Probléma nélkül kezdődhet a tanév

2016. augusztus 28. (vasárnap) 13:45 - Molnár Emese

Elnevezésben és a képzés nyújtotta lehetőségekben is nagy változás történt a szakképzési rendszerben. Az eddigi szakiskolákból szakközépiskolák lesznek.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) vezetői feladatait jelenleg Péli András szakmai igazgatóhelyettes végzi, aki elmondta, már minden kérdés nagyvonalakban rendeződött, a tanév probléma nélkül kezdődhet szeptember 1-jén a centrum mind a hét intézményében.

A szakképzési rendszer átalakítása több változást eredményezett.

- Az eddigi szakközépiskola a négy tanulmányi év után érettségit adott a diákoknak. A szakközépiskolából most szakgimnázium lesz, amelynek elvégzése után a tanulók nemcsak egy érettségit, hanem egy szakképesítést is kapnak. Ha utána pedig elvégzik az egy éves ráépülő (régi technikusi) képzést, akkor már két szakma lesz a kezükben. Az érettségiig tartó időszakban az egyik nagy változás, hogy az első évben egy komplex természettudományos tantárgyat tanítunk, a következő három évben pedig csak azt, ami az ágazatukhoz szorosan kapcsolódik – mondta a DSZC vezetője.

Az eddigi szakiskolákból szakközépiskolák lesznek. A legnagyobb változás az elnevezésben van, de az is fontos, hogy a három éves szakmai képzés után további két év alatt letehetik az érettségit a diákok. Négy tantárgyból tesznek érettségi vizsgát, hiszen az ötödik tantárgynak beszámítják a szakmai végzettségüket.

- A mi szakgimnáziumainkban és szakközépiskoláinkban közel 50 féle szakmát tanulhatnak a diákok. A most induló tanévben mintegy ötszáz fiatal választotta a szakgimnáziumi képzést, és háromszáz a szakközépiskolait.  Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy még népszerűbb az első lépésben érettségit adó képzés, noha biztos jövőt nyújthat egy jó szakma is. A munkaerőpiacon nagy szükség van a középfokú szakmai végzettséggel rendelkező fiatalokra.

Péli András elmondta, hogy a felnőttoktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A kormány lehetőséget biztosít arra, hogy egy második szakmát is ingyen lehessen megszerezni két év alatt akár nappali tagozaton, akár munka mellett esti tagozaton. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum több mint húsz szakmában hirdet ilyen képzést.

- Egyre többen jelentkeznek a felnőttképzésre, tavaly már keresztféléves képzést is elindíthattunk. Jó lehetőség ez arra is, hogy valaki szakmát váltson. Igyekszünk összehangolni a munkaerőpiac és a munkavállalók igényeit, ami nem mindig könnyű feladat. Bizonyos hiányszakmákra nem jelentkeznek, még esetleg az ösztöndíjjal támogatottakra sem. E tekintetben komoly szemléletváltozásra lenne szükség, hiszen a jó szakma biztos megélhetést nyújt. Jó szakemberre pedig nagy szükség van és lesz ezután is.

A rovat további hírei: Oktatás

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

2020. augusztus 01. (szombat)

Hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt.

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

2020. július 31. (péntek)

A hagyományos és a távoktatást ötvöző hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

2020. július 31. (péntek)

Aerobik órával színesítette az Erzsébet-tábor eseménysorozatát a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az intézményben több turnusban táboroznak a gyerekek, heti váltásban egészen augusztus végéig. A programok között kulturális elfoglaltságok is szerepelnek a gyermekek számára. DSTV, hangkép a hajtás után.

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

2020. július 23. (csütörtök)

A Tanár Úr. Így szólítják az egyetemen, a kamarában, de még a piaci pecsenyésnél is. Okkal: évtizedeken át tanított abban az intézményben, ahol nemrégiben sikerrel diplomázott – és lett a Dunaújvárosi Egyetem történetének legidősebb végzett hallgatója dr. Kovács Miklós Gábor. Interjú és pályakép-vázlat a hajtás után!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.