Probléma nélkül kezdődhet a tanév

2016. augusztus 28. (vasárnap) 13:45 - Molnár Emese

Elnevezésben és a képzés nyújtotta lehetőségekben is nagy változás történt a szakképzési rendszerben. Az eddigi szakiskolákból szakközépiskolák lesznek.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) vezetői feladatait jelenleg Péli András szakmai igazgatóhelyettes végzi, aki elmondta, már minden kérdés nagyvonalakban rendeződött, a tanév probléma nélkül kezdődhet szeptember 1-jén a centrum mind a hét intézményében.

A szakképzési rendszer átalakítása több változást eredményezett.

- Az eddigi szakközépiskola a négy tanulmányi év után érettségit adott a diákoknak. A szakközépiskolából most szakgimnázium lesz, amelynek elvégzése után a tanulók nemcsak egy érettségit, hanem egy szakképesítést is kapnak. Ha utána pedig elvégzik az egy éves ráépülő (régi technikusi) képzést, akkor már két szakma lesz a kezükben. Az érettségiig tartó időszakban az egyik nagy változás, hogy az első évben egy komplex természettudományos tantárgyat tanítunk, a következő három évben pedig csak azt, ami az ágazatukhoz szorosan kapcsolódik – mondta a DSZC vezetője.

Az eddigi szakiskolákból szakközépiskolák lesznek. A legnagyobb változás az elnevezésben van, de az is fontos, hogy a három éves szakmai képzés után további két év alatt letehetik az érettségit a diákok. Négy tantárgyból tesznek érettségi vizsgát, hiszen az ötödik tantárgynak beszámítják a szakmai végzettségüket.

- A mi szakgimnáziumainkban és szakközépiskoláinkban közel 50 féle szakmát tanulhatnak a diákok. A most induló tanévben mintegy ötszáz fiatal választotta a szakgimnáziumi képzést, és háromszáz a szakközépiskolait.  Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy még népszerűbb az első lépésben érettségit adó képzés, noha biztos jövőt nyújthat egy jó szakma is. A munkaerőpiacon nagy szükség van a középfokú szakmai végzettséggel rendelkező fiatalokra.

Péli András elmondta, hogy a felnőttoktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A kormány lehetőséget biztosít arra, hogy egy második szakmát is ingyen lehessen megszerezni két év alatt akár nappali tagozaton, akár munka mellett esti tagozaton. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum több mint húsz szakmában hirdet ilyen képzést.

- Egyre többen jelentkeznek a felnőttképzésre, tavaly már keresztféléves képzést is elindíthattunk. Jó lehetőség ez arra is, hogy valaki szakmát váltson. Igyekszünk összehangolni a munkaerőpiac és a munkavállalók igényeit, ami nem mindig könnyű feladat. Bizonyos hiányszakmákra nem jelentkeznek, még esetleg az ösztöndíjjal támogatottakra sem. E tekintetben komoly szemléletváltozásra lenne szükség, hiszen a jó szakma biztos megélhetést nyújt. Jó szakemberre pedig nagy szükség van és lesz ezután is.

A rovat további hírei: Oktatás

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.          

Eredményes konferencia a Tudományos Héten

Eredményes konferencia a Tudományos Héten

2019. november 14. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetemen javában zajlik a Tudományos Hét, és mint mindig, ilyenkor tartják a házi Tudományos Diákköri Konferenciát is, ami előválogatónak is számít az országos rendezvényre.

Nem lehet pótolni az atomenergiát

Nem lehet pótolni az atomenergiát

2019. november 14. (csütörtök)

Nem lehet pótolni az atomenergiát, mert alaperőművekre szükség van a hálózati ingadozások kiküszöböléséhez - jelentette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán szerdán.

Idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma

Idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma

2019. november 13. (szerda)

Folyatódik a tendencia, idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A karbonmentes energiáé a jövő

A karbonmentes energiáé a jövő

2019. november 12. (kedd)

Szakmai nappal, plenáris és szekcióülésekkel kezdődött a Tudomány Hete programsorozat a Dunaújvárosi Egyetemen. A IV. East-West Cohesion konferencia fókuszában idén a karbonmentes energia állt, amelynek fontosságáról hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a felsőoktatási intézmény könyvtárában.

Jelentős változások várhatók a szakképzésben

Jelentős változások várhatók a szakképzésben

2019. november 12. (kedd)

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Februártól lehet jelentkezni a külföldi nyelvi kurzusokra

Februártól lehet jelentkezni a külföldi nyelvi kurzusokra

2019. november 12. (kedd)

Februártól jelentkezhetnek a 9. és 11. osztályos diákok a külföldi nyári nyelvi kurzusra - közölte Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos.