Dunaújváros Hetilap

Tizennyolc milliárdból gazdálkodhat idén a város

Molnár Emese - 2017. február 16. 15:12

A mai közgyűlés egyik legfontosabb pontja a város idei költségvetésének elfogadása volt. A napirend alapján az előző évi pénzmaradvánnyal kiegészítve, az idei költségvetési főösszeg mintegy 18 milliárd forint.

Több pályázaton való indulásról is határoztak a képviselők. A megyei jogú városok fejlesztéseire támogatást lehet nyerni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Várhatóan 2017 második negyedévében lehet majd benyújtani a kérelmeket, így ezzel kapcsolatban több projektről döntöttek a képviselők. Az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című kiírásra 197 millió forintra lehet pályázni, amellyel háziorvosi rendelőket lehet felújítani. Az önkormányzat a Váci utcai, a Derkovits utcai, az Alkotás utcai, és ha a keretbe belefér, akkor az óvárosi rendelő felújítását kívánja megvalósítani, mivel ezeknél a háziorvosi rendelőknél az ellátotti létszám megfelel a pályázati felhívásban rögzített feltételeknek.

A Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című kiíráson 2,4 milliárd forintra lehet pályázni. Erre két projektet nyújt be a város. Az egyik a Monbach kúriában egy látogtóközpont kialakítása, a másik annak megvalósítását célozza, hogy, hogy az Intercisa Múzeumot egykori malom épületében rendezkedjen be. A projektek megvalósítását a Vasmű u. 41. Irodaház Kft-vel konzorciumban valósítanák meg.

Felújítás

Az önkormányzat tizenhárom millió forint kormányzati támogatást nyert a Családok Átmeneti Otthona felújítására. Ehhez ugyanekkora összeget tesz még hozzá a város (mivel a projekthez ötven százalékos önerő szükséges), és a munkálatok elvégzésével a DVG Zrt-t bízták meg a közgyűlésen.

Felújítják a piacon lévő nyilvános illemhely portálszerkezetét. A régit elbontják, és helyette új, műanyag szerkezetet szerelnek fel. Erre a feladatra mintegy ötszázezer forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

A Pentelei Waldorf Iskola és a Pentelei Molnár János Mentálhigiénés Általános Iskola és Szakképző Iskola fűtését biztosító kazán üzemeltetését és karbantartását a DVG Zrt. végzi. A cég arról tájékoztatta a városvezetést, hogy a kazán meghibásodott, és cserélni kell. A közgyűlés úgy határozott, hogy biztosítja a forrást két korszerű kazán cseréjére, külön-külön a két intézmény számára, mérőórák beszerelésével együttesen.

Közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat a térfigyelő-kamerarendszer bővítésére, tizenkét új kamerát helyeznének ki a város különböző pontjain. A közgyűlésen a beérkezett pályázatokat értékelték, és a kedvezőbb árajánlatot benyújtó cég mintegy húszmillió forintból fogja megvalósítani a kivitelezést.

 Támogatás

A Bánki Donát Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint az iskola általános igazgatóhelyettese azzal a fordult az önkormányzathoz, hogy 900 ezer forint támogatást kérjen az iskola huszonöt fős kórusának tanulmányútjára. A diákok a Berlini Brandenburg Nemzetközi Iskola zenei rendezvényén vesznek részt március 16-20. között. A közgyűlésen 500 ezer forintot biztosítottak számukra, és segítik az iskolát a teljes összeg előteremtésében.

 A Fejér Megyei Diáknapokat a székesfehérvári és a dunaújvárosi önkormányzat, valamint a Fejér Megyei Művelődési Központ közösen szervezi meg. Tavaly Dunaújváros, idén a megyeszékhely ad otthont a többnapos rendezvénynek, amelynek megvalósítására ezúttal hárommillió forint támogatást szavazott meg a közgyűlés.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy biztosítson támogatást a Dunaferr iskola Vasmű úti intézményének tetőszigetelési munkálataira, a tetőszigetelés javítására. Erre azért van szükség, mert később energetikai beruházást, napelem-parkot kívánnak telepíteni a tetőre. A DVG Zrt. hétmillió forintos költségvetést jelölt meg a munkálatokra, amelyet el is fogadtak a képviselők.

Az önkormányzat tavaly novemberben vásárolta vissza az egykori Zöld SZTK épületét. Jelenleg az épület takarításán dolgoznak a szakemberek az önkormányzat megbízásából. A hasznosítási terv szerint az épület felújítását követően a Dunaújvárosi Járási Hivatal egységeit költöztetik be az épületbe. A Fejér Megyei Kormányhivatal azt kérte az önkormányzattól, hogy az ingatlant ajándékozza a Magyar Államnak, így valósulhat meg a felújítás. Az erről szóló döntés meg is született a csütörtöki közgyűlésen. Ezen kívül arról is döntöttek a képviselők, hogy a Bánki iskola volt épületében (amely a Bercsényi úton található) ideiglenesen irodahelyiséget biztosítanak a járási hivatalhoz kerülő nyugdíj- és egészségbiztosítási, valamint családtámogatási feladatok ellátásra. Az szintén a Fejér Megyei Kormányhivatal kérése volt, hogy március 1-től az új járási hivatal kialakításáig használhassák ezeket a helyiségeket.

Családtámogatás

Cserna Gábor polgármester indítványozta, hogy a város támogassa a Dunaújvárosban élő, újszülött gyermeküket otthon nevelő édesanyákat. Ezt rendeletbe is foglalták a csütörtöki közgyűlésen.

Mint az az előterjesztésben is szerepel, a dunaújvárosi családok anyagi terheit szeretnék ezzel csökkenteni, a fiatalok gyermekvállalási kedvét ösztönözni, illetve a fiatalabb korosztály helyben tartását elérni. Kétféle támogatásról van szó: egy egyszeri hétezer forintos születési, valamint egy fél éven keresztül havi nyolcezer forintos gondozási támogatásról. A tervezett támogatások várhatóan az édesanyák által a Magyar Államkincstártól igényelt csecsemő-gondozási díj, az egyösszegű anyasági támogatás és a családi pótlék kézhezvételéig nyújtanak majd anyagi segítséget. Városunkban tavaly 923 baba született, de ebbe a létszámba beletartoznak a nem dunaújvárosi polgárok is. Az anyakönyvezési adatok és becslések alapján mintegy háromszáz lehet azon dunaújvárosi édesanyák száma, akik igénybe vehetik majd a születési és gondozási támogatást. Így körülbelül 16,5 millió forintot jelent a költségvetésben ez az új támogatási rendszer.  A rendelet idén március 1-én lép hatályba, ezért tizenötmillió forintos keretösszeget már el is különítettek a támogatásra. 

Fontosnak tartom, hogy az átlagjövedelmek idei emelkedése miatt szociális rendeletünk egyes rendszeresen nyújtott támogatási formáinál irányadó jövedelem-határokat megemeljük. Erre teszek javaslatot a helyi lakásfenntartási támogatás és gyógyszerköltség támogatás esetében is. Az emeléssel elérhető, hogy azok, akik eddig jogosultak voltak ezekre a támogatásokra, azok a családjukban bekövetkező jövedelem-növekedés ellenére idén is jogosultak maradjanak a támogatásokra. Ezen felül a rezsiköltségek további helyi csökkentése érdekében egységesen hatezer forintra javaslom emelni a helyi lakásfenntartási támogatás havi összegét. A gyógyszerköltség támogatás esetében több figyelmet kívánunk fordítani az egyedül élő, alacsony havi nyugdíjból élő dunaújvárosiakra, ezért a fent említettekhez hasonlóan emelni kívánjuk a jogosultsági feltételként megszabott jövedelemhatárt - fogalmazta Cserna Gábor polgármester. A képviselők támogatták a javaslatot.

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!