A lakosság alig fele jár szűrővizsgálatokra

doszerk - 2017. január 27. 11:36

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997-es rendelet pontosan előírja, milyen szűrővizsgálatokra kell a háziorvosnak elküldenie a még panaszmentes pácienst.

Egy 1997-es miniszteri rendelet ellenére csak a háziorvosok lelkiismeretén múlik, hogy elvégzik-e a szükséges szűrővizsgálatokat az alapellátásban – mondta az InfoRádióban Komáromi Zoltán háziorvos. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy véli, ennek nincsenek meg a tárgyi feltételei. A Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke szerint az egészségügyi kormányzat sokat tett a minél szélesebb körű szűrésekért.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997-es rendelet pontosan előírja, milyen szűrővizsgálatokra kell a háziorvosnak elküldenie a még panaszmentes pácienst. A rendszeres szív- és érrendszeri vizsgálatok mellett bizonyos életkoron felül a férfiaknak prosztata, a nőknek mell és méhnyakrák, mindkét nemnek pedig emésztőszervei szűrésen kell részt vennie. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, a jogszabály betartására nincsenek meg a tárgyi feltételek és a beteget is érdekeltté kellene tenni.

Fotó:MTI

„Kapacitás kell. Rendelőintézeti, szakorvosi óraszám mellérendelve személyzet és megfelelő diagnosztikai háttér." A szintén háziorvosként dolgozó, korábban szakfelügyeletet is ellátó Komáromi Zoltán azt mondta, az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt csak a háziorvoson múlik a rendelet betartása. „Ezt a jogszabályt annak idején, abban a jogi környezetben megalkották, nem korszerűsítették, nem tettek mellé pénzt és nem is ellenőrzik, így az orvosok szakmai lelkiismeretén múlik, hogy a praxisokban azoknak a vizsgálatát megszervezzék, akik rájuk bízták az életüket.”

Bár a forrásoldalról még nem született teljes megoldás, az egészségügyi kormányzat több intézkedéssel segítette az elmúlt években azt, hogy a szűrővizsgálatokat minél szélesebb körében elvégezzék – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke. „Nyilvánvaló, hogy a szűrések nemcsak a háziorvosok nyakába kell terhelni, hanem a teljes egészségügyi ellátórendszernek kell ezeket a feladatokat ellátni. Nem véletlenül alakult meg az országosan több mint 50 egészségfejlesztési iroda. Kimennek a lakossághoz, egy-egy alkalommal 60 ember szűrővizsgálatát – EKG, légzésfunkciós vizsgálat, általános állapotfelmérés, hasi ultrahang – végzik el.”

Az 1997-es rendeletet a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke szerint sem lehet ma betartani. Mangel László, a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézet intézetvezetője úgy látja, a személyi és a tárgyi feltételek is hiányoznak ehhez, és a betegek sem eléggé motiváltak. „Ez nem kivitelezhető. Így, ahogy a háziorvosok mondják, nem biztos, hogy kapacitással bírná az egészségügyi rendszer."

Mangel László közölte, jelenleg jó esetben a magyar lakosság fele jár szűrésekre.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)