Sárréti „dühösködő fergeteg”, dunaújvárosi nyári rekord

2017. január 30. (hétfő) 12:11 - Várkonyi Balázs

Véget ér a nagy hideg – olvasom a bíztató hírt portálunkon. Ahogy a jelentés szól: a hét első felében még extrém hideg, havazás is lehet, majd február első napjaiban, bár borult lesz az ég, melegszik az idő, a hétvégén plusz 10 Celsius-foknál is melegebb lehet.

Kiböjtöltük a jobb idő jöttét. Nem volt könnyű, de annál sokkal könnyebb, mint amit a Sárrét vidékén lakók egy január végi szörnyű éjszakán megéltek – igaz, nagyon régen, 201 évvel ezelőtt. Hogy milyen csapás érte akkor a környéket, azt Püspökladány hites nótáriusa, Kabai József jegyezte fel, majd Szűcs Sándor adta közre az 1941-ben megjelent A régi Sárrét világa című könyvében. A nótárius kimutatása „az 1816. esztendőben Januárius 29 és 30-ik napjain dühösködött szélvész és fergeteg által okozott károkról” többek közt ezt tartalmazza: „Karcagon 156 marha, 13 ló, 4336 juh; Madarason 72 marha, 2228 juh, Ladányban 204 marha, 11 ló, 4393 juh, 25 sertés pusztult el ezen fergeteges éjszakán.”

Ekkora pusztítást Pentele történetében nem lelünk. Keserves téli napokat-heteket persze az itteniek sokszor megéltek. Nagy teleken egy időre az iskola is bezárni kényszerült. 1841-ben még éppen hogy működött, de egy feljegyzés szerint „A szűk és rossz karban lévő iskolaépület egy dombon állt olyan veszedelmes helyzetben, hogy télen csak nagy nehézségek árán lehetett megközelíteni. Fűtését a mezőváros biztosította, mértéke azonban nem lehetett megfelelő, mert sok szülő éppen a hideg miatt nem engedte iskolába gyermekét.” Más példák mellett egy évszázaddal későbbi, 1950-ből való írás azt tudatja, hogy számos kisgyerek nem mehetett iskolába, mert „a tankötelesek közül többen nem rendelkeztek a hideg időjárás beköszöntekor megfelelő lábbelivel”.

Hazánkban a hőmérsékleti minimum rekordját Miskolc-Görömbölytapolca tartja: 1940. február 16-án mínusz 35 fokot mértek a településen. A legalacsonyabb napi középhőmérsékletet Baján regisztrálták, ott 1942. február 24-én ez mínusz 26.8 fok volt. Dunaújvároshoz nem kötődik hidegrekord, de egy valamiben a meteorológiai statisztika éllovasa a város: 2007. július 20-án itt volt a legmagasabb a napi középhőmérséklet, pontosan 33 és 3 tized fok!

A rovat további hírei: Napraszóló

A margón túl

A margón túl

2019. november 29. (péntek)

„Vénséges ház, a kertben hozzáillő vén fák. Az árnyas szegletben pad, kihozzák a papa gondolkodószékét is. Családi tanácsot ülnek.”

Oroszlán, jöttek érted!

Oroszlán, jöttek érted!

2019. november 24. (vasárnap)

Ment a már ismert úton. Igyekezett nem eltévedni, csak párszor járt apjával a városban, így a kitaposott „ösvényt” választotta most is. Legendabéli ismerősöket keresett. Persze sosem voltak ismerősei, hiszen rég elmentek már, amikor ő még nem is ismerte a várost, olyannyira, hogy még meg sem születhetett, a fölmenői is csak kisgyerekek voltak akkor.

Levélre várva

Levélre várva

2019. november 17. (vasárnap)

A férfi kezébe vette a könyvet. Belelapozott. Ahol kinyílt, olvasta. A véletlen ezt a mondatot lökte szeme elé: „Hegedűmet az oroszok ellopták, nem volt kedvem tovább folytatni a hegedülést, helyette zongorázni tanultam.”

Pentele és a Spárta-példa

Pentele és a Spárta-példa

2019. november 10. (vasárnap)

Az öreg tanár a karosszékében ült, közel a kisszoba ablakához. Ott kora délután még a fogyó novemberi fény elegendő az olvasáshoz. És onnét a könyvespolc is könnyen elérhető, legalábbis a szélső szektor, ahol a historikus művek lapulnak. Fölvette a keze ügyébe eső könyvet, amit már ebéd előtt kinézett magának, s odakészítette, célirányosan, a november 7-ei privát megemlékezéshez.

Pentele példát ad…

Pentele példát ad…

2019. november 04. (hétfő)

Akkor még csak két napja volt, hogy emlékezők sokasága indult a temetőbe, az egykor volt szeretteihez. A halottak napja az egyik évben épp olyan, mint az előzőben, vagy akár a következőben, de 1956-ban minden másképp látszott.

A kegyelet napjai

A kegyelet napjai

2019. november 01. (péntek)

Anyám fogja a kezem, melengeti az októberi szélben, ballagunk a templomba, az övéihez, nem mondta, hogy tartsak vele, magam jelentkeztem, hogy szívesen elkísérem, ne egyedül menjen a fontos ünnepen, a reformáció emléknapján.

Eltaposás-sikermutató, ’56

Eltaposás-sikermutató, ’56

2019. október 27. (vasárnap)

Megkezdődik 1956 októberének utolsó hete. Pentele polgárainak többsége fölvillanyozva a fővárosból jövő hírek által. Népgyűlés – követelésekkel. Vissza a település ősi nevét! A vasműről levenni a Sztálinbélyeget!