Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Népszerűbb a horror, mint a vígjáték

Vass Ádám - 2016. augusztus 10. 10:45

Három és fél éve már, hogy megérkezett az új, digitális vetítőgép, és azóta minden évben egyre több néző választja a helyi mozit kikapcsolódásul. Az idei filmsikerekről Verasztó Sándorral, a Dózsa Mozicentrum Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

- Átlagosan előrébb vagyunk nézőszámban, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, nagyjából háromezerrel több látogató fordult meg a moziban, az elmúlt évhez képest. A tavalyi évet 48 ezer nézővel zártuk, ami a 2014-es évhez képest negyvenöt százalékos növekedés. Ezt főleg 2015 három kiugróan magas nézőszámot produkáló filmjének köszönhetjük, ami a Szürke ötven árnyalata, a Minyonok és a Star Wars volt, utóbbi 38 előadás alatt hatezer nézőt vonzott. Most tartunk 34 ezer nézőnél, ami már több, mint a 2014-es szám volt, tavaly ennyi néző pedig csak szeptember közepéig látogatott el hozzánk.

Idén is elérhetik az ötvenezres nézőszámot már csak azért is, mert olyan siker-várományos filmek érkeznek még a helyi moziba, mint például a Ben Hur, a Bridget Jones babát vár, az Inferno, a Doktor Strange, vagy a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet. Bár sem a bejáratott brand, sem a műfaj nem garancia a magas nézőszámra.  

- Idén az a jellemző, hogy nem tudjuk megmondani, mi lesz sikeres. Most nagyon népszerűek a horrorfilmek, átlagosan többen nézik a horrorfilmeket, mint a velük párhuzamosan futó vígjátékokat, ami eddig nem volt jellemző és a nagy nyári látványfilmek sem számítanak biztos sikernek. Idén meglepően jól ment a Deadpool, a Nagyfater elszabadul és a Démonok között második része. Aminél nem számítottunk magas nézettségre, mégis jól teljesített, az a Leonardo DiCaprio-féle A visszatérő volt ezer nézővel, ami egy tartalommal megtűzdelt, kemény film volt. Hozzá hasonlóan meglepően jó nézőszámot hozott Tarantino új filmje, az Aljas nyolcas is.

Továbbra is az a meglátásunk, hogy az a film, amelyiknek van tévéreklámja, illetve olyan nevek szerepelnek benne, akit megjegyeztek az elmúlt 5-15 évben, azoknak valószínűleg magas lesz a nézettsége és ez független például attól, hogy mi a sztori, vagy folytatásos történet-e. Továbbá olyan filmek érnek el magas nézőszámot, amik a gyerekek közelében vannak, főleg a folytatások, mint például az új Jégkorszak, ami nálunk kétezer nézővel zárt. A Rendes fickók azonban az idei év egyik legjobbja, egy oltári vígjáték, mégis csak 140 nézőt ért el, mert a kisebb forgalmazónak nincs annyi lehetősége reklámozni.

Mi, dunaújvárosiak nem vagyunk azonban könnyen kiismerhetőek országos viszonylatban sem, hiszen, mint azt Verasztó Sándor elmondta, a három hete bemutatott új Star Trek film nálunk kifejezetten rosszul teljesített és bukásnak számít, míg országosan a sorozat egyik legnagyobb nézőszámát hozó darabjává kezd válni. 

Mindezek mellett a jövőbeni tervekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a tavalyi színpadcsere után a Galéria Jazz Klubban idén nyáron minden a falfelületek megújulásáról szól. Amennyiben lehetőségük engedi, a kamarateremből digitalizált termet alakítanak ki, illetve szeretnék, ha a Galéria Jazz Klub vetítőteremként funkcionálna, ahol olyan digitalizált tartalmakat vetíthetnének, amik nem kifejezetten moziba valók, de közösségi vetítésre alkalmasak egy kávé, vagy sör mellett.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.