Dunaújváros Hetilap

Százharmincmillió forint a helyi sportegyesületeknek

Molnár Emese - 2016. november 17. 13:30

Többek között fejlesztési pályázatok előkészítéséről, sportszervezetek támogatásáról döntöttek a novemberi rendes közgyűlésen a képviselőtestület tagjai ma délelőtt.

A közgyűlésen több olyan napirendi pontban határoztak a képviselők, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP-hoz) kapcsolódó pályázatok aktuális, soron következő feladatait tartalmazta. A pályázati elkészítések mellett vannak olyan, az önkormányzat és annak intézményeivel közös projektek, amelyeket már elbíráltak és támogatásban részesültek. Ilyen például a dunaújvárosi bölcsőde pályázata. A Makk Marci tagintézmény energetikai felújítására és korszerűsítésére 296 millió forintot fordíthatnak, a támogatási szerződés megkötése folyamatban van. Szintén támogatásban részesül a Dunaújvárosi Óvoda is, amely 280 millió forintot fordíthat az Aprók Háza és a Napsugár tagintézmény energetikai felújítására.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi az Október 23. téren lévő játszótér és sportpálya üzemeltetését, amely a Városháza tér megújulását célzó projekt által épülhetett meg. Minden év végén meghatározzák a következő évre vonatkozó üzemeltetési költséget. A képviselők 9,8 millió forintot biztosítanak a Máltai Szeretetszolgálat részére a játszótér jövő évi üzemeltetésére.

A Pentelei Monostor Bizottság 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy a Szent Pantaleon monostorról meglévő ismereteket közkinccsé tegye, emlékhelyet létesítsen az ezer éves monostorról és a hagyományos, Szent Pantaleon tiszteletére szervezett zarándoklat minél szélesebb körben ismert legyen. A PERI SE támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy a Pentelei Monostor Emlékhelyet megtervezhessék. A közgyűlés kétmillió forintot szavazott meg a szervezetnek az engedélyeztetési és a kivitelezési tervek elkészítésére.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a helyi sportszervezek, sportegyesületek részére, amellyel támogatást nyerhetnek a létesítmények használati, bérleti díjához. A pályázatokat október 31-ig kellett benyújtani. A mostani közgyűlésen 14 sportszervezet kérelméről döntöttek a képviselők, összesen mintegy 130 millió támogatást kapnak a bérleti költségeikre a jövő év első felére vonatkozóan.

Dunaújváros-Pálhalma Agrospeciál SE 29.100.000 Ft
Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület 4.000.000 Ft
Dunaújvárosi Amerikai Futball Sportegyesület 3.800.000 Ft
Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 2.500.000 Ft
Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület 1.600.000 Ft
Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület 4.00.000 Ft
Titán Sportegyesület 2.600.000 Ft
Danubius KSE 7.000.000 Ft
Dunaújvárosi Főiskola Diák Sportegyesület 5.800.000 Ft
Újvárosi Hokillák Sportegyesület 3.600.000
Angels Női Jégkorong Sportegyesület 2.600.000 FT
Dunaferr Sportegyesület 32.100.000 Ft
Dunaújvárosi Atlétikai Club 4.800.000 Ft
Dunaújvárosi Jégkorong Kft. 26.100.000 Ft

 

Ezen felül az önkormányzat közel hetven millió forintot elkülönített többek között szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportolására és tömegsportra, oktatási intézmények sportlétesítmény használatára.

Az október 2-i népszavazást követően (amelyen több mint hárommillió polgár szavazott nemmel a kötelező betelepítési kvótára), Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek.  A levelében rámutatott arra, hogy közel 1700 magyar település polgármesterei, pártállásuktól függetlenül a kötelező betelepítés ellen, a bevándorláspolitika tagállami hatáskörben tartása mellett foglalt állást, továbbá a polgármesterek számára a városok és falvak, az itt élők nyugalma és biztonsága az elsődleges szempont, amelyet veszélyeztetnek az elmúlt hónapokban Európa-szerte végrehajtott terrorcselekmények, aggodalomra ad okot továbbá az illegális bevándorlók által elkövetett erőszakos bűncselekmények számának emelkedése. Felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy a demokratikusan választott vezetőknek kötelességük a választók akaratának tiszteletben tartása, és kérte, hogy az Európai Bizottság hallja meg a magyar és európai polgárok hangját, vonja vissza a kötelező betelepítési kvótákról szóló terveket, és tegyen meg mindent a schengeni határok és az európai polgárok védelme érdekében.

Szita Károly levélben kérte valamennyi települési önkormányzat polgármesterét, hogy ha egyetértenek a kötelező betelepítési kvóták visszavonásával, akkor egy nyilatkozat megküldésével csatlakozzanak az Európai Bizottság elnökének írt leveléhez. A közgyűlésen a csatlakozásról döntöttek a képviselők, egyetértettek a levélben foglaltakkal. 

A hivatali tájékoztató alapján, megkezdték a jövő évi költségvetés előkészítését, amelyet meghatározott ütemterv szerint végeznek. Az alapadatok beérkezése után a Költségvetési és Pénzügyi Osztály koordinálásával halad tovább a javasolt tervadatok feldolgozása és ellenőrzése, ezt követően kerül sor a tárgyalásokat megalapozó dokumentációk összeállítására.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.