Sárréti „dühösködő fergeteg”, dunaújvárosi nyári rekord

2017. január 30. (hétfő) 12:11 - Várkonyi Balázs

Véget ér a nagy hideg – olvasom a bíztató hírt portálunkon. Ahogy a jelentés szól: a hét első felében még extrém hideg, havazás is lehet, majd február első napjaiban, bár borult lesz az ég, melegszik az idő, a hétvégén plusz 10 Celsius-foknál is melegebb lehet.

Kiböjtöltük a jobb idő jöttét. Nem volt könnyű, de annál sokkal könnyebb, mint amit a Sárrét vidékén lakók egy január végi szörnyű éjszakán megéltek – igaz, nagyon régen, 201 évvel ezelőtt. Hogy milyen csapás érte akkor a környéket, azt Püspökladány hites nótáriusa, Kabai József jegyezte fel, majd Szűcs Sándor adta közre az 1941-ben megjelent A régi Sárrét világa című könyvében. A nótárius kimutatása „az 1816. esztendőben Januárius 29 és 30-ik napjain dühösködött szélvész és fergeteg által okozott károkról” többek közt ezt tartalmazza: „Karcagon 156 marha, 13 ló, 4336 juh; Madarason 72 marha, 2228 juh, Ladányban 204 marha, 11 ló, 4393 juh, 25 sertés pusztult el ezen fergeteges éjszakán.”

Ekkora pusztítást Pentele történetében nem lelünk. Keserves téli napokat-heteket persze az itteniek sokszor megéltek. Nagy teleken egy időre az iskola is bezárni kényszerült. 1841-ben még éppen hogy működött, de egy feljegyzés szerint „A szűk és rossz karban lévő iskolaépület egy dombon állt olyan veszedelmes helyzetben, hogy télen csak nagy nehézségek árán lehetett megközelíteni. Fűtését a mezőváros biztosította, mértéke azonban nem lehetett megfelelő, mert sok szülő éppen a hideg miatt nem engedte iskolába gyermekét.” Más példák mellett egy évszázaddal későbbi, 1950-ből való írás azt tudatja, hogy számos kisgyerek nem mehetett iskolába, mert „a tankötelesek közül többen nem rendelkeztek a hideg időjárás beköszöntekor megfelelő lábbelivel”.

Hazánkban a hőmérsékleti minimum rekordját Miskolc-Görömbölytapolca tartja: 1940. február 16-án mínusz 35 fokot mértek a településen. A legalacsonyabb napi középhőmérsékletet Baján regisztrálták, ott 1942. február 24-én ez mínusz 26.8 fok volt. Dunaújvároshoz nem kötődik hidegrekord, de egy valamiben a meteorológiai statisztika éllovasa a város: 2007. július 20-án itt volt a legmagasabb a napi középhőmérséklet, pontosan 33 és 3 tized fok!

A rovat további hírei: Napraszóló

Délidő, éjsötét

Délidő, éjsötét

2019. augusztus 11. (vasárnap)

Akkor is nyár volt, augusztus. Ifjúkora élményeinek színhelyén csatangoltak a barátokkal. A Lápastói-dűlőben leültek az évszázados csőszharang tövébe. Hallgattak. Fullasztó meleg volt.

Ez már a nyárutó?

Ez már a nyárutó?

2019. augusztus 04. (vasárnap)

Bizony, ez már az – hangzott a kérdésre az atyai válasz. A gyermek amúgy tudta, hisz a térdére fektetett színes lapban éppen a hónapok régies neveiről olvasott: Augusztus – egyenlő Kisasszony hava, Új kenyér hava, Nyárutó.

Halló, Vasedény?

Halló, Vasedény?

2019. július 28. (vasárnap)

Egy legendaképző mondat a kabarévilágból: „Jó napot kívánok, Weiner elvtársat keresem.” Így indul a legismertebb telefonparódia. A színpadon Kern András, a nélkülözhetetlen kellék egy telefon, azon át jönnek a hangok: akárhány, az mind Kerné, ez az ő mesterségtitka. Az elején még nyugodt, mintha nem tudná, mi vár rá. És kezdetét veszi az ötperces őrület.

Réka örömkönnyei

Réka örömkönnyei

2019. július 21. (vasárnap)

Önfeledten szökdécselt az utcán, valamit énekelt, de nem lehetett kivenni, mit, dalát szétszabdalta a szökdécselés, a hajában két masni egyfolytában lebegett, olyan volt a jelenet, akár egy látomás, mintha gyerekfilm elevenedne meg.

Mi már ettünk…

Mi már ettünk…

2019. július 14. (vasárnap)

Anyja szavait sosem felejti: a szegénységet nem kell szégyellni; csak viselni nehéz. Szegények voltak. És ő ezt nehezen viselte.

Mint a mókus…

Mint a mókus…

2019. július 07. (vasárnap)

Az úttörő vidám. Volt, valamikor. Épp annyira volt vidám, mint aki odafönt tanyázik, a fán: a mókus. Csak hát a nevelő szándékkal megírt szöveg – Mint a mókus fenn a fán, / Az úttörő oly vidám – csapdát is rejt, s a cinikus közbeszédben rögtön megjelent a gúnyszó, a buzgómócsing szinonimája: mintamókus…

A „Jézuskéve” emléke

A „Jézuskéve” emléke

2019. június 30. (vasárnap)

Széles búzatábla aranylik. Idős gazda szemléli. Közelebb lép, kezébe vesz egy kalászt, kiperget pár szemet. Körmével kettéroppant néhányat. Ha látja, hogy kellően lisztes, adja a parancsot: aratáskezdet ekkor.