Dunaújváros Hetilap

A több tucat kitelepített családra emlékeztek

2016. november 30. (szerda) 7:59 - Vass Ádám

1948 novemberének végén országszerte megkezdték a kitelepítéseket és a kuláklistán szereplő családoknak el kellett hagyniuk otthonaikat. Kedden délután a negyvenhat Penteléről elhurcolt családra emlékeztek a Pentele Baráti Kör tagjai.

Az emberi méltóságot eltipró, törvénytelennek és szégyenteljesnek tartott intézkedésnek és a negyvenhat családnak emléket állító délutánt a Magyar út 25. szám alatt lévő Pentele Klubházban tartották, ahol részt vett Szabó Tamás, a Pentele Baráti Kör alapítója is. A jelenlévő tagokhoz Csavajda Éva beszélt és elmondta, a kitelepítések sorából a penteleiek sem maradtak ki, akiknek ajtaján éjszaka dörömböltek és mindössze egy kocsi holmit vihettek magukkal a vasútállomásra, ahol egy olyan vonatra kellett felszállniuk, amiről fogalmuk sem volt, hová viszi majd őket. Végül legtöbben Szarvasra, Túrkevére, vagy Püspökladányba kerültek és állandó rendőri felügyelet alatt tartották őket, a települést sem hagyhatták el. Itthon elárusították ingóságaikat, házukba pedig új családokat költöztettek. Hosszú évek után közülük csak huszonhat család tagjai tértek haza, akik kártérítésben csak részben, vagy egyáltalán nem részesültek.

A beszéd után Barna József, az Írisz Versszínpad tagja szavalta el Batári Gábor, Irgalom című versét, majd a Penetelei Kéknefelejcs tagjai énekeltek. Végül az épület oldalán található emléktáblánál koszorúkat és mécseseket helyeztek el és együtt elénekelték a Himnuszt.

A rovat további hírei: Közélet

Átláthatóság, hiányzások: újra napirenden

Átláthatóság, hiányzások: újra napirenden

2020. január 24. (péntek)

Két, korábban a már megszavazott rendelet ügyében tartott tájékoztatót a napokban Szabó Zsolt koordinációs és városüzemeltetési ügyekért felelős alpolgármester. Mindkét téma szerepelt a csütörtöki közgyűlés napirendjén – de fontosságuk okán a tájékoztató anyagát is közöljük.

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

2020. január 24. (péntek)

Gyurcsányozással és városrombolással koronázott éles pengeváltással kezdődött, a Fidesz-frakció távozása után lassú hömpölygéssé szelídült a közgyűlés évnyitó ülése a Városházán csütörtökön délelőtt. Negyvennél több napirendről tárgyaltak a képviselők – fontos témákról is döntöttek.

Hankook: új elnök az európai központ élén

Hankook: új elnök az európai központ élén

2020. január 21. (kedd)

Új irányhoz új vezető: Lee Sang Hoon lett a a Hankook Tire Europe új operatív igazgatója és elnöke, áll a cégcsoporttól honlapunkhoz eljuttatott közleményben. Pályakép és stratégiai célok a hajtás után!

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

2020. január 21. (kedd)

Izgalmas közéleti témák sora, így a munka törvénykönyvével összefüggő politikusi álláspont vagy a napirenden lévő jegyzőváltás is szerepel a DS Híradó kínálatában. - de a városunkban rendezett lábtoll-labda viadalról is láthatnak riportot. Hangképes összegzés máris itt!

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd)

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!