Dunaújváros Hetilap

A több tucat kitelepített családra emlékeztek

2016. november 30. (szerda) 7:59 - Vass Ádám

1948 novemberének végén országszerte megkezdték a kitelepítéseket és a kuláklistán szereplő családoknak el kellett hagyniuk otthonaikat. Kedden délután a negyvenhat Penteléről elhurcolt családra emlékeztek a Pentele Baráti Kör tagjai.

Az emberi méltóságot eltipró, törvénytelennek és szégyenteljesnek tartott intézkedésnek és a negyvenhat családnak emléket állító délutánt a Magyar út 25. szám alatt lévő Pentele Klubházban tartották, ahol részt vett Szabó Tamás, a Pentele Baráti Kör alapítója is. A jelenlévő tagokhoz Csavajda Éva beszélt és elmondta, a kitelepítések sorából a penteleiek sem maradtak ki, akiknek ajtaján éjszaka dörömböltek és mindössze egy kocsi holmit vihettek magukkal a vasútállomásra, ahol egy olyan vonatra kellett felszállniuk, amiről fogalmuk sem volt, hová viszi majd őket. Végül legtöbben Szarvasra, Túrkevére, vagy Püspökladányba kerültek és állandó rendőri felügyelet alatt tartották őket, a települést sem hagyhatták el. Itthon elárusították ingóságaikat, házukba pedig új családokat költöztettek. Hosszú évek után közülük csak huszonhat család tagjai tértek haza, akik kártérítésben csak részben, vagy egyáltalán nem részesültek.

A beszéd után Barna József, az Írisz Versszínpad tagja szavalta el Batári Gábor, Irgalom című versét, majd a Penetelei Kéknefelejcs tagjai énekeltek. Végül az épület oldalán található emléktáblánál koszorúkat és mécseseket helyeztek el és együtt elénekelték a Himnuszt.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

2019. december 11. (szerda)

Az adventi időszak hírei mellett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának anyagából nyílt kiállítás, valamint a jégcsarnokban rendezett utánpótlástorna szerepel a DSTV Híradójának keddi kínálatában. Katt a hangképes összeállításért!

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

2019. december 10. (kedd)

Sok téma terítékre került a DSTV összeállításában - a Híradót terveink szerint továbbra is rendszeresen a böngészők a DO-ról! Mutatom!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

2019. december 04. (szerda)

Egyeztető fórum létrehozását javasolja Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, amely az önkormányzat és a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek közötti párbeszédet, a közös munkát hivatott elősegíteni.

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

2019. december 03. (kedd)

"Tekintsük kihívásnak a jelenlegi, nem túl fényes mutatókat!" – javasolta Pintér Tamás polgármester a DUNA-MUNKA-TOP Projekt Foglalkoztatási Fórum és Paktum ülésén; az évzáró tanácskozásnak a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme adott otthont ma délelőtt.