Labdarúgás - Jó úton a DPASE

spigott - 2016. október 20. 18:05

A tavaszi komoly átalakítás után stabilizálta működését a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata, mely eddig remekül szerepel az NB III Közép Csoportjában, ám ahhoz, hogy előrébb lépjen, még rengeteg feladatot kell elvégeznie a klub vezetésének, s a játékosoknak egyaránt.

Komoly hullámvasúton érezhették magukat az elmúlt években a Dunaújváros PASE vezetői, játékosai és drukkerei. Labdarúgóink az elmúlt években megjárták a mennyet és a poklot is, miután szinte a nulláról építkezve előbb feljutottak az élvonalba, majd elsősorban gazdasági helyzetük romlása miatt előbb a másod-, majd a harmadosztályba csúsztak vissza. A tavalyi szezonban ismét újra kellett tervezni a célokat, nagy változásokat kellett végrehajtani ahhoz, hogy a klub fennmaradjon, s bár ez nehéz döntések meghozatalához vezetett, végül sikerült stabilizálni a helyzetet, hiszen a jelentősen átalakított dunaújvárosi alakulat tizenegy forduló után nyolc győzelemmel, egy döntetlennel, valamint két vereséggel áll az NB III Közép Csoportjának harmadik helyén.

Csapatunk ezzel együtt még csak az eltervezett út elején jár, tisztában van ezzel a Dunaújváros PASE vezetése is, s mint azt Dobos Barna vezetőedző elmondta, egyelőre kidugták fejüket a vízből, s azon dolgoznak, hogy Dunaújvárosnak újra magasabb osztályú együttese legyen.
"Az ismert helyzetünkből kifolyólag az év elején nagyon nehéz és fájó döntéseket kellett meghozni ahhoz, hogy életben maradjunk, s bár ez egyben azt is jelentette, hogy búcsúztunk a másodosztálytól, annak azért örülünk, hogy sikerült rendbe hoznunk a klub helyzetét. A második lépésünk egyértelműen az volt, hogy a felnőtt csapatunk terén egy új generációt építsünk fel. Ezt az elmúlt pár év jó utánpótlás nevelő munkájának köszönhetően próbáltuk úgy megvalósítani, hogy dunaújvárosi, helyi kötődésű, vagy hosszabb ideje utánpótlásunkban nevelkedő labdarúgókkal alakítottunk ki egy új keretet. Fontos volt számunkra, hogy a közelmúlt negatív szériáját megállítsuk, nem csak gazdaságilag, hanem eredményekben is. Ebben a szezonban szűkítik a harmadosztály mezőnyét és mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy ennek mi áldozatai legyünk. Most úgy tűnik, hogy nem lesz ilyen jellegű problémánk, de mi is tudjuk, hogy Dunaújvárosnak nem a harmadosztályú szereplés a fő célja, így pár éven belül szeretnénk visszajutni legalább a másodosztályba.

Ezt egy régóta tervezett stratégiával szeretnénk elérni. Csapatunk tagjai többségében dunaújvárosiak, illetve saját nevelésű játékosok. Az eddigi bajnoki mérkőzéseken a kezdő tizenegy több mint felét helyi, dunaújvárosi játékosok alkották. Keretünk nagyon fiatal és egy jó csapat felépítéséhez igazolnunk kellett olyan labdarúgókat, akik a tapasztalatukkal, tudásukkal, vagy valamilyen plusz dologgal hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy ez a formáció egy valóban ütőképes gárda legyen. Ehhez egyértelműen erősödnie kell a fiataljainknak, de a jelenlegi kezdők mögött már ott toporognak a még fiatalabbak, akiknek nagyon jót tesz ez az időszak, s biztos vagyok abban, hogy ők is megragadják majd a lehetőséget. - fogalmazott Dobos Barna.

Az eddig elért eredmények azt bizonyítják, hogy jó úton halad az építkezés, de a szakvezetés látja azt is, hogy miben kell még javulni ahhoz, hogy városunknak újra magasabb osztályú csapata legyen.
"Most jól alakult ennek az új generációnak az építése, ráadásul Magyarországon az első három osztályt nézve csapatunkban játszottak először a kétezres generáció tagjai. Abban szerencsénk van, hogy az ifjak is egyre érettebben gondolkoznak, tudják, hogy hosszabb távon csak akkor tudják megvetni a lábukat a felnőttek között, ha mentálisan erősek, s minél jobb labdarúgók szeretnének lenni és ezért a hétköznapokon sokat dolgoznak.

Nyilván látjuk azt is, hogy nem vagyunk még készen, nagyon nem. Fiatal csapat vagyunk, melyben nem sok játékos mondhatja el magáról azt, hogy folyamatosan játszott a felnőttek között, vagy akár magasabb szinten. Mentálisan, fizikálisan, taktikailag, technikailag is előrébb kell és tudunk is lépni, de éppen a fiatalságunkból adódik az, hogy megfelelő munkával, megfelelő hozzáállással napról napra képesek vagyunk fejlődni. Ebben igyekszünk mi is segítséget nyújtani a játékosoknak, s bár tudni kell azt, hogy mikor van szükség a simogatásra, mikor a dorgálásra, a fejlődés iránti vágynak belülről kell fakadnia, a játékosnak is mindent meg kell tennie azért, hogy minél magasabb szintet érjen el. Egyelőre úgy tűnik, hogy a harmadosztályt, a felnőtt mezőnyt egyre jobban megszokják a fiatalok, most az a célunk, hogy megtartsuk helyünket az élmezőnyben, bízzunk benne, hogy sikerül" – árulta el a DPASE vezetőedzője.
Nem csak a felnőtt együttest, hanem az utánpótlását is fejlesztené a DPASE, mely arra ösztökéli fiataljait, hogy Dunaújvárosban váljanak meghatározó felnőtt játékosokká.

"A téli időszak lesz az, amikor elszámolunk az addig tapasztaltakkal, addigra a játékosokról és a csapatról is jobb, pontosabb képet kapunk, de a leglényegesebb dolgokkal már most tisztában vagyunk: folyamatosan fejlődnünk kell, hogy a célunkat elérjük, s akár most, akár a későbbiek folyamán visszajussunk a másodosztályba. Azt persze látni kell, hogy a jelenlegi költségvetésünkkel ez nem egyszerű feladat, mert az NB III-as mezőnyben a legkisebb költségvetésű csapatok közé tartozunk. Amennyiben ezt is figyelembe vesszük, akkor a jelenlegi helyezésünk, az eddigi szereplésünk igazán bravúrosnak mondható, s egyben igazolja is azt, hogy jó szakmai munkával, megfelelő minőségű utánpótlással, a helyi kötődésű játékosok beépítésével is ki lehet alakítani egy olyan csapatot, ami képes az előrébb lépésre. Persze bízom abban is, hogy javulnak majd a lehetőségeink is, mert nem csak a felnőtt csapatnak, hanem az utánpótlásnak is szüksége van szponzorációra, támogatásra ahhoz, hogy minőségi játékosokat tudjunk felnevelni.

Képek: DO-archív

S, ha már az utánpótlásnál tartunk, ott most meglehetősen érdekes a helyzetünk, hiszen hiába nyertünk bajnokságokat, s szerepeltünk az első vagy a másodosztályban, a szövetség meglehetősen egyedi és számunkra ismeretlen pontszámítási rendszere miatt idén a harmadosztályba kerültünk. A célunk persze itt sem lehet más, mint az, hogy magasabb osztályokba kerüljünk. Az utánpótlás játékosok fejlődése szempontjából a napi edzésmunka a legmeghatározóbb. Ehhez adott a szakember állományunk. Célunk hogy klubunkba futballozva a legjobbak tudásuk, tehetségük révén bekerüljenek a felnőtt csapatunkba és itt váljanak profi labdarúgókká. Ezt a fajta szemléletet szeretnénk átadni a gyerekeknek, a szülőknek, mert hisszük, hogy csak ebből profitálhat a játékos és az egyesület egyaránt" – fogalmazott a vezetőedző.

A rovat további hírei: Sport

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.