Javuló eredmények az oktatásban

doszerk - 2016. szeptember 18. 15:41

Magyarország az OECD átlagánál többet fordít kisgyermekkori nevelésre, javult a  pedagógusok bérhelyzete és a felsőfokú végzettség kifizetődőbb, mint az OECD-államokban - közölte Palkovics László oktatási államtitkár.

Az oktatási államtitkár kiemelte a finanszírozás, a pedagógusok, a kisgyermekkori nevelés, a szakképzés és a felsőoktatás témáját, amelyre vonatkozóan a 2013/2014-es adatokat tekintették át 35 ország esetében.

Palkovics László rámutatott: megállapították, hogy a minőségi oktatáshoz szükség van fenntartható finanszírozásra. A tanulmány szerint a GDP-arányos oktatási kiadások 3,8 százalékon voltak az említett időszakban az OECD 5,2 százalékával szemben. Ennek javítására számos intézkedés született az elmúlt időszakban - tette hozzá az államtitkár.

Az egy tanulóra eső költségszintről szólva kiemelte: ez 2013-tól folyamatosan nő, részben a költségvetési támogatás bővülése, illetve a tanulói létszám kismértékű csökkenése miatt.

Az iskolai előkészítésre, az alapfokú oktatásra szánt összeg 2013 és 2016 között lényegesen, 22 százalékkal nőtt, a középfokú oktatásban a bővülés 6,3 százalék. A felsőoktatási központi költségvetési finanszírozása 5,8 százalékkal lett magasabb - jelezte.

Fotó:MTI

Palkovics László elmondta, 2013-ban a felsőoktatási intézmények közvetlen költségvetési támogatása 165 milliárd forint volt, ez az összeg 2016-ra 252 milliárdra nőtt, jövőre pedig 259 milliárd lesz. A köznevelésben a támogatás - szakképző intézmények nélkül - 745 milliárdról 937 milliárdra nőtt.

Kitért arra is, hogy azoknak a családoknak az esetében, amelyeknek fizetniük kell a tankönyvekért, 32 százalékkal csökkentették a kiadásokat. 2013 és 2016 között 119 ezerrel nőtt azoknak a száma, akiknek nem kell fizetniük a könyvekért, arányuk ma már eléri a 67 százalékot.

Megjegyezte: addig, amíg az OECD államai átlagosan a GDP 2,5 százalékát fordítják családtámogatásra, addig Magyarországon ez 4,7 százalék.

Az államtitkár közölte továbbá, hogy a tanári munkaerő egyre idősödik, ami egy sor másik OECD-országra is igaz. Példaként említette, hogy a 49 évesnél idősebb, az általános iskola alsó tagozatán tanító pedagógusok aránya 36 százalék, felső tagozaton ez 39 százalék, középfokon pedig 32 százalék.

Az óvodában, az általános iskolában és az alsó középfokú oktatásban a pedagógusok keresete jelentősen elmaradt más diplomásokétól, de megemlítik, hogy fizetésük 2012 és 2014 között emelkedett az életpálya keretében - mutatott rá.

Palkovics László elmondta, hogy 2013-ban az előző évhez képest 32,5 milliárddal, 2014-ben az előző évhez képest 120,9 milliárddal költöttek többet a pedagógusok bérére. Ez 2015-ben 38,5 milliárdos, 2016-ban pedig 34 milliárdos többletet jelent.

Megemlítette azt is, hogy a nevelő-oktató munkát segítők idén kétszer 35 ezer forintos juttatásban részesülnek, januártól 10 százalékos béremelés következik, amiből 7 százalékot egységesen megkapnak az érintettek, 3 százalékot differenciáltan adhat a munkáltató - közölte. Jelezte: jelentősen nőtt az érdeklődés a pedagóguspálya iránt.

Szólt arról is, hogy 2013-ban az óvodára fordított kiadások GDP-hez viszonyított aránya 0,7 százalék volt, szemben az OECD 0,6 százalékával. 2014-ben a hároméves, illetve négyéves óvodai ellátásban részesülők aránya szintén jelentősen meghaladta az OECD-átlagot.

A 2015/2016-os nevelési évben hároméves kortól bevezették a napi négy órai óvodai nevelésben való részvételt. Az államtitkár hangsúlyozta: minél előbb tudják a gyerekeket az iskolarendszerben megjeleníteni, annál hatékonyabbak lesznek a további lépések.

Palkovics László a felsőoktatás területéről kiemelte: a diploma munkaerőpiaci értéke nagyon magas. Tavalyi adatok szerint a 6,8 százalékos munkanélküliségi rátához viszonyítva 2,2 százalékos volt a főiskolai, egyetemi végzettséggel bírók körében a munkanélküliség.

Jelezte: az OECD kritikaként megjegyezte a 25-64 éves korosztály felsőfokú végzettségének arányát. Magyarországon ez 25 százalék, míg az OECD-átlag 35 százalék. Ezen a téren még van mit tenni - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a diplomával rendelkezők keresetét tekintve Magyarország jól áll, alapképzésben szerzett diplomával 82 százalékkal keresnek jobban, mint középfokú végzettséggel.

Célként az unió azt tűzte ki, hogy a 30-34 éves korosztályban a diplomások száma érje el a 40 százalékot, Magyarország 2011-ben 30,3 százalékot vállalt, 2014-ben már 34,1 százalékot ért el. A növekedés az unió átlagában 4,1 százalékos, Magyarországon 8 százalékos volt öt év átlagában.

-MTI-

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: népszerű volt a beiskolázási nap

DSTV: népszerű volt a beiskolázási nap

2022. jan. 19.

Sportbemutatókkal egybekötött beiskolázási napot tartottak a Vasvári Pál Általános Iskolában január 15-én. Az esemény kiváló alkalom volt a leendő tanulóknak és szüleiknek, hogy megismerkedhessenek az intézménnyel, és az általa kínált lehetőségekkel. Hangkép.

"Holnap ki fog tanítani?" – városunk az elsők között csatlakozott

"Holnap ki fog tanítani?" – városunk az elsők között csatlakozott

2021. dec. 10.

Sárospatak után a Dunaújvárosi Tankerület előtti tér adott otthont annak a mini demonstrációval egybekötött tájékoztatónak ma délután, amely révén a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kívánta felhívni a figyelmet a köznevelésben dolgozók helyzetére. Nagy a baj.

DSTV: elsősavató advent idején

DSTV: elsősavató advent idején

2021. dec. 01.

Ünnepi beszámolóval szolgált a BIROK Szabó Magda Tagintézményéből a DSTV stábja. A református iskola adventet ünnepelt, ennek keretében a negyedik osztályosok avatták az elsősöket az intézmény teljes jogú tagjaivá a napokban. Hangkép.
 

Barangolás értékes nyereményekért – országos versenyt hirdet a Pannon

Barangolás értékes nyereményekért – országos versenyt hirdet a Pannon

2021. nov. 27.

A Pannon Oktatási Központ Gimnázium online barangolásra invitál. Csapatok jelentkezését várják – a térségi megméretések után immár az ország bármely iskolájából! (X)

DSTV: szövetségi színtéren

DSTV: szövetségi színtéren

2021. nov. 20.

Sportdelegáció látogatott a Vasvári iskolába a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az idén fennállása 70 évfordulóját ünneplő intézményt a Sportiskolák Országos Szövetségének képviselői keresték fel. Hangkép.

Rudas: kincsvadászat – a pénz nyomában

Rudas: kincsvadászat – a pénz nyomában

2021. nov. 16.

Az elsők között tehették próbára tudásukat a Rudas középiskola diákjai a Pénziránytű Alapítvány által szervezett MoneyGo élménytúra során. Várt a vár, kalandra fel!

"… segítek, ahol és akinek csak tudok!"

"… segítek, ahol és akinek csak tudok!"

2021. nov. 09.

Rangos országos elismerést vehetett át a közelmúltban Budavári Sándorné Marianna: a szociális szférában is aktívan tevékenykedő dunaújvárosi óvodapedagógus a Pedagógusok Szakszervezetének Eötvös József Emlékérmét érdemelte ki. Életút és interjú a hajtás után.