Dunaújváros Hetilap

Tervezési fázisba lép a Modern Városok Program

Molnár Emese - 2016. augusztus 11. 12:52

Elsősorban a Modern Városok Program fejlesztéseinek előkészítéséről hoztak határozatokat a képviselők a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen.

A közgyűlés elején megválasztották a Fejér megye 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjait. A tagok megválasztására az október 2-i népszavazás miatt van szükség. Az eddigi Helyi Választási Bizottság tagjait, dr. Bakos Károlyt, dr. Balog Edinát és dr. Hanák Tamást választották meg az ülésen. A népszavazás során most nem helyi, hanem választókerületi választási bizottság fog működni, mivel Dunaújváros választási székhely lesz. Ehhez a bizottsághoz tartozik a választókerült kilenc települése. A bizottság tagjai hétfőn fogják letenni esküjüket.

Cserna Gábor polgármester a rendkívüli ülésen elmondta, a kormánnyal megkötött együttműködési megállapodás részeként vannak határidős feladatok, így a mostani rendkívüli ülésen programtervek, tanulmánytervek, vizsgálatok, költségvetések előkészítéséről kellett határozniuk.

Programtervre van szükség a volt vidámpark területén létrejövő fejlesztésekhez. Újjáépítenék a terültet, amelyben fontos szerepet kapna a sport, a kikapcsolódás, szórakozás, akár egy kalandpark formájában. A terv alapján felújítanák a vizesblokkokat, a raktárépületet (volt mozdonyjavító), felújítanák-átépítenék a szabadtéri színház- és koncertszínpadot, ahol kulturális rendezvényeket lehetne tartani. A már meglévő műfüves sportpálya mellé mobil lelátókat helyeznének ki. Meg kell vizsgálni, hogy hol és hány teniszpályát, futópályát lehet kialakítani. Vizsgálják majd azt is, hogy a volt vidámparki játékok épületének felújítását, újbóli kialakítását hogyan-miként lehetne esetlegesen megvalósítani (pók, elvarázsolt kastély). A tervezési feladatok ellátásra négy árajánlatot kérnek be.

A Modern Városok Program keretében a Baracsi úti arborétumból látogatóközpontot alakítanak ki. Egy programterv szükséges az önkormányzati tulajdonú épület átalakításáról-felújításáról, a bemutató központ kialakításáról. Egy korszerű létesítmény hoznának létre, amelyben lenne egy 80 fős előadóterem, információs pont, vizesblokk, melegítő konyha. Ezzel helyszínt biztosítva konferenciáknak, képzéseknek, iskolai, környezeti nevelési, természetismereti és szabadidős programoknak. A terv tartalmazza majd az arborétum rekonstrukcióját, a tanösvény megújítását, az elkészítésre három árajánlatot kér be a közgyűlés.

Az Intercisa Múzeumot a Magyar úti Monbach Kúriába költöztetnék. Ehhez is kell egy programterv, hogy a műemléki épületben hol is lehetne kialakítani a múzeumot, akár több épületrészben (kúria, malom). A múzeum jelenlegi helyére, a városközpontban egy négycsillagos szállodát alakítanának ki, amelynek étterme a sétány felé is kapcsolódna. Mindkét beruházás tervezéséhez négy-négy árajánlatot kérnek be.

Több feladat tervezésével bízta meg a közgyűlés a DVG Zrt-t, amelyek szintén a Modern Városok Program fejlesztéseihez kapcsolódnak. Tanulmánytervet készítenek a Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztéséről, mederkotrásról, csónak kikötő és vízi benzinkút kialakításáról. A zöld SZTK épületének hasznosításáról is tervet készítenek, ahogy egy városi fürdő- és vízisport centrum megvalósításáról is. Utóbbi a Fabó Éva Sportuszoda felújítására és az egykori élményfürdő hasznosítására vonatkozik, akár a két létesítmény összeköttetésével, a környezet megújításával.

Pályázatot írt ki az önkormányzat a rágcsálók elleni védekezési munkák elvégzésére. A határidőig két ajánlatot nyújtottak be. A legkedvezőbb ajánlatot a Roxin Group Kft. adta, így őket bízta meg a közgyűlés a rágcsálóirtással.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.