Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ez robbani fog - Elsa Valle Afrocando a Bartók aulájában

Pálinkás István - 2016. október 5. 8:01

Újabb csúcsvendégek lépnek fel a Művész Kávézó jazzklubjában, az Elsa Valle Afrocando október 7-én 21 órakor koncertezik a Bartók színház aulájában.

Énekelt már Szakcsival, Babos Gyulával is Elsa Valle, aki állítólag frenetikus dobok, és isteni dallamok között született, ereiben hordozva az Afro jazzt is. Az Elsa Valle Afrocando csapat művei, dalai ritmikai többszólamúsággal, jazzdallamokkal átitatódott fúziót képviselnek. Valójában ez ad  egyedi pecsétet zenéjüknek. S jóllehet ebben a formációban összefonódik a jazz, az Afro-jazz, a bebop, és együtt alkotnak egy konzíliumot, hogy életet adjanak az általuk képviselt egyedi projektnek.

Elsa Valle (ének) rendkívül temperamentumosan, kedvesen és életesen nyilatkozott a DO-nak.

- Részt vettem különböző jazz fesztiválokon, aztán találkoztam Winand Gáborral, és hamar egymásra találtunk. megszületett az Afrocando zenekar, és sokaknak világossá vált, hogy mi is az Afro-jazz. Boldogság van a szívemben, mert a jó fogadtatás, és amit viszünk, az felemelő, mint az a sok jó kritika, amit kaptunk már. Annyira jó érzés, hogy nagyon messzire vagyok Kubától, mégis Európa közepében játszhatok olyan zenét, ami a véremben van, ami az én gyökereimet jelenti. Olyan embereket neveltem ezzel amióta Magyarországon vagyok, akik szomjasok arra, hogy megismerjék Kubát, illetve azt az oldalát, ahol az intellektuális zene, a jazz zene rajtam keresztül jelenik meg. A szokásokat, s minden olyan dalomat megoszthatom, amelyek saját szerzemények, s úgy kapja az információt, mintha a sajátja volna. Én nem érzem, hogy Magyarországon távolság volna köztem és a közönség között. Igazából egy vidéki ember vagyok itt, akit szeretnek, tisztelnek, s ettől nagyobb dolog nem létezik számomra a zenén, a művészetemen keresztül. Kinyitott egy ajtót az élet, s bemutattam, ki vagyok.

Ebben tagadhatatlan szerep jutott persze Winand Gábornak (ének, szaxofon, billentyű), aki élményszinten sem hagyta figyelmen kívül beszélgetésünkkor, hogy az elmúlt hétvégén éppenséggel frenetikus koncertet adtak az Afrocandoval:

- Meglepő volt számomra, hogy annyi pozitív visszajelzést kaptunk, amit jó volt elraktározni, emésztgetni. Nagy érzés, hogy Dunaújvárosba éppen ezért felhőtlen érzéssel, nagy energiával megyünk és visszük a hangulatot. Lévén, hogy gyökereim magyarok, az afrikai és kubai zenei világot ezen keresztül ismertem meg, és Elsán keresztül meg is szerettem. Nem csak mondom, de úgy is érzem, mintha oda tartoznék. Imádom ezt a fajta hangulatos és spirituális zenét, amit Elsából is érzek, s vele van lehetőségem játszani is azt.

Többek állítása szerint a hazai latin jazz nagyasszonyaként nevezett Elsa Valleban az afro-jazz nagykövete is megszületett a múlt hétvégén a Budapest Jazz Klubban. Most egyenesen a dunaújvárosi Művész Jazz Klubba tart szívvel, lélekkel. S nem utolsósorban olyan remek zenésztársakkal, mint Oláh Tzumo Árpád (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Csízi László (dob), Czibere József (konga), és a tagadhatatlan nyíltsággal vetik magukat a városi közönségéhségbe. Talán nem is annyira felülmúlni önmagukat, mint inkább sokig tartó varázslásba kezdve, különös utazásba invitálni a lélek járt és ismeretlen ösvényeire egyaránt.

A koncertre 500 forint a belépő díj, asztalt foglalni a +36-20-367-4025 -ös telefonszámon lehet.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.