Dunaújváros Hetilap

Útdíj - Nem ússzák meg a bliccelők

doszerk - 2016. október 31. 8:26

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. behajtói itthon és külföldön is utolérik a sztrádán bliccelőket, az idén eddig 1,2 milliárd forintot sikerült beszedniük. Idén csak a behajtócégeknek köszönhetően a belföldi ügyfelektől 240 millió, a külföldiektől pedig egymilliárd forint érkezett a NÚSZ számlájára.

Nem ússzák meg az autópályán bliccelők: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ugyanis előbb-utóbb – vagy maga, vagy valamely megbízott behajtója révén – hozzájut a pénzéhez, függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi-e az adós – tájékoztatta a Világgazdaságot a NÚSZ. Idén csak a behajtócégeknek köszönhetően a belföldi ügyfelektől 240 millió, a külföldiektől pedig egymilliárd forint érkezett a NÚSZ számlájára. A külföldiektől befolyt egymilliárd forint a behajtandó összeg 45 százaléka. A belföldiek esetében a 2016-ra vonatkozó első csomag még nincs lezárva, ezért a sikeresen behajtott pótdíjak számának aránya még nem ismert, de hasonló lehet a tavalyi 18 százalékhoz. A tavalyi behajtandó összegből 1,2 milliárd forintot sikerült érvényesíteni, ami tehát hasonló az idén elért összeghez. Az utolsó negyedév viszont még meglökheti a tartozások összegét.

Idén az eddig a belföldi partnernek átadott pótdíjesetek összértéke 2,282 milliárd forint, ez csaknem negyvenezer matricavásárlási mulasztást takar. A tavalyi egész évre vonatkozó esetszám hasonló volt, a behajtásra váró összeg 2,189 milliárd forintot tett ki.
 

Fotó:MTI

A külföldiek esetében a behajtandó darabszám lényegesen magasabb: 110 ezer volt eddig idén, tavaly egész évben pedig több mint 145 ezer. Az idén eddig a behajtóknak átadott megbízások összege 1,637 milliárd forint, tavaly pedig 2,178 milliárd forint volt.

A belföldi és a külföldi behajtásra átadott esetek darabszáma, értéke és az érvényesítés aránya azért ilyen eltérő, mert a NÚSZ a belföldi bliccelők esetében először egy alappótdíjas felszólító levelet küld az autó üzemben tartójának. Ha ennek az autós nem tesz eleget, akkor a NÚSZ emeli a tétet, és a maximális pótdíjat tartalmazó felszólítást küld ki. Ha az ügyfél 30 napon belül fizet, akkor a személyautók után 14 875 forint alappótdíjat kell fizetnie, harminc napon túl viszont a maximális pótdíj már csaknem hatvanezer forint. A belföldi bliccelők nagy része – akikkel először a NÚSZ próbálja felvenni a kapcsolatot – a levelek kézhezvétele után fizet. A többi követelést adja át a NÚSZ a behajtóknak – már maximális pótdíjjal. A külföldi partnereknek átadott pótdíjesetek értékét viszont alappótdíjjal számolják. A hazai bliccelők az esetek 80 százalékában fizetnek.

Az éves 1,2 milliárd forint körüli behajtásból befolyó összeg és az évi körülbelül 150-180 ezres „esetszám” ugyan töredéke az éves bevételnek, illetve az eladott matricák számának, de minden fillér számít. Idén az első háromnegyed évben eladott e-matricák száma átlépte a tízmilliós határt, 7,6 százalékkal fogyott több, mint az előző évben. Forintban számítva 9,6 százalékos az eddigi plusz. Ennek köszönhetően a tavalyi első háromnegyed évi 48,9 milliárd forint után idén 53,6 milliárd forint származott az e-matricák eladásából. A teljes bevételben a legnagyobb részt a D1-es matricák képviselték, ezekből 41,3 milliárd forint folyt be, míg a megyei vignetták eladásából több mint nyolcmilliárd forint származott.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.