Ingyenes felnőttképzésre lehet jelentkezni

2017. január 20. (péntek) 9:37 - Brousil Csaba

Tavaly októbertől Csapó Gábor látja el a közel négyezer diákot oktató, hét tagintézményt magába foglaló Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatói feladatait. Az azóta eltelt több, mint negyed év eredményeiről beszélgettünk.

2016 őszén a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum korábbi vezetőjének lejárt a megbízatása, ennek megfelelően a főigazgatói posztra pályázatot írtak ki. Csapó Gábor, akkor még, mint a Dunaferr iskola igazgatója, elindult a pályázaton és meg is nyerte azt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 1-től őt nevezte ki a helyi centrum élére. Az azóta eltelt több, mint negyed év eredményeiről beszélgettünk a főigazgatóval.

Mit kell tudnunk a Szakképzési Centrumról?

- 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium döntéseként létrejöttek a szakképzési centrumok azzal a céllal, hogy sokkal közelebb kerüljön a döntés és a fenntartás az intézményekhez. Egy jól körülhatárolható, összetartható és jól működtethető szervezetről beszélünk, melynek van hagyományrendszere a városi oktatásban. A város önkormányzata hozta létre és működtette azt a hat szakképző intézményét, melyhez csatlakozott a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium, és amelyek összefogására alakult meg a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum. Minden tagintézményünk szakképző intézmény, melyekben iskolarendszerű szakképzést folytatunk. Célunk, hogy a demográfiai helyzetből fakadó csökkenő tanulólétszám miatt, a meglévő kapacitásunkat le tudjuk kötni és azt szeretnénk, hogy az intézményeink nyitva legyenek és megteljenek délutánonként és hétvégenként is.

Ez a felnőttoktatás keretében lesz tetten érhető?

- Igen. Megcélozzuk a felnőtteket. Amit nappali iskolarendszerben csinálunk, azt szeretnénk megtenni az esti felnőttoktatásban is. Februártól ingyenes felnőttoktatás indul a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum minden tagintézményében. A képzések esti munkarendben zajlanak majd, munka mellett elvégezhetők. Amit fontos kiemelni, hogy minden képzésünk - a második szakma megszerzéséig - ingyenes. Tagintézményeinkben összesen huszonhat képzésre lehet jelentkezni. Az oktatás heti három alkalommal, két éven át folyik és OKJ-s végzettséget ad. Bárki jelentkezhet ezekre a képzésekre, és akinek nincs már két szakmája, annak ingyenes lesz az első kettő, és itt fontos kiemelni, hogy a diploma nem számít szakmának, tehát főiskolai, egyetemi végzettséggel is lehet jelentkezni az ingyenes képzésekre, a cukrász és a szakács képzésünk nagyon népszerű, sokan érdeklődésből, hobbiból is választják ezeket. Jelentkezni a Centrumban és a tagintézményekben egyaránt lehet.

A felnőttoktatással is kibővülő rendszer több terhet ró majd az infrastruktúrára is. Milyen állapotban vannak a centrum iskolái, milyen fejlesztésekre lehet számítani?

- Tagintézményeinket sajnos amortizált állapotban vettük át. Feltett célunk, hogy minél több forrást hozzunk be a rendszerbe és a bejövő forrásokat okosan és pontosan költsük el. Jó fenntartók szeretnénk lenni, hogy dolgozóinknak ne kelljen másra koncentrálniuk, csak az iskolacsinálásra. Az épületeink sajnos elöregedtek, szükség van a felújításokra. Mára már kézzelfogható a munkánk eredménye. Két Környezet és Energia Operatív Programos, KEOP-os pályázatunk is van, melyek közül az egyik már biztosan nyertes. Az innen befolyó összegből napelemes rendszert építünk majd ki a Rudas, a Dunaferr, a Lorántffy és Hild iskolában. A másik szintén energiahatékonyságot célzó pályázatunk az utolsó fázisában van, reményeim szerint sikeres lesz ez is, és ha igen, akkor az innen befolyó összegből a Lorántffy iskola kollégiumát szeretnénk rendbe tenni energiahatékonysági szempontból, úgy, mint teljes nyílászáró-csere, tetőfelújítá és homlokzati szigetelés. A Nemzetgazdasági Minisztérium döntése alapján pontot tehetünk egy évek óta húzódó probléma végére. A Dunaferr iskola Apáczai úti telephelyének tornaterméről és tetőszerkezetének felújításáról van szó. Itt ugyanis négy éve nem tartanak már testnevelés órákat a tornateremben, mert az balesetveszélyes. A felújítási munkálatok várhatóan tavasszal elkezdődnek. A harmadik nagy projekt a Hild és a Rudas iskola teljes ablakcseréjét célozza meg. Mindhárom beruházásra rendelkezésünkre áll a 138 millió forintos forrás. Ezeken kívül új bútorokat és informatikai fejlesztéseket is végeztünk a tagintézményeinkben, így elmondhatjuk, hogy szép karácsonyi ajándékot kapott minden iskola ezekkel az apróbb, de igen fontos fejlesztésekkel.

Ennyi idő elteltével és ennyi munka elvégzése után nem bánta meg, hogy tavaly pályázott a főigazgatói posztra?

- Nem, mert szeretem a nagy kihívásokat és egy nagyon jó csapat van körülöttem, akikkel jól és hatékonyan tudunk együtt dolgozni. Reményeim szerint a munkánk sokak megelégedésére szolgál majd.

A rovat további hírei: Oktatás

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.

Gárdonyi: siker az online viadalon

Gárdonyi: siker az online viadalon

2020. június 11. (csütörtök)

Bekerült az országos döntőbe, és végül tárgyjutalomban részesült a Gárdonyi iskola csapata az "Innováció a fogyasztóvédelemben  – A tudatos fogyasztóvá válás útjai" elnevezésű országos megméretésen.

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.