Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A három arcú Tito

2016. október 25. (kedd) 8:10 - Vass Ádám

Az '56-os forradalom nemcsak a mi világunkat rendítette meg és változtatta meg alapjaiban, de a határon túl is komoly jelentőséggel bírt, például Jugoszláviában, ahol egy titkos találkozón Tito és Hruscsov döntött hazánk sorsáról.

Az eredetileg tervezett Sztálinváros 1956 című előadás betegség miatt elmaradt a József Attila Könyvtárban hétfő délután, ezt az előadást később pótolják majd. A helyettesítést Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója vállalta magára, aki hasonló, és ugyancsak témába vágó előadással készült az érdeklődőknek. A Brioni titkos találkozó című előadásán a mai Horvátországban található Brionin történt megbeszélést és annak következményeit állította középpontba. Ez volt az a találkozó 1956 november 2-án, ahol a magyar szabadságharcról teljes titoktartás mellett egy egész éjszakán át tanácskozott Josip Broz Tito és Nyikita Szergejevics Hruscsov, éa amelyről jegyzőkönyvet nem készítettek.

Farkas Lajos rendkívüli részletességgel mutatta be a találkozót és hatásait, visszaemlékezésekre és korabeli archív videófelvételekre támaszkodva. Tito, Sztálin legnagyobb tanítványa és a jugoszláv kommunista elitből álló vezérkara a magyar forradalom továbbterjedésétől tartva egyezett bele abba, hogy lerohanják a szovjet csapatok hazánkat és november 4-én meginduljon az invázió. Tito kérése volt továbbá az is, hogy a magyar kommunista párt vezetője Kádár János legyen és ne Münnich Ferenc, de mindezeket a döntéseket teljes titoktartás övezte, hivatalos jugoszláv iratok nem támasztják alá. Ennek a titoktartásnak köszönhető, hogy a forradalom leverése után Nagy Imre és családtagjai, valamint társai mind a jugoszláv nagykövetségen kért menedéket.

A rovat további hírei: Kultúra

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

2019. július 27. (szombat)

Pálinkás Eszter Ágnes és Beke Beáta koncertje zárta a nagyobb nyári programokat az Munkásművelődési Központban.

Bill és Hobo újra együtt

Bill és Hobo újra együtt

2019. július 24. (szerda)

Négy napon át hat színpaddal és mintegy 120 fellépővel rendezik meg a huszonharmadik Fezen fesztivált szerdától Székesfehérváron - közölték a szervezők az MTI-vel.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. július 23. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. Nemzeti ünnepünk programsorozata már augusztus 17-én kezdetét veszi a pentelei ünnepséggel.