Több mint húszmillió eurós fejlesztés a Dunaferrnél

Molnár Emese - 2017. február 3. 13:39

A Dunaferr jövőjét hosszútávon biztosító lehetőségről sajtótájékoztató keretében számolt be dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője.

Megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a gazdasági együttműködés elsődleges figyelmet kapott a megbeszéléseken. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tartott megbeszélését, amelyen szóba került a Dunaferr is. A külügyminiszter kifejtette, hogy a nehézipari együttműködés keretében a Dunaferr helyzetét hasonlóan látják, egyetértenek abban, hogy hatalmas lehetőségek kínálkoznak. Az orosz fél tavaly 20 millió eurót fektetett be, idén pedig ezt az összeget is meghaladják az orosz befektetések, így a Dunaferr további működése, bővülése biztosított.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter közös megbeszélésének részleteiről, a Dunaferr jövőjét hosszútávon biztosító lehetőségről sajtótájékoztató keretében számolt be dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője.

Cserna Gábor elmondta, a csütörtöki magyar-orosz vezetői egyeztetés nemcsak a két ország államközi gazdasága, hanem Dunaújváros és a térség jövője szempontjából is meghatározó jelentőséggel bír. A megbeszélésen legfőképp gazdasági kérdéskörök, gazdasági együttműködési lehetőségek hangoztak el. Köztük a 2018-tól induló Paksi atomerőmű bővítése, a két blokk megépítése. A 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt.

- Az erőmű bővítése nagyon is kedvező, sok lehetőséget biztosító beruházás mind város, mind a térség meghatározó szellemi felsőoktatási központja, a Dunaújvárosi Egyetem, és a Dunaferr számára is- hangsúlyozta a polgármester.

Az egyetem képzési lehetőséget biztosíthat azon hallgatók számára, akik már a paksi erőmű munkavállalói, illetve, a képzéssel biztosított az erőmű szakember-utánpótlása is.  Paks közel van Dunaújvároshoz, jól megközelíthető, így további munkahelyeket biztosíthat a térség számára. Cserna Gábor hozzátette, a sajtótájékoztató napján fogadta Paks város polgármesterét, akivel ezen témáról is megbeszélést tartottak. A Dunaferr számára pedig új gazdasági lehetőséget, potenciált jelent a paksi bővítés, elsősorban beszállítóként.

- Azt szokták mondani, hogy városunk a Dunaferr nélkül nem tudna létezni. Fontos a gyár sikeres és stabil működése. Mindig is fontos volt a város és a vállalatvezetés csoportjaival a jó együttműködés. Ezt továbbra is fenntartjuk, és minél rövidebb időn belül fel kell venni majd a kapcsolatot az új tulajdonossal is – tette hozzá a polgármester.

Dr. Galambos Dénes felidézte, hogy 2013-ban azzal a nehézséggel szembesültek, hogy az acélipari válság miatt a vasmű 1500 munkavállaló elbocsátását jelentette be. Dr. Dorkota Lajos és Cserna Gábor akkor még országgyűlési képviselőként a helyzet kezelése érdekében azonnal egyeztetéseket kezdeményeztek a kormányzattal közösen. Részt vett a tárgyalási folyamatban dr. Galambos Dénes is, aki elmondta, 2016-ra sikerült elérni, hogy a gyárvezetés a nagy létszámleépítést visszavonja, és a nehéz gazdasági helyzet megoldását az elbocsátások helyett a fejlesztésekben lássa. Így újították fel a II-es kohót, a meleghengerművet, amellyel már biztosított a folyékony fázis megtartása. Ekkorra pozitív eredménybe fordult a vállalat, amely újabb fejlesztésekre ad lehetőséget. Az országgyűlési képviselő azt is kiemelte, hogy ehhez kapcsolódóan a foglalkoztatáspolitikát is sikerült együttes munkával az igényekhez igazítani, amelyben a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft-nek (OFA), az Acélalapítványnak, az egyetemnek és a szakképzésnek is szerepe van.

Dr. Dorkota Lajos elmondta, 2013-ban bizonytalanná vált a vasmű jövője. Akkor a kormány felkérte a nemzetgazdasági, valamint a külgazdasági és külügyminisztert, hogy kezdeményezzenek egyeztetéseket a vasmű ügyében. Már első Orbán Viktor- Vlagyimir Putyin találkozón is tárgyaltak a gyárról, ahogy az utána következő egyeztetéseken is. Szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel, valamint az orosz állami tulajdonú Vnyesekonombank elnökével tárgyalt, és a négy éve tartó folyamat eredménye, hogy bejelentették, a tavalyi 20 millió eurós fejlesztésnél is nagyobb összegben fognak ismét beruházást végrehajtani a Dunaferrnél. Mint azt dr. Dorkota Lajos hangsúlyozta, ezzel a bejelentéssel egy újabb fejlesztési csomagot fognak összeállítani, most kezdődnek a műszaki és gazdasági szakértői egyeztetések a konkrét tervekről. A városvezetés a szakszervezetekkel is tárgyalni fog, hiszen ők is látják, milyen fejlesztésekre lenne szükség.  A kormány pedig egy átfogó iparfejlesztési stratégiát alkot, amelyben az ipari rezsicsökkentés és az e-mobilitás is kiemelten szerepel, és figyelembe veszik a paksi fejlesztést, az autóipari igényeket is. Rendszeresen zajlanak erről is az egyeztetések.

- Ezek a fejlesztések nem csak Dunaújváros, hanem az egész térség jövőjét is meghatározzák. Közel hatezer munkavállalója van a vasműnek, közvetve pedig 12 ezer családnak biztosít megélhetést. Úgy látom, hogy stabil munkahelyekről beszélhetünk, és a Dunaferr jövője biztosított- mondta dr. Dorkota Lajos.

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.