Dunaújváros Hetilap

A közgyűlés elutasítja a kényszerbetelepítést

Molnár Emese - 2016. szeptember 22. 13:33

A Közösségi Szolgáltató Pontba költözik a Római városrész körzeti megbízottja, letette esküjét az új képviselő, felújítják az 1956-os emlékművet. Többek között ezekről volt szó a csütörtöki közgyűlésen.

A csütörtöki közgyűlés elején letette képviselői esküjét Barta Endre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője. Ő Pintér Tamást váltotta a helyi testületben, aki országgyűlési képviselői tisztsége miatt mondott le mandátumáról.

Stermeczki András evangélikus lelkész és Baltási Nándor római katolikus esperes, ahogy az alakuló közgyűlésen, úgy most is, a legutóbbi két képviselő beiktatása (Lassingleitner Fruzsina és Barta Endre) alkalmából, ismét megáldották a közgyűlést, annak munkáját.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság hatszázezer forint támogatást kapott az önkormányzattól még júliusban, hogy egy szolgálati kutyát szerezhessenek be. A rendőrkapitány az ügyben fordult a közgyűléshez, hogy időközben a rendőrség a saját költségvetését megvásárolta a szóban forgó ebet, és szeretné, ha a kapott támogatást más kiadásaikra fordíthatnák. A közgyűlés támogatta is a kérvényt.

A közgyűlés legfontosabb témája az október 2-i népszavazás, illetve a migrációs válság veszélye volt, amelyről több képviselői is kifejtette álláspontját. Sőt, az ülés elején kormánypárti össztűz zúdult a DK-s képviselőre, a Fidesz-frakció valamennyi tagja a kötelező betelepítési kvóta veszélyeiről beszélt.

Az ülés végén a közgyűlés határozatot fogadott el arról, hogy támogatják a kényszerbetelepítés elleni népszavazást, felkérik a dunaújvárosi választópolgárokat, hogy az október 2-i népszavazáson vegyenek részt, ne hagyják, hogy mások döntsenek jövőjükről és biztonságukról.  Ennek érdekében a közgyűlés egy tájékoztatási programot indít, hogy a dunaújvárosi választópolgárokat a népszavazáson való részvételre buzdítsa.

A képviselők úgy határoztak, hogy a Közösségi Szolgáltató Pontba költözhet a Római városrész körzeti megbízotti rendőre. A városrész szociális rehabilitációját célzó projekt részeként, a volt APEH-iroda helyén alakították ki a Közösségi Szolgáltató Pontot, és benne egy olyan irodahelyiséget, amely alkalmas a megbízotti iroda befogadására. Egy 22,4 négyzetméteres, az uniós előírásoknak megfelelően energia- és költségtakarékos kialakítással, akadálymentes megközelíthetőséggel rendelkező helyiségről van szó, ezt adja ingyenes használatba a város a körzeti megbízott részére.

Az önkormányzat arról határozott, hogy indulni kíván a kormány által kiírt, Jedlik Ányos Terv pályázatán. A kormányzati programban 1,25 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre ezer darab új elektromos autó töltési pontjának építésére. Ebből városunk három töltőállomás létrehozására pályázhat.

Már rossz állapotban van a temetőben található 1956-os emlékmű. A rekonstrukciós munkával a DVG Zrt-t bízta meg a közgyűlés, a cég mintegy 2,9 millió forintból újítja fel az emlékművet és környezetét.

Idén is csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz.  A programmal a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatókat, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó, érettségi előtt álló fiatalokat támogatják. A pályázók létszáma az elmúlt három évben mintegy tizennégy százalékos csökkenést mutat, de ettől függetlenül, ezúttal is ötmillió forintot szavazott meg a közgyűlés, ennyivel járulnak hozzá a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen megvalósuló ösztöndíjprogramhoz.

Dönteni kellett a Helyi Választási Bizottság tagjairól. Eddig a Helyi Választási Bizottságot dr. Bakos Károly, dr. Balog Edina és dr. Hanák Tamás alkotta. Ők felügyelik az október 2-i népszavazás törvényességét, ezért ők lettek a Fejér megyei 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottság (OEVB) tagjai, lemondva ezzel a HVB-ben betöltött szerepükről. Viszont az új jobbikos képviselői mandátum kapcsán szükség volt összeülni a HVB-nek, ezért a csütörtöki közgyűlésen új tagokat választottak a bizottságba. A HVB elnöke dr. Varga Balázs, tagja dr. Brunner Zsófia (korábbi póttagok) lett, és további tagjának Gedainé dr. Vidovics Reginát, póttagjának dr. Rideg Alexandrát választották.

A képviselők megválasztották az október 2-i népszavazás szavazatszámláló bizottságok tagjait és póttagjait is.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.