Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egy betiltott szilveszteri mulatság

Várkonyi Balázs - 2016. december 31. 17:39

Nem várt pillanatot hozott a szombat délutáni olvasgatás. Ritka csemegére bukkantam a Városmonográfiában: arra, hogy 1911-ben ezen a napon Dunapentelén elmaradt a szilveszter. Legalábbis a zajos újévvárás.

A község buzgó – egy kicsit tán túlbuzgó… – plébánosa, Ligday Károly az év utolsó napjához közeledve levelet küldött Fejér vármegye főispánjának, gróf Széchényi Viktornak, arra kérve az elöljárót, hogy tiltsa be a Függetlenségi és 48-as Kossuth Kör december 31-ére meghirdetett táncmulatságát. A pap szerint a hangos szilveszteri mulatozás sérti a katolikus ünnepek és az általa erre az időszakra szervezett lelkigyakorlat méltóságát. A plébános erős hasonlattal élt: kolera idején ősidők óta minden csoportosulást megtiltanak, és – ahogy fogalmaz – „e zajos mulatság cholerát jelent az általam már két hét óta kihirdetett lelki szent gyakorlatok idején.”

Fotó: Fortepan

A kéréssel a járási főszolgabíró és a megyei főispán is egyetértett, így a „Kossuthosok” hoppon maradtak. A központi szilveszterezés abban az évben Pentelén elmaradt. A valós ok alighanem az élesedő politikai küzdelmekben volt keresendő: a falu választójoggal bíró polgárai közt a Függetlenségi és 48-as Kossuth párt támogatói kisebbségben voltak a kormánypárti és a katolikus néppárti választókhoz képest…

A téma iránt behatóan érdeklődők a Monográfiában ekként olvashatják a nevezetes kérelmet:

[A] Dunapentelei 48-kör 1911. év Dec. 31-kén esti 7 ór[a] kezdetével nyilvános táncmulatságot rendez. Én, mint r. k. plébános teljes erőmmel tiltakozom az ellen, és pedig két okból:

1. [A] katolikus anyaszentegyház advent 1-ső vasárnapjától - három király[ok] ünnepéig minden nyilvános és zajos mulatságot tilt, mert ez az idő a bűnbánatra és Istennel való kibékülésre van rendelve – ez a nyilvános mulatság tiltott időre esik;

2. minthogy 1911. év dec. 31. d.e. ½ 10 órakor kezdődik a szent Missio és 8 napig fog tartani – a nép e 8 napon át reggel s délután, tehát egész napon át lelkigyakorlatokat fog tartani – én ez által a népet áhitatra, jámborságra és nemes erkölcsök gyakorlására akarom buzdítani – Isteni és világi törvények megtartására szorítani – márpedig a zajos-tiltott időben tartandó mulatság alkalom a törvények és erkölcsök lábbal való tiprására, és ha a világi hatóság engem e magasztos cél elérésében nem fog segíteni, hanem inkább engedékenységével ellenem cselekedni?, akkor a hazát és közerkölcsösséget a szavam nem fogja védelmezni. Tisztelettel kérem Méltóságodat, legyen kegyes e nyilvános mulatságot Dec. 31-kéről következő vasárnapra, vagy 1912. év Jan. 7-kére áttenni; cholera időben, hogy a nép egészsége csorbát ne szenvedjen – minden csoportosulás szigorúan tiltva volt – e zajos mulatság cholerát jelent az általam már két hét óta kihirdetett lelki szent gyakorlatok idején.”

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.