Javuló eredmények az oktatásban

doszerk - 2016. szeptember 18. 15:41

Magyarország az OECD átlagánál többet fordít kisgyermekkori nevelésre, javult a  pedagógusok bérhelyzete és a felsőfokú végzettség kifizetődőbb, mint az OECD-államokban - közölte Palkovics László oktatási államtitkár.

Az oktatási államtitkár kiemelte a finanszírozás, a pedagógusok, a kisgyermekkori nevelés, a szakképzés és a felsőoktatás témáját, amelyre vonatkozóan a 2013/2014-es adatokat tekintették át 35 ország esetében.

Palkovics László rámutatott: megállapították, hogy a minőségi oktatáshoz szükség van fenntartható finanszírozásra. A tanulmány szerint a GDP-arányos oktatási kiadások 3,8 százalékon voltak az említett időszakban az OECD 5,2 százalékával szemben. Ennek javítására számos intézkedés született az elmúlt időszakban - tette hozzá az államtitkár.

Az egy tanulóra eső költségszintről szólva kiemelte: ez 2013-tól folyamatosan nő, részben a költségvetési támogatás bővülése, illetve a tanulói létszám kismértékű csökkenése miatt.

Az iskolai előkészítésre, az alapfokú oktatásra szánt összeg 2013 és 2016 között lényegesen, 22 százalékkal nőtt, a középfokú oktatásban a bővülés 6,3 százalék. A felsőoktatási központi költségvetési finanszírozása 5,8 százalékkal lett magasabb - jelezte.

Fotó:MTI

Palkovics László elmondta, 2013-ban a felsőoktatási intézmények közvetlen költségvetési támogatása 165 milliárd forint volt, ez az összeg 2016-ra 252 milliárdra nőtt, jövőre pedig 259 milliárd lesz. A köznevelésben a támogatás - szakképző intézmények nélkül - 745 milliárdról 937 milliárdra nőtt.

Kitért arra is, hogy azoknak a családoknak az esetében, amelyeknek fizetniük kell a tankönyvekért, 32 százalékkal csökkentették a kiadásokat. 2013 és 2016 között 119 ezerrel nőtt azoknak a száma, akiknek nem kell fizetniük a könyvekért, arányuk ma már eléri a 67 százalékot.

Megjegyezte: addig, amíg az OECD államai átlagosan a GDP 2,5 százalékát fordítják családtámogatásra, addig Magyarországon ez 4,7 százalék.

Az államtitkár közölte továbbá, hogy a tanári munkaerő egyre idősödik, ami egy sor másik OECD-országra is igaz. Példaként említette, hogy a 49 évesnél idősebb, az általános iskola alsó tagozatán tanító pedagógusok aránya 36 százalék, felső tagozaton ez 39 százalék, középfokon pedig 32 százalék.

Az óvodában, az általános iskolában és az alsó középfokú oktatásban a pedagógusok keresete jelentősen elmaradt más diplomásokétól, de megemlítik, hogy fizetésük 2012 és 2014 között emelkedett az életpálya keretében - mutatott rá.

Palkovics László elmondta, hogy 2013-ban az előző évhez képest 32,5 milliárddal, 2014-ben az előző évhez képest 120,9 milliárddal költöttek többet a pedagógusok bérére. Ez 2015-ben 38,5 milliárdos, 2016-ban pedig 34 milliárdos többletet jelent.

Megemlítette azt is, hogy a nevelő-oktató munkát segítők idén kétszer 35 ezer forintos juttatásban részesülnek, januártól 10 százalékos béremelés következik, amiből 7 százalékot egységesen megkapnak az érintettek, 3 százalékot differenciáltan adhat a munkáltató - közölte. Jelezte: jelentősen nőtt az érdeklődés a pedagóguspálya iránt.

Szólt arról is, hogy 2013-ban az óvodára fordított kiadások GDP-hez viszonyított aránya 0,7 százalék volt, szemben az OECD 0,6 százalékával. 2014-ben a hároméves, illetve négyéves óvodai ellátásban részesülők aránya szintén jelentősen meghaladta az OECD-átlagot.

A 2015/2016-os nevelési évben hároméves kortól bevezették a napi négy órai óvodai nevelésben való részvételt. Az államtitkár hangsúlyozta: minél előbb tudják a gyerekeket az iskolarendszerben megjeleníteni, annál hatékonyabbak lesznek a további lépések.

Palkovics László a felsőoktatás területéről kiemelte: a diploma munkaerőpiaci értéke nagyon magas. Tavalyi adatok szerint a 6,8 százalékos munkanélküliségi rátához viszonyítva 2,2 százalékos volt a főiskolai, egyetemi végzettséggel bírók körében a munkanélküliség.

Jelezte: az OECD kritikaként megjegyezte a 25-64 éves korosztály felsőfokú végzettségének arányát. Magyarországon ez 25 százalék, míg az OECD-átlag 35 százalék. Ezen a téren még van mit tenni - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a diplomával rendelkezők keresetét tekintve Magyarország jól áll, alapképzésben szerzett diplomával 82 százalékkal keresnek jobban, mint középfokú végzettséggel.

Célként az unió azt tűzte ki, hogy a 30-34 éves korosztályban a diplomások száma érje el a 40 százalékot, Magyarország 2011-ben 30,3 százalékot vállalt, 2014-ben már 34,1 százalékot ért el. A növekedés az unió átlagában 4,1 százalékos, Magyarországon 8 százalékos volt öt év átlagában.

-MTI-

A rovat további hírei: Oktatás

Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

2022. okt. 01.

A magyar népmese napja, illetve az Európai Diáksport Napja elnevezésű kezdeményezés eseményei miatt kezdődött a szokásosnál hamarabb a Vasvári-hét kavalkádja pénteken – a programok hétfőtől folytatódnak.

DSTV: tanévnyitó az egyetemen

DSTV: tanévnyitó az egyetemen

2022. szep. 10.

Fennállásának 59. tanévét kezdte meg a Dunaújvárosi Egyetem, derül ki a DSTV ünnepi összeállításából. Az intézményben összesen 35 ország diákjai folytatják tanulmányaikat a hőn áhított diploma reményében. Hangkép.
 

DSTV: tanévnyitó a Vasváriban (galériával)

DSTV: tanévnyitó a Vasváriban (galériával)

2022. szep. 05.

Színes műsorral és az első évfolyamosok köszöntésével kezdődött a tanév a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. A sport tagozatos intézmény új vezetéssel és komoly tervekkel készül a következő időszakra. Hangkép és galéria itt!
 

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötték a Móricz diákjait

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötték a Móricz diákjait

2022. szep. 04.

Augusztus utolsó napján rendezte meg hagyományos évnyitó rendezvényét a Móricz Zsigmond Általános Iskola közössége. Az ünnepségen Pintér Tamás polgármester, Szántó Péter önkormányzati képviselő és Horváthné Ottinger Hajnalka intézményvezető köszöntötte a gyerekeket. 

DSTV: tanévkezdés előtt "Csibe napok"

DSTV: tanévkezdés előtt "Csibe napok"

2022. szep. 04.

Több éves hagyomány folytatásáról tudósít a DSTV összeállítása a BIROK Szabó Magda tagintézményéből. A tanévkezdés előtt két napos programra várták a leendő elsősöket, hogy az iskola új nebulói megismerkedhessenek az intézmény hangulatával, közösségével. Hangkép.
 

DSTV: kezdődik a tanév

DSTV: kezdődik a tanév

2022. szep. 01.

Az ősz első napja nem szólhat másról – szép számú gyereksereg kezdi meg az általános iskolai tanulmányait. Készen áll a tanévkezdésre a BIROK Szabó Magda Tagintézményének közössége is, derül ki a DSTV összegzéséből. Hangkép.
 

DSTV: vezetőváltás a Vasváriban

DSTV: vezetőváltás a Vasváriban

2022. aug. 28.

Új igazgatóval vág az új tanévnek a Vasvári iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Gálosfai Tímea terveiről és elképzeléseiről, de az ikonikus intézmény vezetésének felelősségéről is mesélt. Hangkép.