Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Amikor hasad a hajnal…

Várkonyi Balázs - 2016. december 18. 8:21

Ne nyúlj hozzá, „az” a miénk! Így tiltakozott a hároméves kisfiú, amikor a babanézőbe jött szomszédasszony meg akarta simogatni az újszülöttet. Mennyire más volt korábban! Amikor édesanyja megkérdezte, szereti-e majd a jövendő testvérét, panaszos-tiltakozó hangon felkiáltott: juj, nem!

1997-et írtunk. Nem sok jót hozott az az advent a magyarnak. December kedvetlenségben és szomorú szegénységben lelt rá az országra. A kórház szülészetén azonban nagy forgalmat hozott az a hideg évutó. A sok jövevény hangja csak úgy hömpölygött a folyosón. Az anyák – ahogy a hevenyészett statisztika mutatta – nem a legfiatalabb korosztályból valók voltak. Jobbára érett nők, megfontolt, tudatos gyermekvállalók. Karácsony felé közeledve a kis Katinka is végre az életbe sírta magát. Két nap késéssel jött, de annál nagyobb szeretet övezte. Bátyja, a hároméves nem fogadta kitörő örömmel, sőt! Hát persze, a kórházba vonuló édesanyját ez a „betolakodó” elszólította mellőle. Ezzel már az élete kezdetén elkövette a megbocsáthatatlan vétket! A szülők tudták: ha a két gyermek közt csak két-három évnyi a különbség, az nehezen feloldható feszültségforrás. Elkerülhetetlen, hogy a nagyobbik ellenszenvvel fogadja a vetélytársat. Sokan tanácsolták, be ne vigyék a nagyobbat a kórházba, testvérnézőbe. Ám egy sokat látott orvos azt mondta: dehogynem! Csak adjanak majd neki egy kis időt.

Adtak. És egy jó óra múltán a bömböléstől eljutottak a csöndes belenyugvásig. De hátra volt még a java: amikor a kicsi hazakerül. Apa és csemetéje együtt ment a kórházba, összecuccoltak, s indultak. Különös menet volt: legelöl bandukolt a hároméves. Fontosságtudata kiült az arcára. Ő volt a felvezető, s büszkén tette a dolgát. Megérkezve ő tolatott be elsőként a kapun, és az első szembejövő szomszédnak fennhangon újságolta: hazahoztuk!

Nem volt persze minden pillanat békés. Mamája nem felejti, amikor a gyermek panaszolta: Anya, mindig bőg! Kicsoda bőg mindig, Kisfiam? – hangzott a kérdés. Hát ez! – Ki az az „ez”? Hát ez – ismételte meg nyomatékkal a fiú. Szülője nem hagyta annyiban, mire a fiú megadta magát: hát ez a… Katinka.

Eltelt vagy tizenöt év. Akkor is karácsony közeledett. Egyszer hallják, a gyerekszobában kistestvérének, az örök „tanítványának” verset olvas a kamasz fiú. És milyen verset! Döbbenten álltak az ajtó előtt. Márai Sándor: Mennyből az angyal. Az utolsó soroknál az anya szeméből kiperdült néhány könnycsepp.

„Angyal, vidd meg a hírt az égből,
Mindig új élet lesz a vérből.
Találkoztak ők már néhányszor
– a gyermek, a szamár, a pásztor –
Az alomban, a jászol mellett,
Ha az Élet elevent ellett,
A Csodát most is ők vigyázzák,
Leheletükkel állnak strázsát,
Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
Mondd meg nekik – mennyből az angyal.”

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.