Újdonságok a Szilágyi iskolában

Vass Ádám - 2016. november 16. 12:24

Több változás is történt a Szilágyi iskola életében az új tanévben. Az elsősöket felújított tanterem, a hetedikeseket szerbiai kirándulás, az alsósokat egy új szakkör, az intézményt pedig egy szerb iskolával kötött együttműködési megállapodás lehetősége várja.

A leendő szülők a tanítókkal együtt úgy döntöttek, felújítják az elsősök osztálytermét, ezért nyáron a falakat lemeszelték, majd lefestették, végül a függönyöket is lecserélték. Mivel új padokra is szükség lett volna, a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola tagintézményvezetője, Farkas Márta megkereste Cserna Gábort, városunk polgármesterét, aki támogatta a kezdeményezést, így az önkormányzat segítségével 22 egyszemélyes padhoz és hozzá való székekhez jutott az iskola 1./e informatika és angol tagozatos osztálya.

Az új berendezések mellett még egy újdonság is várja a tanulókat is iskolában. A harmadik és negyedik osztályosoknak Farkas Márta egy szerb-horvát szakkört is tart, ahol énekekkel, versekkel, alapvető kifejezésekkel ismerhetik meg a nyelvet. Mint mondta, Dunaújvárosban sokan rendelkeznek szerb-horvát gyökerekkel, de csak kevesen beszélik a nyelvet. Az idén indult szakkör sikeresnek mondható, máris húszan jelentkeztek rá, akik mind nagyon lelkesek és szeretnének tanulni. Dunaújváros Szerb és Horvát Nemzetiségi Önkormányzatával jó kapcsolatot ápol az iskola, így később közös programokra is sor kerül majd, ahol más irányból is megismerhetik a diákok a szerb-horvát kultúrát, ételeiket, de szavaló- és rajzversenyen is részt vehetnek majd.

A harmadik és negyedik osztályos tanulókon kívül hetedikesek is jelentkeztek a szakkörbe, mivel májusban a Határtalanul Program keretein belül az iskola hetedik osztályos tanulói Szerbia magyar lakta területére utaznak és meglátogatják Zombort, Bácsfeketehegyet és Szabadkát, ahol ők is szeretnék magukat megértetni, nem csak magyarul. A kirándulás mellett még egy fontos szerbiai kapcsolatra is kilátás van, ugyanis egy dél-szerbiai város iskolájának igazgatója is megkereste a Szilágyi iskolát, egy együttműködési megállapodás miatt, melyben Dunaújváros Szerb Nemzetiségi Önkormányzata is segítséget nyújt.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.