Az első egyetemi tanévnyitó a campus történetében

2016. szeptember 2. (péntek) 15:13 - Vass Ádám

A tavalyihoz képest jóval több gólyát köszöntöttek idén a Dunaújvárosi Egyetem tanévnyitó ünnepségén péntek délelőtt. A városi felsőoktatási intézmény életében először tarthattak egyetemi tanévnyitót, hiszen az intézmény január óta már mint az alkalmazott tudományok egyeteme működik.

Nagy számban emelkedett a hallgatók létszáma idén a Dunaújvárosi Egyetemen, ami magasabb szintre emeli az intézményt és előrevetíti a helyi felsőoktatás irányát. Dr. habil András István rektor köszöntőbeszédben elmondta, közel kétezer hallgatóval kezdik meg az évet, köszönhetően a felvételt nyert gólyák számbeli növekedésének, hiszen minden szakra jóval többen érkeztek az egy évvel korábbi állapotokhoz képest. A külföldi hallgatók száma is nőtt, ők tizenhat országból mintegy kétszázan választották a várost és az egyetemet képzésük színhelyéül. A rektor hangsúlyozta, mindent megtesznek az új hallgatók minél zökkenőmentesebb beilleszkedése érdekében és igyekeznek a munkaerőpiac változásait figyelembe véve fejleszteni az oktatást, hogy megfelelő szakembereket képezzenek. 

Az évnyitó ünnepségen három hallgató különösen nagy elismerésben részesült, Koncsik Milán mérnök informatikus, Vámos Achilles gépészmérnök és Berényi Máté gazdaságinformatikus ugyanis kiemelkedő tanulmányi és szakmai eredményeinek köszönhetően Köztársasági Ösztöndíjat kapott.

Az eseményen részt vettek az egyetem vezetősége mellett többek közt a partnercégek és együttműködő vállalatok igazgatói, cégvezetői, képviselői is, köztük a MÁV képviselői, akikkel nemrég kiemelkedő stratégiai megállapodást kötött az intézmény.

Közvetlenül az ünnepség után dr. András István rektor, dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes, valamint a MÁV Zrt. képviseletében Bánhidi-Nagy Attila a MÁV Zrt. elnöki főtanácsadója és Dorozsmai Éva a MÁV Zrt. humánerőforrás-vezérigazgatóhelyettese felavatták az "A" épület főbejáratának homlokzatán elhelyezett, az együttműködést jelző táblákat.

A rovat további hírei: Oktatás

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

2020. január 14. (kedd)

"Így közlekedtek ti!" – ezzel a címmel hirdetett gyermekrajz-pályázatot a rendőrség a biztonságos közlekedésért óvodások, alsósok, felsősök 2-3 fős csoportjai részére!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

Mengyelejev nyomában – egészen a Guinness-rekordig!

2019. december 13. (péntek)

Dunaújvárosi diákok is bekapcsolódtak abba a rekordállítási kísérletbe, amely során az ország mindegy hetven középiskolája elevenítette fel Mengyelejev professzor emlékét ma délelőtt a nagy Periódusos Rendszer Performansz keretében. A cél egy eddig nem létező magyar csúcs létrejötte, és egyúttal egy Guinness-rekord állítása volt – a Bánkiban a kísérlet fényesen sikerült! Káoszból rend a hajtás után!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.