Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A három arcú Tito

2016. október 25. (kedd) 8:10 - Vass Ádám

Az '56-os forradalom nemcsak a mi világunkat rendítette meg és változtatta meg alapjaiban, de a határon túl is komoly jelentőséggel bírt, például Jugoszláviában, ahol egy titkos találkozón Tito és Hruscsov döntött hazánk sorsáról.

Az eredetileg tervezett Sztálinváros 1956 című előadás betegség miatt elmaradt a József Attila Könyvtárban hétfő délután, ezt az előadást később pótolják majd. A helyettesítést Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója vállalta magára, aki hasonló, és ugyancsak témába vágó előadással készült az érdeklődőknek. A Brioni titkos találkozó című előadásán a mai Horvátországban található Brionin történt megbeszélést és annak következményeit állította középpontba. Ez volt az a találkozó 1956 november 2-án, ahol a magyar szabadságharcról teljes titoktartás mellett egy egész éjszakán át tanácskozott Josip Broz Tito és Nyikita Szergejevics Hruscsov, éa amelyről jegyzőkönyvet nem készítettek.

Farkas Lajos rendkívüli részletességgel mutatta be a találkozót és hatásait, visszaemlékezésekre és korabeli archív videófelvételekre támaszkodva. Tito, Sztálin legnagyobb tanítványa és a jugoszláv kommunista elitből álló vezérkara a magyar forradalom továbbterjedésétől tartva egyezett bele abba, hogy lerohanják a szovjet csapatok hazánkat és november 4-én meginduljon az invázió. Tito kérése volt továbbá az is, hogy a magyar kommunista párt vezetője Kádár János legyen és ne Münnich Ferenc, de mindezeket a döntéseket teljes titoktartás övezte, hivatalos jugoszláv iratok nem támasztják alá. Ennek a titoktartásnak köszönhető, hogy a forradalom leverése után Nagy Imre és családtagjai, valamint társai mind a jugoszláv nagykövetségen kért menedéket.

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

2020. július 09. (csütörtök)

Újabb látványos elemmel bővült a napokban a Bartók Liget projekt a Petőfi ligetben: a Bartók Kamaraszínház felhívásának nyomán a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti iskola diákjai valósították meg a 70 éves Dunaújváros című kültéri design látványtervét az elmúlt napokban.

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 09. (csütörtök)

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

2020. július 08. (szerda)

Bronz fokozatú Családbarát Hellyé nyilvánították a Bartókot. Cél az arany! Mint ahogy azt közösségi oldalukon is megírták: színházi filozófiájuknak elsődleges célja a családok kiszolgálása.

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

2020. július 07. (kedd)

Az intézmény vezetése nyáron sem hagyja program nélkül a gyermekeket: kreatív foglalkozással egybekötött mesés délutánt szerveznek.

Megújult a Tinisarok

Megújult a Tinisarok

2020. július 07. (kedd)

A vészhelyzet idején bezárt a József Attila Könyvtár is, de természetesen attól még folyamatosan dolgoztak a munkatársak. A zárt ajtók mögött egyre gyorsabban haladtak a háttérmunkák, és a lelkes kollégáknak köszönhetően megújult a legfiatalabb korosztály kedvenc zuga. A festés, átrendezés, csinosítás után egy modern pihenő övezetbe kerülnek azok, akik szeretnének kicsit leülni, olvasgatni, vagy csak beszélgetni.

"Alkotás és játék a szabadban" – kézműves tábort rendez az MMK

"Alkotás és játék a szabadban" – kézműves tábort rendez az MMK

2020. július 07. (kedd)

Egy hetes turnusokban, egészen augusztus közepéig várja a táborozni vágyó gyerekeket a Munkásművelődési Központ kézműves tábora, az "Alkotás és játék a szabadban". A nyári foglalkozás második hetében Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester ellátogatott a táborba.