Dunaújváros Hetilap

A közgyűlés elutasítja a kényszerbetelepítést

Molnár Emese - 2016. szeptember 22. 13:33

A Közösségi Szolgáltató Pontba költözik a Római városrész körzeti megbízottja, letette esküjét az új képviselő, felújítják az 1956-os emlékművet. Többek között ezekről volt szó a csütörtöki közgyűlésen.

A csütörtöki közgyűlés elején letette képviselői esküjét Barta Endre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője. Ő Pintér Tamást váltotta a helyi testületben, aki országgyűlési képviselői tisztsége miatt mondott le mandátumáról.

Stermeczki András evangélikus lelkész és Baltási Nándor római katolikus esperes, ahogy az alakuló közgyűlésen, úgy most is, a legutóbbi két képviselő beiktatása (Lassingleitner Fruzsina és Barta Endre) alkalmából, ismét megáldották a közgyűlést, annak munkáját.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság hatszázezer forint támogatást kapott az önkormányzattól még júliusban, hogy egy szolgálati kutyát szerezhessenek be. A rendőrkapitány az ügyben fordult a közgyűléshez, hogy időközben a rendőrség a saját költségvetését megvásárolta a szóban forgó ebet, és szeretné, ha a kapott támogatást más kiadásaikra fordíthatnák. A közgyűlés támogatta is a kérvényt.

A közgyűlés legfontosabb témája az október 2-i népszavazás, illetve a migrációs válság veszélye volt, amelyről több képviselői is kifejtette álláspontját. Sőt, az ülés elején kormánypárti össztűz zúdult a DK-s képviselőre, a Fidesz-frakció valamennyi tagja a kötelező betelepítési kvóta veszélyeiről beszélt.

Az ülés végén a közgyűlés határozatot fogadott el arról, hogy támogatják a kényszerbetelepítés elleni népszavazást, felkérik a dunaújvárosi választópolgárokat, hogy az október 2-i népszavazáson vegyenek részt, ne hagyják, hogy mások döntsenek jövőjükről és biztonságukról.  Ennek érdekében a közgyűlés egy tájékoztatási programot indít, hogy a dunaújvárosi választópolgárokat a népszavazáson való részvételre buzdítsa.

A képviselők úgy határoztak, hogy a Közösségi Szolgáltató Pontba költözhet a Római városrész körzeti megbízotti rendőre. A városrész szociális rehabilitációját célzó projekt részeként, a volt APEH-iroda helyén alakították ki a Közösségi Szolgáltató Pontot, és benne egy olyan irodahelyiséget, amely alkalmas a megbízotti iroda befogadására. Egy 22,4 négyzetméteres, az uniós előírásoknak megfelelően energia- és költségtakarékos kialakítással, akadálymentes megközelíthetőséggel rendelkező helyiségről van szó, ezt adja ingyenes használatba a város a körzeti megbízott részére.

Az önkormányzat arról határozott, hogy indulni kíván a kormány által kiírt, Jedlik Ányos Terv pályázatán. A kormányzati programban 1,25 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre ezer darab új elektromos autó töltési pontjának építésére. Ebből városunk három töltőállomás létrehozására pályázhat.

Már rossz állapotban van a temetőben található 1956-os emlékmű. A rekonstrukciós munkával a DVG Zrt-t bízta meg a közgyűlés, a cég mintegy 2,9 millió forintból újítja fel az emlékművet és környezetét.

Idén is csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz.  A programmal a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatókat, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó, érettségi előtt álló fiatalokat támogatják. A pályázók létszáma az elmúlt három évben mintegy tizennégy százalékos csökkenést mutat, de ettől függetlenül, ezúttal is ötmillió forintot szavazott meg a közgyűlés, ennyivel járulnak hozzá a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen megvalósuló ösztöndíjprogramhoz.

Dönteni kellett a Helyi Választási Bizottság tagjairól. Eddig a Helyi Választási Bizottságot dr. Bakos Károly, dr. Balog Edina és dr. Hanák Tamás alkotta. Ők felügyelik az október 2-i népszavazás törvényességét, ezért ők lettek a Fejér megyei 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottság (OEVB) tagjai, lemondva ezzel a HVB-ben betöltött szerepükről. Viszont az új jobbikos képviselői mandátum kapcsán szükség volt összeülni a HVB-nek, ezért a csütörtöki közgyűlésen új tagokat választottak a bizottságba. A HVB elnöke dr. Varga Balázs, tagja dr. Brunner Zsófia (korábbi póttagok) lett, és további tagjának Gedainé dr. Vidovics Reginát, póttagjának dr. Rideg Alexandrát választották.

A képviselők megválasztották az október 2-i népszavazás szavazatszámláló bizottságok tagjait és póttagjait is.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

2023. már. 21.

A tavaszi sorozat első akciója a Római városrészben volt múlt szombaton, derül ki a DSTV összegzéséből. A lomtalanítást az elmúlt időszakban bevált gyakorlat szerint szervezi az önkormányzat és a Dunanett Kft. – szinte minden hétre jut alkalom. Hangkép.

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

2023. már. 20.

Ismét megnyitotta kapuját Adománykuckó, derül ki a DSTV összegzéséből. A Törő Anikó irányításával működő a Római városrészi karitatív bázis módosított az adományozás feltételein, de töretlen lendülettel várja mind az adományozókat, mind a rászorulókat. Hangkép.
 

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

2023. már. 18.

A kellemes márciusi időjárás sokakat kicsalogat a betonrengetegből, szívesen megyünk a parkokba – Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan áll a város tavaszi nagytakarítása?

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

2023. már. 17.

Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a héten jelentette be, hogy a Párbeszédet, annak országos elnökségét elhagyva, mostantól a Demokratikus Koalíció tagjaként folytatja munkáját. 

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

2023. már. 17.

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

2023. már. 16.

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

2023. már. 16.

Hamarosan elstartol a tavaszi lomtalanítás: a már hagyományos akciósorozat a Római városrészben kezdődik szombaton – négy helyszínen várják a lakókat a kihelyezett konténerek, ahol a már szükségtelenné vált, felhalmozódott eszközeiktől megszabadulhatnak.