit el kell végezni, meg kell oldani. Rajtam nem fog múlni, erre köteleznek az elődök és a hivatásom.

Mészáros László arról is beszélt, hogy már kiskorától a természettel szeretett volna foglalkozni. Nagymamájánál, a Kulcs és Adony közötti Szentmihályi erdőt sokszor bebarangolta. Ezután az erdészeti iskola következett Sopronban. A gyerekkor, a család és a barátok ide, Dunaújvároshoz kötötték.

- Egyszer csak kaptam a hírt, hogy itt is van felvétel, így azonnal megragadtam a lehetőséget. Horváth Tibor helyi szakembert szeretett volna, ezért rám esett a választás. Az elejétől fogva megkaptam minden segítséget tőle a munkámban. Kezdőként belecsöppenve nehéz volt, de a szakma csínját-bínját ő tanította meg nekem az évek folyamán.

Milyen tervei vannak a nyár végén?

- Egy igencsak csapadékos nyár áll a hátunk mögött, ami rengeteg munkát követelt meg tőlünk, néha erőn felüli emberi és gépteljesítménnyel, de úgy gondolom, lehetőségeinkhez képest mindent jól és időben megoldottunk. A város virágosításban is szeretnénk új dolgokat megvalósítani, hiszen egy esztétikai sikerágazat lett. A muskátlik helyett begóniák kerültek idén az oszlopokra, hogy még szemet gyönyörködtetőbb legyen. Szeretnénk még több egynyári virágot ültetni, egynyári virágágyásokat létrehozni további városrészek bevirágosításával. Új fajtákat is ültetnénk, hiszen a kertészet is egy folyamatosan fejlődő szakma.

A múlt héten a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága tett bejárást a városi erdőkben.

- Az erdészeti szakma nagyon szigorú szabályok keretein belül működik, melyek betartása a mi feladatunk. Ezek alapján kell gazdálkodnunk. Eddig is jól végeztük a munkánkat, semmiféle problémát nem találtak, határidőket, szabályokat betartva dolgoztunk. Most is hibátlannak találtak mindent, gyönyörűen fejlődnek az erdősítéseink, melyeket a jövőben is ilyen precizitással fogunk ellátni.

Köztudottan január elsejével a partfalvédelmi tevékenység egy részét is átvette a DVG Zrt. Milyen kihívásokat rejt az egyébként mutatósan esztétikus környezet?

- 2016 januárjában a Partvédelmi Vállalat zöldterületi részét vette át a DVG Zrt., a parkfenntartási tevékenységeket látjuk el mi a továbbiakban. Nyáron kaszáltunk, sövényeket vágtunk, majd a téli időszakban cserjefoltok gondozását kell tovább folytatnunk. Ahogy a további ötleteinket is szeretnénk megvalósítani.

A Modern Városok Program része, hogy felújítják, és ezzel egyfajta turista központottá alakítanák a Baracsi úti arborétumot.

- A Baracsi úti Arborétumunk is egyre népszerűbb az óvodások, iskolások körében, s egyre többeket szeretnénk ide csábítani. Ez mutatkozik abban is, hogy a vidéki iskolák köréből egyre többen érdeklődnek. Előadásokat, tanösvény-vezetés a kollégákkal együtt előzetes egyeztetés alapján szoktunk megoldani külön kérésre, érdeklődésre. Azon fáradozunk, hogy arborétumunk is egyre szebb és több növényt tudjon bemutatni, remélve, hogy a jövőben még több látogatót vonz majd ide ez a kis ékszerdoboz a város szívében.

A rovat további hírei: Közélet

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni!