Dunaújváros Hetilap

A több tucat kitelepített családra emlékeztek

2016. november 30. (szerda) 7:59 - Vass Ádám

1948 novemberének végén országszerte megkezdték a kitelepítéseket és a kuláklistán szereplő családoknak el kellett hagyniuk otthonaikat. Kedden délután a negyvenhat Penteléről elhurcolt családra emlékeztek a Pentele Baráti Kör tagjai.

Az emberi méltóságot eltipró, törvénytelennek és szégyenteljesnek tartott intézkedésnek és a negyvenhat családnak emléket állító délutánt a Magyar út 25. szám alatt lévő Pentele Klubházban tartották, ahol részt vett Szabó Tamás, a Pentele Baráti Kör alapítója is. A jelenlévő tagokhoz Csavajda Éva beszélt és elmondta, a kitelepítések sorából a penteleiek sem maradtak ki, akiknek ajtaján éjszaka dörömböltek és mindössze egy kocsi holmit vihettek magukkal a vasútállomásra, ahol egy olyan vonatra kellett felszállniuk, amiről fogalmuk sem volt, hová viszi majd őket. Végül legtöbben Szarvasra, Túrkevére, vagy Püspökladányba kerültek és állandó rendőri felügyelet alatt tartották őket, a települést sem hagyhatták el. Itthon elárusították ingóságaikat, házukba pedig új családokat költöztettek. Hosszú évek után közülük csak huszonhat család tagjai tértek haza, akik kártérítésben csak részben, vagy egyáltalán nem részesültek.

A beszéd után Barna József, az Írisz Versszínpad tagja szavalta el Batári Gábor, Irgalom című versét, majd a Penetelei Kéknefelejcs tagjai énekeltek. Végül az épület oldalán található emléktáblánál koszorúkat és mécseseket helyeztek el és együtt elénekelték a Himnuszt.

A rovat további hírei: Közélet

Új kollektív szerződés készül!

Új kollektív szerződés készül!

2020. augusztus 15. (szombat)

Felmondta a szakszervezetekkel kötött kollektív szerződést az ISD Dunaferr Zrt., ezt Evgeny Tankhilevich cégvezető közölte pénteken a szakszervezetekkel.

DSTV | Halászati perspektívák

DSTV | Halászati perspektívák

2020. augusztus 15. (szombat)

A Horgászegyesületek Velencei-Tavi és Dunamenti Szövetsége, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség szakembereit látta vendégül a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület. A regionális megbeszélés témáját többek között természeti kincseink és a halállomány állapotának felmérése, fejlesztése, és a horgászokkal való közös együttműködés adta.

Duna Dog Center Alapítvány: a cél a felelős állattartással kapcsolatos hiteles információk megosztása

Duna Dog Center Alapítvány: a cél a felelős állattartással kapcsolatos hiteles információk megosztása

2020. augusztus 14. (péntek)

Második alkalommal szervezte meg gyermektáborát a Duna Dog Center Alapítvány: a szervezet bevallott célja, hogy már fiatal korban megismertesse a későbbi kutya tulajdonosokkal a felelős állattartással kapcsolatos fontos és hasznos tudnivalókat. Ebben a kezdeményezésben Dunaújváros önkormányzata is partner, így egyebek amellett, hogy óvodákba és általános iskolákba is ellátogatnak majd az alapítvány tagjai, egy médiakampányban is megosztják majd tudásukat, tapasztalataikat a szakértők.

DSTV | Szükségszerű lépések

DSTV | Szükségszerű lépések

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A felhalmozódott hulladék miatt a rendszeres takarítás mellett rendkívüli tisztításra is szükség volt a Városháza téri szökőkútban. A DVG. Zrt. szakembereinek a szivattyút is ki kellett cserélnie. Mezei Zsolt alpolgármester elmondta: a jelentős költségekkel járó munkálatok megelőzhetőek lennének, amennyiben a szökőkutat teleszemetelő polgárok több felelősséget mutatnának.

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tett közzé tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán.

Ki kapja a rangos elismerést?

Ki kapja a rangos elismerést?

2020. augusztus 13. (csütörtök)

2020. szeptember 20-ig bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított.

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

2020. augusztus 12. (szerda)

Jelenleg is gőzerővel folynak a DVG Zrt. szakemberei által végzett helyreállító munkálatok a Fabó Éva Sportuszodában. A létesítmény szauna részlegében még augusztus 1-jén, szombaton hajnalban keletkezett tűz – de várhatóan szombaton újra átadhatják a nagyközönségnek a sportbázist, adta hírül a város hivatalos oldala.