Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Sárréti „dühösködő fergeteg”, dunaújvárosi nyári rekord

Várkonyi Balázs - 2017. január 30. 12:11

Véget ér a nagy hideg – olvasom a bíztató hírt portálunkon. Ahogy a jelentés szól: a hét első felében még extrém hideg, havazás is lehet, majd február első napjaiban, bár borult lesz az ég, melegszik az idő, a hétvégén plusz 10 Celsius-foknál is melegebb lehet.

Kiböjtöltük a jobb idő jöttét. Nem volt könnyű, de annál sokkal könnyebb, mint amit a Sárrét vidékén lakók egy január végi szörnyű éjszakán megéltek – igaz, nagyon régen, 201 évvel ezelőtt. Hogy milyen csapás érte akkor a környéket, azt Püspökladány hites nótáriusa, Kabai József jegyezte fel, majd Szűcs Sándor adta közre az 1941-ben megjelent A régi Sárrét világa című könyvében. A nótárius kimutatása „az 1816. esztendőben Januárius 29 és 30-ik napjain dühösködött szélvész és fergeteg által okozott károkról” többek közt ezt tartalmazza: „Karcagon 156 marha, 13 ló, 4336 juh; Madarason 72 marha, 2228 juh, Ladányban 204 marha, 11 ló, 4393 juh, 25 sertés pusztult el ezen fergeteges éjszakán.”

Ekkora pusztítást Pentele történetében nem lelünk. Keserves téli napokat-heteket persze az itteniek sokszor megéltek. Nagy teleken egy időre az iskola is bezárni kényszerült. 1841-ben még éppen hogy működött, de egy feljegyzés szerint „A szűk és rossz karban lévő iskolaépület egy dombon állt olyan veszedelmes helyzetben, hogy télen csak nagy nehézségek árán lehetett megközelíteni. Fűtését a mezőváros biztosította, mértéke azonban nem lehetett megfelelő, mert sok szülő éppen a hideg miatt nem engedte iskolába gyermekét.” Más példák mellett egy évszázaddal későbbi, 1950-ből való írás azt tudatja, hogy számos kisgyerek nem mehetett iskolába, mert „a tankötelesek közül többen nem rendelkeztek a hideg időjárás beköszöntekor megfelelő lábbelivel”.

Hazánkban a hőmérsékleti minimum rekordját Miskolc-Görömbölytapolca tartja: 1940. február 16-án mínusz 35 fokot mértek a településen. A legalacsonyabb napi középhőmérsékletet Baján regisztrálták, ott 1942. február 24-én ez mínusz 26.8 fok volt. Dunaújvároshoz nem kötődik hidegrekord, de egy valamiben a meteorológiai statisztika éllovasa a város: 2007. július 20-án itt volt a legmagasabb a napi középhőmérséklet, pontosan 33 és 3 tized fok!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!