Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A három arcú Tito

2016. október 25. (kedd) 8:10 - Vass Ádám

Az '56-os forradalom nemcsak a mi világunkat rendítette meg és változtatta meg alapjaiban, de a határon túl is komoly jelentőséggel bírt, például Jugoszláviában, ahol egy titkos találkozón Tito és Hruscsov döntött hazánk sorsáról.

Az eredetileg tervezett Sztálinváros 1956 című előadás betegség miatt elmaradt a József Attila Könyvtárban hétfő délután, ezt az előadást később pótolják majd. A helyettesítést Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója vállalta magára, aki hasonló, és ugyancsak témába vágó előadással készült az érdeklődőknek. A Brioni titkos találkozó című előadásán a mai Horvátországban található Brionin történt megbeszélést és annak következményeit állította középpontba. Ez volt az a találkozó 1956 november 2-án, ahol a magyar szabadságharcról teljes titoktartás mellett egy egész éjszakán át tanácskozott Josip Broz Tito és Nyikita Szergejevics Hruscsov, éa amelyről jegyzőkönyvet nem készítettek.

Farkas Lajos rendkívüli részletességgel mutatta be a találkozót és hatásait, visszaemlékezésekre és korabeli archív videófelvételekre támaszkodva. Tito, Sztálin legnagyobb tanítványa és a jugoszláv kommunista elitből álló vezérkara a magyar forradalom továbbterjedésétől tartva egyezett bele abba, hogy lerohanják a szovjet csapatok hazánkat és november 4-én meginduljon az invázió. Tito kérése volt továbbá az is, hogy a magyar kommunista párt vezetője Kádár János legyen és ne Münnich Ferenc, de mindezeket a döntéseket teljes titoktartás övezte, hivatalos jugoszláv iratok nem támasztják alá. Ennek a titoktartásnak köszönhető, hogy a forradalom leverése után Nagy Imre és családtagjai, valamint társai mind a jugoszláv nagykövetségen kért menedéket.

A rovat további hírei: Kultúra

Vendetta a Bartókban

Vendetta a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

Marton Mária író történetét állítják színpadra a Bartók színházba, Dávid Zsuzsa rendezésében. A Vendetta elsősorban a felnőtt közönségnek szól, hiszen mély lelki vívódásokat bemutató, szociális kérdésekkel foglalkozó drámáról van szó.

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

A Twist Olivér szereplői és alkotói várták a nézőket a keddi eladás után egy kis beszélgetésre, ahol elárultak pár kulisszatitkot és felelevenítették a próbafolyamat legszebb perceit.

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

2019. május 17. (péntek)

A Bartók színház új táncjátékát a csapat egyik tagja, Dunaveczki Éva állította színpadra. Ez élete első rendezése, úgyhogy izgul is nagyon. Pedig nem volt miért, hiszen ezen a premieren is telt ház volt és óriási sikert aratott a darab.

Kiállítás a zeneiskolában

Kiállítás a zeneiskolában

2019. május 17. (péntek)

Újabb kiállítás nyílt a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájában. Ezúttal Kosztolányi György festőművész tanítványai mutatták be alkotásaikat.

Hangulatos táncjáték a Bartókban

Hangulatos táncjáték a Bartókban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy mesejátékkal készültek a Bartók színház táncosai, május 17-én mutatják be az Alíz Csodaországban című darabot.

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Sajátos firkák

Sajátos firkák

2019. május 15. (szerda)

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.