Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A három arcú Tito

2016. október 25. (kedd) 8:10 - Vass Ádám

Az '56-os forradalom nemcsak a mi világunkat rendítette meg és változtatta meg alapjaiban, de a határon túl is komoly jelentőséggel bírt, például Jugoszláviában, ahol egy titkos találkozón Tito és Hruscsov döntött hazánk sorsáról.

Az eredetileg tervezett Sztálinváros 1956 című előadás betegség miatt elmaradt a József Attila Könyvtárban hétfő délután, ezt az előadást később pótolják majd. A helyettesítést Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója vállalta magára, aki hasonló, és ugyancsak témába vágó előadással készült az érdeklődőknek. A Brioni titkos találkozó című előadásán a mai Horvátországban található Brionin történt megbeszélést és annak következményeit állította középpontba. Ez volt az a találkozó 1956 november 2-án, ahol a magyar szabadságharcról teljes titoktartás mellett egy egész éjszakán át tanácskozott Josip Broz Tito és Nyikita Szergejevics Hruscsov, éa amelyről jegyzőkönyvet nem készítettek.

Farkas Lajos rendkívüli részletességgel mutatta be a találkozót és hatásait, visszaemlékezésekre és korabeli archív videófelvételekre támaszkodva. Tito, Sztálin legnagyobb tanítványa és a jugoszláv kommunista elitből álló vezérkara a magyar forradalom továbbterjedésétől tartva egyezett bele abba, hogy lerohanják a szovjet csapatok hazánkat és november 4-én meginduljon az invázió. Tito kérése volt továbbá az is, hogy a magyar kommunista párt vezetője Kádár János legyen és ne Münnich Ferenc, de mindezeket a döntéseket teljes titoktartás övezte, hivatalos jugoszláv iratok nem támasztják alá. Ennek a titoktartásnak köszönhető, hogy a forradalom leverése után Nagy Imre és családtagjai, valamint társai mind a jugoszláv nagykövetségen kért menedéket.

A rovat további hírei: Kultúra

Programkavalkád az MMK-ban

Programkavalkád az MMK-ban

2019. október 22. (kedd)

Az őszi hónapokban sem unatkoznak a városlakók. A Munkásművelődési Központ színes programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Új történelmi kiállítás a múzeumban

Új történelmi kiállítás a múzeumban

2019. október 21. (hétfő)

Egy különleges kiállításnak ad otthont az Intercisa Múzeum. Egy kis történelmi bemutató várja az érdeklődőket, amelyen megismerhetik, hogyan fejlődtek a háború kiszolgálását célzó eszközök.

Világraszóló siker városunkból

Világraszóló siker városunkból

2019. október 18. (péntek)

Sorra zsebeli be az elismeréseket a nemzetközi porondon a Ványa bácsi című darab. A Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház a közös produkcióval most világ körüli turnéra készül.

Ki kapja a díjat?

Ki kapja a díjat?

2019. október 18. (péntek)

Várják a javaslatokat a Pro Cultura Intercisae Díj jövő évi kitüntetettjeire. A rangos elismerést személy, vagy közösség is elnyerheti, s az ajánlásokat november 15-éig, írásban kell eljuttatni a polgármesterhez, míg a díjátadóra január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor.

Pillangós batár

Pillangós batár

2019. október 18. (péntek)

Játékos mesevetélkedőt hirdetett a Munkásművelődési Központ és a Csupa Csoda Birodalom Népmese Pont szerdán az általános iskolák 3–4. osztályos tanulói számára.

Egész héten drámáznak

Egész héten drámáznak

2019. október 17. (csütörtök)

Újabb témahét zajlik a Széchenyi Gimnáziumban és ezúttal a drámáé a főszerep. Pontosabban a diákoké, akik különböző színdarabokban játsszák el Shakespeare műveinek hőseit.

A város csillaga - Klip premier

A város csillaga - Klip premier

2019. október 10. (csütörtök)

Helló Dunaújváros! Megérkezett a város dala! (klip premier)!