Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hatvanegy előadás a félév során

Brousil Csaba - 2017. január 12. 19:55

Évadközi, félévértékelő sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután a Bartók Kamaraszínház vezetése: Őze Áron igazgató, Sípos Imre művészeti igazgató és Csadi Zoltán igazgató helyettes a Művész Presszóban.

Elsőként Őze Áron beszélt a sajtótájékoztatón, a Bizalom Évadának közepén megköszönte a városlakóknak a színház, és a benne dolgozók felé áradó bizalmát, melyet, mint mondta folyamatosan igyekeznek meghálálni. Az igazgató kiemelte, hogy mozgalmas és sikeres féléven vannak túl, és egy még mozgalmasabb félév előtt állnak, melynek során szeretnék fenntartani a nézők egészséges kíváncsiságát, mellyel a színház munkásságát követik. Huszonegy nagy- és negyven kistermi előadáson vannak túl, melyeken az előbbi esetében 87, míg az utóbbi esetében 70 százalékos látogatottságnak örvendhettek. Őze Áron külön kiemelte azt az örvendetes tényt, hogy a gyerekek szinte özönlöttek a színházba és a közel ezer eladott bérlet is azt mutatja, hogy munkásságuk gyümölcsöző. A jövő évad egyik elsődleges céljának azt tűzte ki, hogy a bérletesek számát minimum a duplájára tornázzák fel. Őze Áron azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban számtalan megkeresést kaptak különböző egyesületektől és szervezetektől, és a színház épületében rendezvényeiket, különböző gála- és jótékonysági estjeiket, koncertjeiket, kulturális eseményeiket szervezhették meg a színház épületében. Az intézmény vezetése a jövőben is szeretne a lehetőségeihez mérten eleget tenni az ilyen jellegű megkereséseknek. Az igazgató köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért és a bizalomért, mert mint mondta, minden feltétel megvan ahhoz, hogy színházat csinálhassanak, nyugodt a légkör, rendben van a finanszírozás.

Sípos Imre, a színház művészeti igazhatója elmondta, hogy az őszi bérletstruktúra kialakításánál még egy kicsit a sötétben tapogatóztak, mert pontosan még nem tudták, hogy a városlakókat milyen darabok is mozgatnak majd meg igazán. Szeretnék a lehető legszélesebb körben kiszolgálni a közönséget, ezért is választottak a repertoárba különböző műfajú darabokat. A saját és a vendégelőadások sikere őket igazolta, és mint mondta, a jövőben is arra törekednek majd, hogy mindenben tudjanak igazodni a közönség igényeihez. A művészeti igazgató kiemelte, hogy a Rák Jóska című darab éppen zajló próbáin keresztül lehet a legjobban tetten érni azt, hogy milyen jó az összhang a színészek között. Elmondása szerint élvezet a közös munka és ezt nagy valószínűséggel a közönség is észrevette, mert érzik a felőlük áradó bizalmat.

Csadi Zoltán, a Bartók igazgatóhelyettese, mint társulati színész megerősítette Sipos Imre szavait, miszerint a társulat tagjai megtalálták a közös hangot mind egymással, mind a vendégművészekkel, akikre nagy szükség van, mert új színt hoznak a társulat és színház életébe. Csadi Zoltán kiemelte, hogy az elmúlt fél évben minden fórumon és minden lehetőséget megragadva arra törekedtek, hogy a legszélesebb körben részt vegyenek a város életében. Ennek fenntartásáért a jövőben is mindent elkövetnek majd. Ezt a célt szolgálja a következő évad elejére teljesen megújuló színházi honlap, az új plakátok és készülő óriásplakátok, valamint a színház homlokzatának új megjelenése is. Őze Áron szavaira visszatérve kiemelte, hogy a színház épületébe hosszabb-rövidebb időre beköltöző rendezvények, gálák, kiállítások kiszélesítik a színház falait és igazi közösségi térré teszik a teátrumot.

A sajtótájékoztató végén Őze Áron a közeljövő terveiről is beszélt.  Január 16-án minden pedagógust szeretettel várnak a színházba, hiszen újra lesz Ádámok és Évák Ünnepe a Bartókban a szokásos módon, diákok közreműködésével. A Petőfi Művészeti Liget nyári programjába szeretnék majd visszacsempészni a színházat, így ott nemcsak könnyű – és komolyzenei előadásokat láthat majd a közönség. A Bartók az együttműködő partnereivel (Aranytíz, Szegedi Szabadtéri Játékok, Kultkikötő) koprodukcióban szeretne színházat csinálni a Ligetben az elkövetkező nyarakon.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!