Probléma nélkül kezdődhet a tanév

2016. augusztus 28. (vasárnap) 13:45 - Molnár Emese

Elnevezésben és a képzés nyújtotta lehetőségekben is nagy változás történt a szakképzési rendszerben. Az eddigi szakiskolákból szakközépiskolák lesznek.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) vezetői feladatait jelenleg Péli András szakmai igazgatóhelyettes végzi, aki elmondta, már minden kérdés nagyvonalakban rendeződött, a tanév probléma nélkül kezdődhet szeptember 1-jén a centrum mind a hét intézményében.

A szakképzési rendszer átalakítása több változást eredményezett.

- Az eddigi szakközépiskola a négy tanulmányi év után érettségit adott a diákoknak. A szakközépiskolából most szakgimnázium lesz, amelynek elvégzése után a tanulók nemcsak egy érettségit, hanem egy szakképesítést is kapnak. Ha utána pedig elvégzik az egy éves ráépülő (régi technikusi) képzést, akkor már két szakma lesz a kezükben. Az érettségiig tartó időszakban az egyik nagy változás, hogy az első évben egy komplex természettudományos tantárgyat tanítunk, a következő három évben pedig csak azt, ami az ágazatukhoz szorosan kapcsolódik – mondta a DSZC vezetője.

Az eddigi szakiskolákból szakközépiskolák lesznek. A legnagyobb változás az elnevezésben van, de az is fontos, hogy a három éves szakmai képzés után további két év alatt letehetik az érettségit a diákok. Négy tantárgyból tesznek érettségi vizsgát, hiszen az ötödik tantárgynak beszámítják a szakmai végzettségüket.

- A mi szakgimnáziumainkban és szakközépiskoláinkban közel 50 féle szakmát tanulhatnak a diákok. A most induló tanévben mintegy ötszáz fiatal választotta a szakgimnáziumi képzést, és háromszáz a szakközépiskolait.  Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy még népszerűbb az első lépésben érettségit adó képzés, noha biztos jövőt nyújthat egy jó szakma is. A munkaerőpiacon nagy szükség van a középfokú szakmai végzettséggel rendelkező fiatalokra.

Péli András elmondta, hogy a felnőttoktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A kormány lehetőséget biztosít arra, hogy egy második szakmát is ingyen lehessen megszerezni két év alatt akár nappali tagozaton, akár munka mellett esti tagozaton. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum több mint húsz szakmában hirdet ilyen képzést.

- Egyre többen jelentkeznek a felnőttképzésre, tavaly már keresztféléves képzést is elindíthattunk. Jó lehetőség ez arra is, hogy valaki szakmát váltson. Igyekszünk összehangolni a munkaerőpiac és a munkavállalók igényeit, ami nem mindig könnyű feladat. Bizonyos hiányszakmákra nem jelentkeznek, még esetleg az ösztöndíjjal támogatottakra sem. E tekintetben komoly szemléletváltozásra lenne szükség, hiszen a jó szakma biztos megélhetést nyújt. Jó szakemberre pedig nagy szükség van és lesz ezután is.

A rovat további hírei: Oktatás

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

2020. január 14. (kedd)

"Így közlekedtek ti!" – ezzel a címmel hirdetett gyermekrajz-pályázatot a rendőrség a biztonságos közlekedésért óvodások, alsósok, felsősök 2-3 fős csoportjai részére!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

2019. december 13. (péntek)

Dunaújvárosi diákok is bekapcsolódtak abba a rekordállítási kísérletbe, amely során az ország mindegy hetven középiskolája elevenítette fel Mengyelejev professzor emlékét ma délelőtt a nagy Periódusos Rendszer Performansz keretében. A cél egy eddig nem létező magyar csúcs létrejötte, és egyúttal egy Guinness-rekord állítása volt – a Bánkiban a kísérlet fényesen sikerült! Káoszból rend a hajtás után!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.