Iskolai kishírek

doszerk - 2016. december 4. 8:11

Templomi koncert, a tinédzser élete, petőfisek Arany Lacinak, Európai Szakképzési Hét, célpontban a Honvédség - iskolai kishíreink egy csokorban.

Templomi koncert

A Móricz iskolások a már hagyományos Adventi koncertjükre készülnek, amelyet az Újvárosi Krisztus Király Főtemplomban tartanak december 8-án 16:30-kor. Ide minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak, a belépés ingyenes. Közben megkezdődtek a beiskolázást elősegítő foglalkozások is. A legközelebbire december 6-án 15:30-kor kerül sor.

A tinédzser élete

Nyolcadikos diákokat hívott versenyezni a Pannon Oktatási Központ a hagyományos nyelvi versenyükre. Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Ausztria, Németország és Spanyolország hagyományaiból és nevezetességeiből kellett felkészülni. Egy angol nyelvű feladatot is kellett teljesíteni, valamint „Egy nap egy tinédzser életében” címmel egy bemutatót is készíteniük kellett a diákoknak. A versenyen végül a petőfis csapat nyert, amelynek Bendula Petra, Szundi Kata, Varga Luca és Csontos Alex volt a tagja.

Petőfisek Arany Lacinak

Negyvenhárom alsós kisdiák mérete össze tudását a Petőfi iskola házi szépíró versenyén, amelyet immár negyedik alkalommal hirdetett meg az intézmény a második, a harmadika és negyedik évfolyamon. Mivel a petőfisek idén ünneplik az iskola fennállásának 45. évfordulóját, ezért minden évfolyamon Petőfi Sándor egy-egy költeményét kellett lemásolni. A másodikosok az Arany Lacinak című verset kapták, a harmadikosok és negyedikeseik pedig az Itt van az ősz… című költeményt.

Európai Szakképzési Hét

A Rudas középiskolában december 5-9. között rendezik meg az Európai Szakképzési hetet. Az első napon kerül sorra az „Amatőr művészek a szakképzésben” című kiállítás megnyitójára, majd december 7-én 13:30-kor az „Út a felsőoktatásba” című előadásra. December 8-án 13:30-tól a „Hogyan tovább a művészeti képzéssel a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban?” kerekasztal beszélgetés lesz szakemberekkel, pedagógusokkal és a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum meghívott tanulóival. December 9-én 11:30-tól díjazzák a kiállított műveket.

Célpontban a Honvédség

A tanév elején hirdette meg középiskolások számára a „Célra tarts!”  honvédelmi versenysorozatot a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár.  A verseny célja az volt, hogy a középiskolás diákok megismerjék a Magyar Honvédség működését és feladatait, így népszerűsítve a fiatalok körében a szervezetet. A vetélkedő előválogatójában az ötfős csapatok katonai vonatkozású kommunikációs anyagokat (plakátterveket, videókat, interjúkat, fiktív rendezvényterveket) készítettek. A Széchenyi Gimnáziumból hat csapat indult a versenyen. A továbbjutó huszonöt csapat között a széchenyiseket öt csapat képviselte a HM  Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott középdöntőn, ahol  a katonai témájú interaktív vetélkedőn a haditechnika és a hadtörténelem állt a középpontban és a mai Magyar Honvédséggel kapcsolatos feladatokat is megoldottak. A  december 9-én  Budapesten megrendezendő országos döntőbe végül két csapat: a Korona és kard (Hutvágnerné Róth Éva és Gentischerné Dani Zita tanárnő diákjai) és a Ryan közlegény megmentői (Süveges Zoltán tanár diákjai) jutottak tovább.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.