Ingyenes felnőttképzésre lehet jelentkezni

2017. január 20. (péntek) 9:37 - Brousil Csaba

Tavaly októbertől Csapó Gábor látja el a közel négyezer diákot oktató, hét tagintézményt magába foglaló Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatói feladatait. Az azóta eltelt több, mint negyed év eredményeiről beszélgettünk.

2016 őszén a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum korábbi vezetőjének lejárt a megbízatása, ennek megfelelően a főigazgatói posztra pályázatot írtak ki. Csapó Gábor, akkor még, mint a Dunaferr iskola igazgatója, elindult a pályázaton és meg is nyerte azt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 1-től őt nevezte ki a helyi centrum élére. Az azóta eltelt több, mint negyed év eredményeiről beszélgettünk a főigazgatóval.

Mit kell tudnunk a Szakképzési Centrumról?

- 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium döntéseként létrejöttek a szakképzési centrumok azzal a céllal, hogy sokkal közelebb kerüljön a döntés és a fenntartás az intézményekhez. Egy jól körülhatárolható, összetartható és jól működtethető szervezetről beszélünk, melynek van hagyományrendszere a városi oktatásban. A város önkormányzata hozta létre és működtette azt a hat szakképző intézményét, melyhez csatlakozott a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium, és amelyek összefogására alakult meg a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum. Minden tagintézményünk szakképző intézmény, melyekben iskolarendszerű szakképzést folytatunk. Célunk, hogy a demográfiai helyzetből fakadó csökkenő tanulólétszám miatt, a meglévő kapacitásunkat le tudjuk kötni és azt szeretnénk, hogy az intézményeink nyitva legyenek és megteljenek délutánonként és hétvégenként is.

Ez a felnőttoktatás keretében lesz tetten érhető?

- Igen. Megcélozzuk a felnőtteket. Amit nappali iskolarendszerben csinálunk, azt szeretnénk megtenni az esti felnőttoktatásban is. Februártól ingyenes felnőttoktatás indul a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum minden tagintézményében. A képzések esti munkarendben zajlanak majd, munka mellett elvégezhetők. Amit fontos kiemelni, hogy minden képzésünk - a második szakma megszerzéséig - ingyenes. Tagintézményeinkben összesen huszonhat képzésre lehet jelentkezni. Az oktatás heti három alkalommal, két éven át folyik és OKJ-s végzettséget ad. Bárki jelentkezhet ezekre a képzésekre, és akinek nincs már két szakmája, annak ingyenes lesz az első kettő, és itt fontos kiemelni, hogy a diploma nem számít szakmának, tehát főiskolai, egyetemi végzettséggel is lehet jelentkezni az ingyenes képzésekre, a cukrász és a szakács képzésünk nagyon népszerű, sokan érdeklődésből, hobbiból is választják ezeket. Jelentkezni a Centrumban és a tagintézményekben egyaránt lehet.

A felnőttoktatással is kibővülő rendszer több terhet ró majd az infrastruktúrára is. Milyen állapotban vannak a centrum iskolái, milyen fejlesztésekre lehet számítani?

- Tagintézményeinket sajnos amortizált állapotban vettük át. Feltett célunk, hogy minél több forrást hozzunk be a rendszerbe és a bejövő forrásokat okosan és pontosan költsük el. Jó fenntartók szeretnénk lenni, hogy dolgozóinknak ne kelljen másra koncentrálniuk, csak az iskolacsinálásra. Az épületeink sajnos elöregedtek, szükség van a felújításokra. Mára már kézzelfogható a munkánk eredménye. Két Környezet és Energia Operatív Programos, KEOP-os pályázatunk is van, melyek közül az egyik már biztosan nyertes. Az innen befolyó összegből napelemes rendszert építünk majd ki a Rudas, a Dunaferr, a Lorántffy és Hild iskolában. A másik szintén energiahatékonyságot célzó pályázatunk az utolsó fázisában van, reményeim szerint sikeres lesz ez is, és ha igen, akkor az innen befolyó összegből a Lorántffy iskola kollégiumát szeretnénk rendbe tenni energiahatékonysági szempontból, úgy, mint teljes nyílászáró-csere, tetőfelújítá és homlokzati szigetelés. A Nemzetgazdasági Minisztérium döntése alapján pontot tehetünk egy évek óta húzódó probléma végére. A Dunaferr iskola Apáczai úti telephelyének tornaterméről és tetőszerkezetének felújításáról van szó. Itt ugyanis négy éve nem tartanak már testnevelés órákat a tornateremben, mert az balesetveszélyes. A felújítási munkálatok várhatóan tavasszal elkezdődnek. A harmadik nagy projekt a Hild és a Rudas iskola teljes ablakcseréjét célozza meg. Mindhárom beruházásra rendelkezésünkre áll a 138 millió forintos forrás. Ezeken kívül új bútorokat és informatikai fejlesztéseket is végeztünk a tagintézményeinkben, így elmondhatjuk, hogy szép karácsonyi ajándékot kapott minden iskola ezekkel az apróbb, de igen fontos fejlesztésekkel.

Ennyi idő elteltével és ennyi munka elvégzése után nem bánta meg, hogy tavaly pályázott a főigazgatói posztra?

- Nem, mert szeretem a nagy kihívásokat és egy nagyon jó csapat van körülöttem, akikkel jól és hatékonyan tudunk együtt dolgozni. Reményeim szerint a munkánk sokak megelégedésére szolgál majd.

A rovat további hírei: Oktatás

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.          

Eredményes konferencia a Tudományos Héten

Eredményes konferencia a Tudományos Héten

2019. november 14. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetemen javában zajlik a Tudományos Hét, és mint mindig, ilyenkor tartják a házi Tudományos Diákköri Konferenciát is, ami előválogatónak is számít az országos rendezvényre.

Nem lehet pótolni az atomenergiát

Nem lehet pótolni az atomenergiát

2019. november 14. (csütörtök)

Nem lehet pótolni az atomenergiát, mert alaperőművekre szükség van a hálózati ingadozások kiküszöböléséhez - jelentette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán szerdán.

Idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma

Idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma

2019. november 13. (szerda)

Folyatódik a tendencia, idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A karbonmentes energiáé a jövő

A karbonmentes energiáé a jövő

2019. november 12. (kedd)

Szakmai nappal, plenáris és szekcióülésekkel kezdődött a Tudomány Hete programsorozat a Dunaújvárosi Egyetemen. A IV. East-West Cohesion konferencia fókuszában idén a karbonmentes energia állt, amelynek fontosságáról hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a felsőoktatási intézmény könyvtárában.