Dunaújváros Hetilap

Hitelekből karácsonyoztunk?

doszerk - 2017. január 5. 8:06

Bejöttek az akciók, sokan fizették hitelből a karácsonyi ajándékokat. Másfélszer-kétszer annyi személyi hitel fogyott több hitelintézetnél, mint tavaly, és a nullás THM-ű áruhitelért is sokan álltak sorba ‒ írja a Világgazdaság.

Sokan karácsonyoztak hitelből az év végén. A hitelintézetek beszámolói szerint sokkal többen és több kölcsönt vettek fel, mint 2015-ben. Akkor decemberben 13,2 milliárd forint személyi, 2,6 milliárd forint szabad felhasználású jelzálog- és 1,4 milliárd forint áruhitelt helyeztek ki a jegybank adatai szerint. Most karácsonykor egyedül a Providentnél nem robbant a hitelbomba a Világgazdaságnak nyilatkozó pénzügyi cégek közül: náluk a hiteligénylések darabszáma csökkent, igaz, az igényelt kölcsönösszeg mértéke általánosságban véve viszont nőtt.

Az FHB-nál ugyanakkor az egy évvel korábbi időszakhoz képest csaknem a kétszeresére bővült a kihelyezés volumene. „A korábbi évek visszafogottabb költekezéséhez képest, úgy tűnik, ismét megindult a karácsonyi vásárlások hitelből történő finanszírozása” – mondják a bank szakértői, akik szerint a növekvő kihelyezés a gazdasági környezet és a jövőbeni kilátások javulása mellett elsősorban az egyre alacsonyabb hitelkamatoknak köszönhető.

A többi bank sem panaszkodhat az alacsony forgalomra. Az UniCredit Bank csaknem 20 százalékkal több fogyasztási hitelt nyújtott ügyfeleinek az előző év azonos időszakához képest. A CIB-nél 45 százalékkal nőtt a kihelyezett személyi hitelek mennyisége a karácsonyi időszakban, az ügyfelek átlagosan egymillió forintot vettek fel ötéves futamidővel. A kölcsönt vélhetően az alacsony kamatok tették kelendővé, 250 ezer forintos havi jövedelem és jóváírás mellett a hitelt mindössze 8,9 százalékos kamattal kínálta a CIB.

Az FHB-nál is körülbelül egymillió forintot vett fel egy átlagos ügyfél, ha személyi hitelről van szó, és 4-5 éves futamidőt választott. A K&H-nál is a személyi kölcsön ment a legjobban, 1,3 milliárd forintnyit folyósítottak ebben az időszakban, másfélszer annyit, mint egy évvel korábban. Náluk is körülbelül egymillió forintot vett fel egy átlagos kliens.

A Budapest Banknál egész évben nőtt a személyi hitelek mennyisége, a karácsony ebből a szempontból nem volt kiugró. Sokkal többet vásároltak azonban az ügyfelek hitelkártyával, és az áruhitelekből is több fogyott az ünnepek előtt. Az OTP-nél is az áruhitelek iránt nőtt a kereslet, illetve a Cetelemnél is ez az a hiteltípus, amelyiknél a karácsony hozza el a csúcsidőszakot, az ünnepeket megelőző néhány hétben folyósítják a teljes éves kihelyezés közel 15 százalékát.

A személyi kölcsönöknél viszont nyáron van a csúcsszezon, mivel a hitelt olyan, nagyobb tervek finanszírozására veszik fel a családok, mint a lakásfelújítás vagy az autóvásárlás. A Cofidisnél a kisebb összegű személyi hitelek mellett az áruhitel volt a húzótermék. A lakosság szívesen vásárolt műszaki cikkeket részletre, különösen a nullaszázalékos THM-ű konstrukciók voltak népszerűek a hitelintézetek áruházi partnereinél.

A hitelkártyák száma hagyományosan megugrik az év végén. Az idén is ez történt: beváltak az akciók. A CIB 20 százalékos visszatérítést ígért bizonyos esetekben a vásárlások árából, ez hozott sok ügyfelet a banknak, a Cetelemnél is többen választották a hitelkártyás vásárlást, és az FHB és az UniCredit is erről számolt be. Az FHB-nál 200-300 ezer forint körüli, az UniCreditnél 540 ezer forintos keretet választott egy átlagos ügyfél.

A folyószámlahitelnél vegyesek a tapasztalatok. A Budapest Banknál kevesebben vitték mínuszba a számláikat az év végi prémiumok és az előrehozott januári fizetések miatt. A K&H viszont decemberben is folyósított csaknem 200 millió forint folyószámlahitelt, ez igénylőnként átlagosan 150 ezer forintot jelentett. Az UniCreditnél is keresett volt a folyószámlahitel, az átlagos keret 310 ezer forint volt.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.