Egy közös álom vált valóra

Molnár Emese - 2016. november 20. 18:14

Fantasztikus hangulatú mérkőzéssel, 2-0-s győzelemmel avatta fel új stadionját a szlovákiai Dunaszerdahely magyar focicsapata, az FC DAC. A 22 millió eurós összköltségűre tervezett teljes átépítés után a stadion, amely a jövőben a MOL Aréna nevet viseli majd, 13 ezer néző befogadására lesz alkalmas.

Világi Oszkár, a klub tulajdonosa sajtótájékoztató keretében elmondta, a DAC stadionjának megújítása az első olyan nagyobb beruházás Szlovákiában, amelyben nem az állam a vezető befektető. A felújítás költségeiben a szlovák állam 2,4 millió euróval, a városi önkormányzat pedig telkek átruházása által 2 millió euróval vesz részt. A beruházásba a MOL 2 millió euróval lépett be, a további költségekből a klub tulajdonosai 4,6 millió eurót fedeznek, a fennmaradó részt pedig banki hitelből kívánják fedezni.

Idén áprilistól Szencen játszotta mérkőzéseit a DAC, amíg el nem készült a stadion felújításának első üteme. Mind a játékosok, mind a szurkolók felfokozott, örömteli hangulatban várták a november 19-i stadionavató mérkőzést, amelyen jelen volt többek között Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára.

Fotó: parameter.sk

Mint azt dr. Dorkota Lajos lapunknak elmondta, a stadion felújítása két üzemben zajlik. Most készült el az első ütem: új pályatestet építettek, továbbá két lelátót alakítottak ki, amely mintegy hétezer néző befogadására alkalmas.

A megújult hazai pályán a csapat játékosai ezerötszáz sárga és kék színű léggömböt engedtek a magasba, majd kezdődhetett a várva várt mérkőzés, amely hazai sikert hozott, hiszen a 72. percben Zsivkovics góljával megszerezték a vezetést, majd a hosszabbításban Lupták találatával beállították a 2-0-s végeredményt.

- Aki már láthatott DAC-mérkőzést, biztosan egyetért azzal, hogy fantasztikus a hangulat a meccseiken. Nem volt ez másként most sem, a mérkőzés elején hallhattuk a Nélküled című dalt, amelyet az Ismerős Arcok frontembere, Nyerges Attila énekelt el, de a magyar és a székely Himnuszt is elénekeltük. Jó volt a hangulat, pörgős volt a mérkőzés, ráadásul 2-0-ra nyertünk is – mondta lapunknak dr. Dorkota Lajos a magyar tulajdonú csapat mérkőzése után.

A tervek szerint június 18-ig elkészül a teljes felújítás, amellyel a másik két lelátó újul meg, illetve az új öltözőknek is helyet adó főépület.

A 22 millió eurós összköltségűre tervezett teljes átépítés után a stadion, amely a jövőben a MOL Aréna nevet viseli majd, 13 ezer néző befogadására lesz alkalmas és az UEFA kategóriái szerint 4-es besorolású, azaz nemzetközi találkozókra is megfelelő létesítményként működik majd.

Az új stadion tulajdonosai Dunaszerdahely városa (25,6 százalék), a MOL (22,5 százalék), illetve az EHCS cégcsoport lesznek, utóbbi 51,9 százalékos részesedéssel.

Fotó:parameter.sk

Bacsa György, a MOL-csoport üzletfejlesztési igazgatója, az arénát építtető cég igazgatósági tagja az átépítésben való szerepvállalásukról az MTI-nek elmondta, a MOL hosszú távú együttműködésre törekszik a labdarúgó klubbal és a mellette működő futballakadémiával, mely utóbbi ugyancsak a MOL Akadémia nevet fogja viselni a jövőben.

A stadion felújításával egyidejűleg zajlik a jövőben a MOL Akadémia nevet viselő, helyi futballakadémia infrastruktúrájának bővítése is. A klub és az akadémia teljes infrastrukturális hátterének megteremtését célzó projekt végén 12 pályából álló létesítmény áll majd rendelkezésre. Az akadémián jelenleg 260 fiatallal több mint 30 szakképzett edző foglalkozik.

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.