Dunaújváros Hetilap

Egy új egység jött létre Magyarországért

Molnár Emese - 2016. november 24. 12:35

Az alaptörvény hetedik módosításának szavazását értékelte dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kihangsúlyozta, hogy a kormány minden jogi és rendvédelmi eszközzel azon dolgozik, hogy megakadályozzák a kötelező betelepítést.

Az előzményekkel kapcsolatban elmondta, 2015 novemberében a parlament arra kérte a kormányt, hogy lépjen fel az Európába érkező migrációs hullám és az Európai Unió kötelező betelepítési kvótája ellen (amely mintegy százhúsz-ezer migráns betelepítését jelentené).

- A kormány három pillér alapján hozott intézkedéseket. Először is, a kötelező betelepítés elleni jogi lépéseket indította meg. Erről december 31-én fog tárgyalni az EU bírósága. A második fontos lépés volt a fizikai határok előkészítése, megépítése tavaly év végén. A harmadik jelentős lépés volt a bíróságok, elsősorban a déli határzárnál lévő települések bíróságainak megerősítése– mondta dr. Galambos Dénes.

A védelmi intézkedések kiegészítéseként népszavazást írtak ki, amelyen a magyar állampolgárok elmondhatták véleményüket, akarják-e a kötelező betelepítési kvótát. Az október 2-i szavazáson több mint 3,3 millió ember a kormány mellé állt, és nemmel szavazott a kényszerbetelepítésre. Ezzel egy új egység jött létre Magyarországért. Ezt az állampolgári akaratot kívánták az alaptörvényben is rögzíteni, amelynek szavazása november 8-án volt a parlamentben. Azonban két szavazat híján nem került elfogadásra az alaptörvény hetedik módosítása. A 131 kormánypárti képviselő igennel, három más képviselő nemmel szavazott rá.  A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP nem szavazott. Dr. Galambos Dénes azt mondta, ezzel bebizonyosodott, hogy csak a kormányra és a kormánypártokra számíthatnak Magyarország polgárai. Megjegyezte azt is, hogy miközben a Jobbik korábban támogatóan nyilatkozott a törvénymódosításról, a szavazáskor hátat fordított a választók akaratának. Szerinte az ellenzéki pártok nem az ország védelmében, hanem a saját vélt érdekük szerint cselekednek, példaként említve a letelepedési kötvények témáját, amely nem kapcsolódik a népszavazás kérdéséhez.

Ez az alaptörvény módosítás még több erősítést adott volna a kormánynak a további tárgyalásokhoz, ugyanis az EU még mindig fent tartja a kötelező betelepítési kvótákat.  Dr. Galambos Dénes hangsúlyozta, a kormány minden jogi és rendvédelmi eszközzel azon dolgozik, hogy megakadályozzák a kötelező betelepítést.

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.