Több ezer kátyút hagyott maga után a fagy

2017. február 9. (csütörtök) 7:59 - doszerk

Az ellenőrök és az útjavítók folyamatosan dolgoznak, de amíg ilyen az időjárás, addig csak ideiglenes megoldást tudnak alkalmazni - mondta az InfoRádiónak Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A rendkívüli fagy magában nem okozott különösebb problémát az utak állapotában, de most, hogy még fagyott a talaj, és a kiolvadó víz nem szikkad el, súlyos gondot jelent. Fokozatosan több ezer kátyú jelenik meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt közel 32 ezer kilométeres úthálózaton. Főleg ott, ahol idősebb a burkolat - tudta meg az InfoRádió Szilvai József Attila műszaki vezérigazgató-helyettestől. Amint arról már az InfoRádió beszámolt, a főváros útjain is naponta több mint négyszáz új kátyú keletkezik.

Az úthibák javítását folyamatosan végezzük, ahogy az időjárás és a technológia engedi. Most többnyire olyan módszereket tudunk használni, amelyek ideig-óráig tudják a problémát megoldani, csak tavasszal tudunk nagyobb, hosszabb távú javításokat végezni - mondta Szilvai József Attila.

Vannak olyan hideg aszfaltok, amelyek jól tűrik a vizes környezetet is, ezeket használják a hibák gyors javítására. A másik téli technológia az inframelegítős kátyúzás, amikor a burkolat felszínét felmelegítik, ettől a repedések eltűnnek, és sima felület képződik. Ennek a technológiának viszont az a korlátja, hogy télen csak három helyen állítják elő az ehhez szükséges meleg aszfaltot, ráadásul az alkalmazásához száraz körülmények kellenek, és a hőmérsékletnek is pozitív tartományban kell lennie.

Útellenőri szolgálatunk naponta kétszer végigmegy az autópályákon, a főutakat is naponta ellenőrzi, de vannak mellékutak, ahová csak havi rendszerességgel jut el, ezért örömmel fogadjuk, ha bejelentik az autósok az úthibákat, és továbbítjuk az illetékes igazgatóságnak, amely azonnal megkezdi az úthiba kijavítását" - mondta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

-MTI-

A rovat további hírei: Politika

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

2019. november 07. (csütörtök)

A Paks II. projekt keretében a legkorszerűbb blokkok épülnek meg, nemzetközi együttműködésben - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszterrel kedden, a Roszatom vezérigazggatójával tartott közös sajtótájékoztatón Pakson, miután áttekintették a projekt előrehaladását.

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

2019. október 29. (kedd)

Közzétették a május végi európai parlamenti (EP-) választás végleges eredményeit kedden Brüsszelben, amelyek szerint az átlagos részvételi arány 50,66 százalékos volt a közösségben.

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

2019. október 23. (szerda)

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

2019. október 21. (hétfő)

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.

Az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el a magyar gazdaság Európában

Az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el a magyar gazdaság Európában

2019. október 19. (szombat)

Várakozásokon felül teljesített és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el tavaly a magyar gazdaság – írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a napokban közzétett jelentésében. Az értékelés szerint a magyar jövedelem szintje látványos felzárkózást mutat a fejlett gazdaságokhoz képest. A munkabérek gyors ütemben növekednek, míg a munkanélküliségi ráta történelmileg alacsony szintre mérséklődött - írja a hirado.hu.

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

2019. október 16. (szerda)

Eddig csaknem 1500 kérelem érkezett a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (csok), mintegy 8 milliárd forint értékben.

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

2019. október 15. (kedd)

Egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság - állapította meg az IMF küldöttsége a tagsági szerződés négyes cikkelye alapján végzett felülvizsgálat eredményét összefoglaló jelentése.